Slider

Kylpyhuoneen kaakeleiden maalaus - uusi ilme edullisesti

torstai 8. huhtikuuta 2021

Pidin viime viikonloppuna Instagram-tilini story-osiossa remppakanavaa. Uudistin kylpyhuoneen ilmettä maalaamalla kylpyhuoneen seinäkaakelit. Lopputuloksesta tuli niin hieno, että edelleen saatan jäädä vessaan istuskelemaan ihan vaan ihastellakseni kylppärin uutta ulkoasua. Muutos on yllättävän suuri, vaikka kaakeleita ei revitty irti, eikä tilaan tehty mitään muutakaan isompaa remppaa. Sisältö ei liity millään tavalla matkailuun. Tai ehkä sillä aasinsillalla, että nyt kun matkailu on niin rajoitettua, myös matkaajat panostavat koteihinsa. En ollut ajatellut kirjoittaa kylpyhuoneen kaakeleiden maalaamisesta blogiin, mutta hitto vie, muutama seuraaja innostui niin paljon, että kyseli mikä maali oli kyseessä, onko myös lattialle sopivia kaakelimaaleja. Osa ei ollut koskaan tullut edes ajatelleeksi, että myös kaakelit voi maalata ja näin uudistaa ilmettä vain pienellä vaivalla ja edullisesti. Lisäksi ihmettelyitä, peukkuja ja kehuja sateli kuin kunnon elämysmatkasta konsanaan, että ehkä on syytä kirjata muutama vinkki myös tänne blogin puolelle. Tämä kun juuri on blogini alkuperäinen tarkoitus: jakaa vinkit kaikille yhdellä kertaa tuoreeltaan, jolloin säästän itseltäni aikaa ja vaivaa, ja saan kaiken tarpeellisen muistiin ennen kuin ehdin unohtaa tärkeimmät pointit.

Kylpyhuoneen kaakeleiden maalaaminen - helppoa vai vaivalloista?

Kylpyhuoneen kaakeleiden maalaus on lopulta aika helppo homma. Ainakin, jos vertaa siihen, että lähtee repimään kaakelit irti ja tekemään rempan vaikeimman kautta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että helppo ja vaivalloinen ovat molemmat hyvin subjektiivisia ja suhteellisia käsitteitä. 

Itse kuvittelin ennakkoon, että yhden kerroksen maalaamiseen riittäisi pari tuntia, kun maalattavia neliöitä minulla on noin 7. Enpä ollut aikataulua suunnitellessani huomioinut, miten paljon menee aikaa ennakkovalmisteluihin kuin myös viimeistelyihin ja suojausten pois ottamiseen. Itse kipitin K-Rautaan juuri ennen iltakuutta, ja peilikaappeja sun muita suojatessani vielä osallistuin rennosti Clubhousen sunnuntain matkaloungen keskusteluun. Kellon lyödessä puolta yötä kirosin, kun vielä puolet seinistä oli maalaamatta. Toisaalta olin oikeassa ja itse maalaamiseen meni pari tuntia, sillä "jo" yhden jälkeen yöllä olin maalannut ensimmäisen kerroksen. 

Tässä kohtaa en ollut kuitenkaan yhtään varma, oliko sittenkään järkevää aloittaa urakkaa. Yhden kerroksen maalaamisen jälkeen jälki näytti kamalalta ja aikaa oli mennyt aika paljon enemmän kuin olin ajatellut. Onneksi lopputulos on niin hieno, että vielä muutaman päivän jälkeenkin pysähdyn tosiaan tuon tuosta tuijottamaan seiniä haltioissani.Mitä kylpyhuoneen kaakeleiden maalaaminen maksaa?

Maalaaminen on erittäin edullinen tapa saada uusi ilme kylpyhuoneeseen. En ole selvittänyt, minkä verran maksaisi kaakeleiden vaihto, mutta veikkaisin, että nyt käyttämilläni roposilla ei olisi saanut edes työmiestä paikalle.

Minä valitsin V33 kylpyhuoneen kaakelimaalin, mikä ei ole edullisin vaihtoehto, mutta kuivumisnopeus oli niin hyvä, että toisen kerroksen pystyi maalaamaan jo kuuden tunnin kuluttua, maali oli käyttökuiva 24 tunnin ja vedenkestävä 48 tunnin kuluttua maalaamisesta. 

Kokonaisuudessaan maksoin ilmeen uusimisesta joitain euroja yli 100 euroa. Itse maaliin käytin noin 75 euroa, työvälineisiin loput. 

Edullista, eikö totta?

Vinkkejä kylpyhuoneen kaakeleiden maalaamiseen

Testaa värivalinta testimaalilla

Minulla prosessin suurimman päänvaivan ja ajan vei maalisävyn valinta. Olin ennakkoon päättänyt, että otan vaaleanharmaan, mutta K-Rautaan astellessani huomasin ihanaakin ihanamman Powder Pink -sävyn. Onneksi maaleista on olemassa alle 5 euroa maksavia testipurkkeja, sillä kun maalasin muutaman kaakelin pinkiksi, halusin päästä maalaamaan ne yli hyvin nopeaan. Sain mielikuvaksi mintunvihreän keittiöratkaisun, jonka remontoimme pois asuntoon muuttaessamme. Samaa mintunvihreää sävyä on kylppärin lattiassa, joka niin ikään on maalattu yli. 

Maalin sävyksi valikoituikin sitten toinen vaihtoehdoistani Feather. Onneksi valikoitui. Tämä on hieno.

Älä valikoi edullisinta maalia

Vaikka juuri kerroinkin, että kaakelit maalaamalla kylppärin ilmeen saa muutettua todella edullisesti, aina se kaikkein edullisin vaihtoehto ei kuitenkaan kannata. Minulle ei ainakaan. Katselin nimittäin jotain toisia kaakelimaaleja, joiden kuivumisaika oli päiviä ja päiviä. Toisen kerroksen olisi voinut maalata 12 tunnin kuluttua, tila olisi ollut käyttövalmis ja vedenkestävä useiden päivien päästä.

V33-maalien suurena etuna on myös se, että ne eivät kaipaa pohjamaalausta. Tämähän toisi lisää sekä kustannuksia että veisi enemmän aikaa. 

Toki joskus on käytössä paljon enemmän aikaa kuin rahaa, ja näin myös edullisemmat kaakelimaalit voivat olla ihan hyvä vaihtoehto. Meillä ei ole toista suihkua, ja itse maalaukseenkin käytössä ollut aika oli melko kortilla, joten lyhyet kuivumisajat olivat erityisen hyvät.

Myös lattialle sopivia maaleja

V33-maalisarjasta löytyy myös lattialle sopivia maaleja. Nämä minun vinkkini eivät kuitenkaan täysin päde niihin, sillä lattiamaaleissa täytyy ilmeisesti käyttää maalin päälle vielä jotain suojalakkaa. Tai näin olin ainakin lukevinani jostain.

Meillä myös lattia on maalattu, mutta sen hoiti ammattilainen. En kuitenkaan ole tyytyväinen jälkeen, sillä pinta on niin matta, että sitä on mahdoton pitää puhtaana. Pesuaineen täytyisi olla täysin väritöntä, jotta siitä ei jäisi valkoisia läikkiä lattiaan ja pesuvälineiden sellaisia, ettei ne murenisi. Lattia siis näyttää kamalalta koko ajan, mutta sentään seinät on nyt hienot!

Rautakaupan ammattilaiset osaavat tässäkin auttaa!

Varaa riittävästi aikaa

Ehkä taisin jo sivuta ajatusta, että aikaa kannattaa oikeasti varata riittävästi. Itsehän luulin vain vähän maalaavani, mutta lopulta kaikki muu vei enemmän aikaa kuin itse maalaaminen. Minulla meni aikaa suojaamiseen noin pari-kolme tuntia, ensimmäisen kerroksen maalaamiseen ehkä saman verran. 

Toisen kerroksen maalaaminen meni jostain syystä ensimmäistä nopeammin. Ehkä olin jo saanut hyvän rytmin, minne korokkeet ja pesukoneet tulee milloinkin siirtää, missä järjestyksessä seinät kannattaa maalata, jotten peruuta peppuni kanssa vastamaalattuun seinään jne. Jos siis ensimmäisen päivän urakkaan sain yhteensä kulutettua suojauksen ja maalauksen kanssa kuusi tuntia, meni toisen päivän urakkaan, eli toisen kerroksen maalaukseen ja suojausten purkamiseen enää nelisen tuntia.

Yhteensä tämä oli osaltani siis noin kymmenen tunnin homma, jollei kauppareissuja ja ennakkoajatustyötä lasketa mukaan.


Puoliltaöin ei paljon naurattanut, kun maalaamatta oli vielä puolet seinistä.


Irrota kaikki mahdollinen, suojaa loput huolella

Näin jälkiviisaana voin todeta, että on paljon helpompaa, mitä enemmän irroittaa koukkuja, kaappeja ja telineitä ennen maalausta. Suojaamiseen menee yllättävän paljon aikaa, ja toisaalta myös siihen, kun vahingossa sohii kaapin seinää ja joutuu kesken maalaamisen alkaa jynssätä roiskeita pois.

V33-maalit on onneksi vesiohenteisia, eli niiden pois saaminen on kyllä helppoa vahinkotilanteissa, mitä minulle sattui yksi jos toinenkin. 

Suojateipit kannattaa sitten poistaa aika nopeaan toisen kerroksen maalauksen jälkeen, sillä maali kuivaa hyvin kovaksi. Paljon kovemmaksi kuin perinteinen seinämaali. Itsehän jouduin veistelemään osan maalarinteipeistä puukon kanssa.

Pese kaakelit huolellisesti

Jos seinän maalaamisessa ei ole ihan niin tarkkaa, kuinka hyvin sen pesee ennakkoon (ainakaan omasta kokemuksestani), niin kaakeleiden huolellinen putsaus on maalauksen a ja o. Itse huomasin maalauksen yhteydessä, etten ollut pessyt yhtä kaakelia ilmeisesti ollenkaan, joten maalatessa (ilmeisesti saippuainen) pinta vain hylki maalia. Ratkaisin tilanteen niin, että pesin ensimmäisen kerroksen maalin kuivattua kaakelin uudelleen maalinpesulla, ja näin sain myös tämän pinnan maalin peittoon. En yhtään tiedä, miten hyvin maali tulee pysymään, mutta ainakin toistaiseksi lopputulos on senkin osalta hyvä!

Myös pari kulmaa hylki maalia toden teolla, ja näissä oletan syyksi silikonisen saumauksen. Sain kuitenkin töpöteltyä kulmiinkin maalia niin, että useamman kerran jälkeen nekin ovat maalin peitossa. Eivät ehkä ole täysin mallikelpoisia, mutta kelpaavat minulle.

K-Raudasta minulle myytiin suihkutettava maalipesu-pullo, jota ei tarvitse huuhdella pois. Sen kun suihkuttelee menemään ja pyyhkii mikrokuituliinalla. Erittäin kätevää. Ja huolellisuus tosiaan kannattaa!

Osta useampi tela

Minä ostin vain yhden melko kapean telan, koska kylpyhuone on pieni, eikä siinä ole montaakaan isoa pintaa, vaan askarreltavaa ja väisteltävää riittää. Tässäkin asiassa jälkiviisaana ostaisin vielä yhden tai pari ihan pientä telaa - niitä sellaisia alle 10 cm levyisiä pikkiriikkisiä versioita. Näin olisin saanut saman maalausjäljen myös pieniin osiin. Ero ei ole suurensuuri, mutta huolellisen puusepän tyttärenä tekisin ehdottomasti toisin, jos saisin uudelleen valita. 

Huomaan myös maalanneeni ensimmäisen kerroksen hieman hutiloiden, ja esim. pyöreiden pyyhekoukkujen ympärillä on ja pysyy pyöreät maalisudin jäljet. Maalisudin jäljet suosittelenkin vetämään telalla saman tien kauniimmiksi. Nämä maalit kuivuvat yllättävän nopeaan.

Sekä laatat että saumat saa maalattua hyvin telalla. Telalla kannattaa maalalilla vähän joka suuntaan, että saa hyvän lopputuloksen sekä kaakeliin että pysty- ja vaakasuuntaisiin saumoihin. 

Muista myös saumaus - jos haluat huolitellun ilmeen

Maalaamisen jälkeen on vielä hyvä saumata vähintäänkin lattian ja seinän väli uusiksi. Minä en sitä ole vielä tehnyt, ja veikkaan, etten tule ihan heti sitä tekemäänkään. Ehkä sitten joskus. Tai ehkä sitten koronarokotteiden jälkeiseen aikaan, kun vanhempani voivat tulla taas kylään :D

Järjestä suihkumahdollisuus maalin kuivumisajaksi

Meillä on taloyhtiössä suihku sekä muutama sauna. Meillä ei kuitenkaan ole saunavuoroa, joten ajattelin, että käytämme suihkua. Noh, sitähän ei varmaan kukaan muu käytä, ja kun vastaamme asteli pari isoa hämähäkkiä, astelimme me reippaat askeleet pois suihkulta. Onneksi sain varattua pikanopeudella meille saunavuoron, eikä meidän tarvinnut olla paria-kolmea päivää ilman suihkua. 

Lopputulos palkitsee!

Kylpyhuoneen kaakeleiden maalauksessa oli lopulta aika paljon enemmän hommaa, kuin mitä olin ajatellut, mutta toisaalta ajankäytöllisesti pari kertaa kuusi tuntia ja reilut sata euroa on lopputulokseen nähden hyvin pieni vaiva ja raha.

Tässä vielä ennen ja jälkeen -kuvat. Uusi värisävy ei tule kuvaan asti, mutta on varmasti sanomattakin selvä, että tämä aiempi kasariuimahallityyli oli aikakin jo jättää taakse.
Suosittelenkin kaikille kyselijöille tarttumaan telaan. Ainakin minä sain aikaiseksi hurjan paljon paremman lopputuloksen, mitä olisin ennakkoon voinut edes ajatella!

Pysy matkassa mukana:

7 kommenttia:

 1. Täytyy todeta, että on kyllä yllättävän hyvä lopputulos. Enpä tosiaan olisi arvannut, että kaakeleiden maalaus sujuu kuitenkin verrattain helposti ja lopputuloksesta tulee noinkin tyylikäs. Saattaa olla, että tulee itsekin koitettua tuota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minustakin!
   Kyllähän tuon tosi helposti sai toteutettua, kun ajattelee, että aikaa meni vain muutama tunti. Ja rahallisesti ei ollut myöskään iso panostus. Suosittelen!

   Poista
 2. Kiitos hyvistä vinkeistä! Itsekin olen miettinyt, että kylppäriin pitäisi saada uutta ilmettä ja tuollainen kaakelimaali voisi olla hyvä vaihtoehto. Lisäksi pitäisi saada kevään aikana tehtyä ulkovaraston teollisuusmaalaus, mutta sitä varten pitää odotella vähän kuivempia kelejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos vinkit tulee käyttöön! Näin ainakin uuden ilmeen saa tosi helposti ja edullisesti. Voihan sitten jälkikäteen tehdä isomman rempan, jollei lopputulema miellytä. Ei tässä ainakaan mene rahat eikä aika hukkaan.

   Nyt näyttääkin tulevan jo ulkomaalaussäitäkin!

   Poista
 3. Hyvä idea tuollainen kaakelimaalaus! Itsekin katselin juuri kylppärin vanhoja kaakeleita ja mietin mitä niille voisi tehdä. Ehkä jonkunlainen märkämaalaus voisi toimia. Hyvä, tietää että ensimmäisen kerroksen perusteella ei kannata vielä tehdä mitään johtopäätöksiä lopputuloksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä kätevä saada aikansa eläneestä kylppäristä uuden näköinen. Sen ensimmäisen kerroksen jälkeen mietin kyllä, että kannattikohan ryhtyä. Onneksi ryhdyin :)

   Poista
 4. Hei, onko seinä pysynyt hyvänä?

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan