Slider

Istanbul - puitteet ja hintataso kuin satumaassa

sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Ihana Istanbul!

Matkasin Istanbuliin reilu viikko sitten kolmeksi yöksi. Olin työmatkalla, jonka vuoksi itse kaupunkiin tutustuminen jäi harmillisen vähäiseksi. Pääsin itseasiassa astumaan hotellin ovien ulkopuolelle ensimmäisen kerran 26 tuntia sinne saapumisen jälkeen.



Digiseminaari viiden tähden hotellissa


Mutta ei hätää. Työmatkan aihe oli paras mahdollinen, eli digiseminaari, ja sekä majoitus- että kokoushotellina meillä oli viiden tähden Renaissance Istanbul Polat Bosphorus. Hotellin kokoustilat sattuivat olemaan kätevästi ylimmässä kerroksessa, ja saimmekin ihastella Istanbulia korkauksista käsin koko seminaaripäivien ajan. Vitsailimmekin, ettemme tarvitsisi kuin kiikarit ja koko kaupunki olisi nähty. Kuka sitä vapaa-aikaa kaipaisikaan.





Lisäksi tärkein, eli hotellin ruokatarjoilu, oli mieletön. En ehtinyt edes ajatella laukkuni pohjalla matkaavia proteiinipatukoita, sillä runsaiden aamiais- ja lounasbuffien välissä kuin myös lounaan jälkeen meillä oli kokoushuoneessa tarjolla valtava määrä suolaisia ja makeita herkkuja. Ja kun nyt Turkissa olin ensimmäisen kerran, pitihän sitä maistaa ihan kaikkea, mitä en tunnistanut. Ja noh, ehkä vähän myös niitä tuttujakin - ei kai suklaacroisanttia voi jättää välistä ;) Enkä toki halunnut tuottaa pettymystä turkkilaisille kollegoilleni, jotka innokkaina esittelivät innokkaalle turistiminälle perinneherkkujaan.

Huoneet olivat myös ihanat ja minun näköalani oli yhdelle lukuisista Istanbulin silloista. Lattiasta kattoon ylettävistä ikkunoista pystyin ihastelemaan maisemaa niin sängyltä kuin suihkustakin käsin. Ihanaa!




Hotellilla oli lisäksi todella hyvät kuntosali- ja spa-osastot. Kuntosalia ehdin käyttää saapumisiltana, kun aikaa saapumisesta dinneriin jäi alle tunti. Uima-altaasta ja turkkilaisesta pesurituaalista jäin vain haaveilemaan, sillä virolainen ja serbialainen kollega saivat minut houkuteltua kylpylävierailun sijaan perjantai-iltana - eli ainoana vapaana hetkenämme - nähtävyyskierrokselle.

Satuolentona satumaassa


Ja hyvä että saivat. Nappasimme taksin Istanbulin ruuhkaan (tuossa kaupungissa näyttäisi olevan aamuyötä lukuunottamatta jatkuvasti jäätävät ruuhkat) ja ajelimme Sultanahmetin alueelle ihastelemaan lukuisia temppeleitä, palatseja ja suurta kauppahallia. Armenialainen kollegani aiemmin ihasteli nimeäni ja sanoi sen kuulostavan satuolennolta, ja sillä teemalla jatkoimme Sultanahmetin alueella.

Täällä tosiaan tuntui siltä, että olisin ollut keijukaisena satumaassa. Minne tahansa katsoi, oli satumaisen kaunista, eikä koskaan tiennyt millainen ihminen kävelee vastaan - tanssien tai laulaen. Ihanan elävää!







Kolme ravintolavinkkiä Istanbuliin


Satumaan jälkeen palasimme hotellimme huudeille vielä illallistamaan. Valikoimme ravintolan Besiktasin pieniltä kujilta tasan sen mukaan, mihin vielä mahduimme istumaan. Kujien joka nurkka oli käytetty hyväksi ja täytetty ravintoloiden pöydillä ja silti jokaikinen tuoli oli varattuna lähes joka ravintolassa.

1. By Niyo - puoli-ilmaista ruokaa paikallisten seassa


Ravintola By Niyolla, jonne mahduimme, ei ollut englanninkielistä listaa, joten tarjoilija suositteli meille perinteisiä turkkilaisia lihapullia sekä lisäksi salaattiannoksen jaettavaksi. Ja mehän otettiin vastaan, mitä tuotiin. Juomineen koko setti maksoi noin 15 euroa koko kolmen hengen seurueelta yhteensä.




2. Tasokas ravintola upealla näkymällä


Ensimmäisenä iltana illallistimme hotellimme Renaissance Istanbul Polat Bosphorusin ylimmän kerroksen näköalaravintolassa. Osuin erinomaisesti ranskalaisen ja meksikolaisen kollegan pöytään, jotka tilasivat koko pöydälle jaettavaksi kaikkea paikallista, mitä tarjoilija suositteli. Juuri tästä minä pidän.

Koska jaoimme niin monta annosta, en muista tarkalleen ravintolan hintatasoa, mutta jos en ihan väärin muista, taisivat tilaamamme pääruuat olla kymmenen euron luokkaa.



3. Jos käyt Istanbulissa yhdessä ravintolassa, käy täällä


Kun paikallinen vie sinut Istanbulissa syömään, vie hän sinut melko varmasti Rubyyn. Niin vietiin meidätkin seminaarisetin pääiltana. Ruoka oli ihan hyvää, muttei mitenkään erityistä. Näköala sen sijaan oli niin hurjan romanttinen. Tässä miljöössä olisin voinut olla myös kahdenkeskisillä treffeillä neljänkymmenen - vaikkakin ihanan - kollegani sijaan.

Jos haluaa illallisen jälkeen jatkaa iltaa, on ravintolan yhteydessä ilmeisesti myös yökerho.




Mikä hintataso!


Turkin liiran kurssivaihteluiden vuoksi Turkin hintataso on jäätävän edullinen. Olin kyllä lukenut, että juuri nyt on edullista matkustaa Turkkiin, mutta että näin edullista? Meinasin vaihtaa sata euroa, mutta koska Forexin virkailija kielsi tuomasta yhtään rahaa takaisin sen takia, ettei sillä välttämättä ole mitään arvoa edes muutaman päivän jälkeen, päätin vaihtaa 50 euroa.

Maksoin tuon aiemmin mainitsemani kolmen hengen illallisen juomineen, taksin lentokentälle ja aamiaisen lentokentällä, enkä saanut tuhlattua puoliakaan summasta. Lentokentältä en löytänyt mitään ostamista, mutta sentään kurssi oli säilynyt jokseenkin samana, ja sain loput rahani euroissa takaisin.

Nyt jos joskus kannattaa ehdottomasti matkata Turkkiin.

Pysy matkassa mukana:

8 kommenttia:

  1. Olen aina ollut varma, ettei Turkki sovi minulle. Liikaa kaaosta, likaa, meteliä, ihmisiä, hajuja, ruokaa mitä en syö.. Liikaa kaikkea! Juttuasi lukiessani jo melkein aloin haaveilemaan Turkin matkasta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei itse olen ollut ihan samaa mieltä. Lähtiessäni minulla oli aika paljon ennakkoluuloja, joskin hurjasti myös innostunutta kiinnostusta tuntematonta kohtaan. Ja Istanbul oli ihana! Lähtisin koska vaan uudelleen ja paremmalla ajalla!

      Poista
  2. Menin heti katsomaan turkkilaisen hintoja Istanbuliin. Ovat muuten aika kalliit...?? Tuliskohan joku tarjous tässä vielä syksylle... No hotellia tuolta sitten taas saisi edullisesti ja erittäin hyvätasoista sellaista.

    Mun Istanbulin vierailusta on niin kauan, että voisi käydä päivittämässä näkymät. Testaisi kuinka monta kebabia pystyy pitkän viikonlopun aikana syömään :D

    VastaaPoista
  3. Istanbul on yksi monista paikoista, joista haaveilen mutta jossain vaiheessa hinku matkustaa jäi, kun tuli niitä levottomuuksia. Nyt ehkä voisi taas alkaa harkitsemaan. Yllättävän paljon ihan uutta rakennusta siellä näyttää myös olevan.

    VastaaPoista
  4. Sopisiko tähän jotain sen tyylistä kuin moni kakku päältä kaunis :-)
    Erdoganin Turkki on vähän kuin Putinin Venäjä, ettei nyt ihan erityisesti houkuttele, vaikka Putinin Venäjälle taidammekin tänä vuonna kahdesti kuitenkin päätyä. Ja Sinullakin päätös matkasta Turkkiin taisi tulla jonkun muun tekemänä, joten sitten kannattaa vaan nauttia näkymistä!
    Aikoinaan kyllä kävimme Istanbulissa, kummallakin mantereella ja ihan kivan tuntuinen kaupunkihan se oli - erityisesti mieleen jäi Dolmabachen palatsialue.

    VastaaPoista
  5. Kävimme Istanbulissa ennen Erdogania ja toistaiseksi sinne ei ole tultu mentyä mm. maan ihmisoikeustilanteen takia, vaikka toki paikallisten tukemisessa olisi oma ajatuksensa. Me koimme kaupungin tuolloin hyvin matalalta, emmekä tainneet nousta yhdellekään kattoterassille (silloin oli myös hyytävä joulukuinen keli ja kamalat tihkusateet), joten tämä sinun näkemyksesi on raikastavan erilainen. Wau, mitkä hotellihuone- ja ravintolanäkymät! Ehkä sitten joskus päädymme vielä Istanbulin sykkeeseen ja valitsemme majoituksen jostain korkealta.

    VastaaPoista
  6. Turkki ei ole koskaan minua kiehtonut matkailumaana, joten on kiva olla näin nojatuolimatkalla. Upeat näkymät!

    VastaaPoista
  7. Kävin Turkissa viimeksi yli 10 vuotta sitten. Se reissu ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan ja Turkista jäi vähän nihkeä fiilis. Mutta, nyt keväällä aion uskaltautua sinne uudestaan. Saa nähdä kuinka paljon on muuttunut näiden vuosien varrella. Olen ainakin kuullut vain hyvää, sinne matkustaneilta ystäviltä ja tutuilta.

    VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Vuoden 2024 matkasuunnitelmat ja -unelmat

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan