Slider

Unohtumattomat aamiaiset maailmalta - 9 erilaista aamiaista

sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Aamiainen on usein hotellimajoittumisen parhautta. Jo ihan perusaamiaisella on ihanaa, kun joku muu on pilkkonut hedelmät ja vihannekset, keittänyt puuron, paistanut leivät ja croissantit, valmistanut smoothiet, tuorepuurot ja ties mitkä ihanuudet ja vielä laittanut ne valmiiksi esillekin. Ja sitten kun aamiaisella on jotain yllättävää, jotain erityisen kaunista tai laadukasta, tai vaikka jokin tietty teema, niin onhan se aivan älyttömän ihanaa. Jos ravintolan tason määrittää ravintolan wc, määrittää hotellin tason usein sen aamiainen.

Parhaiden aamiaisten listaaminen voisi olla ehkä hieman tylsää, joten päätin listata unohtumattomimmat aamiaiset, jotka ovat tulleet minulle vastaan vuosien varrella. Ja kuten listasta huomaa, eivät kaikki matka-aamiaiset ole hotellimajoittumisen yhteydessä nautittuja aamiaisia. Täytyneekin todeta aamiaisten olevan matkailun parhautta tai vähintäänkin usein se mieleenpainuva osio.

Tässä satunnaisessa järjestyksessä aamiaiset, jotka ovat jättäneet minulle pysyvän muistijäljen:

1. Aamiainen muovipussissa ovenkahvaan

Vaikka järjestys onkin satunnainen, sain kaikkien aikojen mieleenpainuvimman aamiaisen ehdottomasti New Orleansissa vuonna 1998. Olimme vanhempieni kanssa kaupungissa tapaamassa siskoani, joka vietti vaihto-oppilasvuottaan Missisippin ja Louisianan osavaltioissa. En muista edes hotelliketjun nimeä tai hotellin tähtiluokitusta, enkä tosin edes tiedä, miten vertailukelpoinen se tähän päivään olisi muutoinkaan. En oikeastaan muista hotellista mitään muuta, mutta sen aamiaisen muistan.

Hotellin aamiainen tarjoiltiin nimittäin muovipussissa hotellihuoneen ovenkahvaan. Aamiainen oli yhtä tasokas kuin sen tarjoilutapa, ja pussista löytyi sellaisia huoltoasemiltakin tuttuja yksittäispakattuja muffineja ja croissantteja ja muuta vastaavaa ällötystä. Ja kun elimme vuotta 1998, oli makea aamiainen minulle täysin vieras konsepti, ja kun makeuteen vielä lisäsi Jenkki-lisän, muistan vieläkin, miten outo kokemus tuo aamiainen oli kaikkinensa. Siinä sitä sitten kökötettiin sängyn päädyssä ja maisteltiin Ameriikan ihmeitä.

Mutta hei, muistan sen edelleen yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen!

2. Sushi Tokion kalatorilla

Sushiaamiainen Tokion kalatorilla on ehdottomasti myös yksi mieleenpainuvimmista aamiaisista, mitä olen saanut kokea. Sushi Tokion kalatorilla olisi sekin jo ollut kokemus sinänsä, mutta sushi aamiaiseksi teki tästä vieläkin unohtumattomampaa. Aamiainen oli niin hyvä, että kävimme Tokion kalatorilla kaksi kertaa.

Kala oli tietysti aivan tuoretta, ja juuri sen takia torille pitikin mennä heti aamutuimaan, kun kalastajat olivat saapuneet yöllisiltä saalistusreissuiltaan. Jokaiseen ravintolaan oli pitkä jono, mutta aamiainen oli täysin jonotusajan arvoinen.

Tokion kalatorin aamiaisista kirjoittelin aikoinaan myös blogiin, ja siitä pääset lukemaan lisää täältä
3. Kaikkien aikojen seesteisin aamiainen Thaimaassa

Olen ollut monella tasokkaalla aamiaisella, mutta voinette varmasti kuvitella, että thaimaalaiset osaavat tämän homman erityisen hyvin. Toki viisi tähteä hotellin luokituksessa vaatiikin tasoa, mutta tätä seesteistä tunnelmaa on ollut vaikea tavoittaa missään muualla. Ja nyt on otettava huomioon, että matkaseurueessamme oli kaksi perhettä ja kaksi 1-vuotiasta, ja puhun silti äärimmäisen seesteisestä aamiaisesta. Kyllä, sekin on mahdollista! 

Olen ollut Thaimaassa muutamia kertoja, mutta vain tämä yksi aamiainen on vakuuttanut niin hyvin, että voin vieläkin aistia sen tunnelman, kun vain suljen silmäni. Aamiainen oli rakennettu palvelua, musiikkia, somistuksia - ja niin, tietysti äärimmäisen laadukasta aamiaista myöden hipomaan täydellisyyttä. Ah, oli se vaan niin ihana!

Hotelli oli siis Marriott's Mai Khao Beach ja olimme matkassa tyttäreni, silloisen mieheni sekä hänen siskonsa ja hänen perheensä kanssa. Voi kun pääsisikin tuonne palmujen katveeseen nauttimaan aamiaista.

Tästä Phuketin Mai Khao Beachillä sijaitsevan viiden tähden Marriott's Mai Khao Beach -hotellin aamiaisesta pääset lukemaan lisää tästä linkistä.

4. Pikkelöity aamiainen japanilaisessa munkkiluostarissa

Palataksemme Japaniin, pääsee Mt Koyalla sijaitsevan munkkiluostarin aamiainen myös heittämällä unohtumattomimpien aamiaisten joukkoon. Toki aamussa oli mieleenpainuvaa sekin, että heräsimme ennen kukonlaulua munkkien kanssa heidän aamuseremoniaansa, minkä jälkeen tarjoiltiin aamiainen.

Pelkkä aamiainen munkkiluostarissa olisi varmasti sekin jäänyt mieleen, mutta tämän aamiaisen tarjoilut olivat yhtä eksoottisia kuin paikkakin. Kaikki oli todella vahvasti pikkelöityä, ja heti aamusta, kun makuaisti on herkimmillään, olivat pikkelöinnit räjäyttää pään. Riisi olikin sitten se paras vaihtoehto aamiaisvalikoimasta.

Yöstä japanilaisessa munkkiluostarissa pääset lukemaan lisää tästä linkistä.

Aamiaisesta en löytänyt kuvaa, mutta se oli vastaavanlainen kuin tämä illallinenkin.

5. Aamiaispalvelu mökkiin tarjoiltuna Levillä

Myös Suomi pääsee unohtumattomien aamiaisten listalle. Olin nimittäin työmatkalla Levillä, enkä ollut itse järjestänyt majoitusta enkä ruokailuita. Olikin melkoinen shokki, kun aamulla heräsin siihen, että meidän naisten mökin keittiössä hääräsi pari tuikituntematonta miestä. Hetken aikaa kurkin parven puukaiteiden väleistä, mitä ihmettä keittiössämme oikein tapahtuu.

Mutta olipahan ihanaa, kun pystyimme yhdistämään mökkimajoittumisen yhteisöllisyyden ja jonkun toisen valmistaman ja tarjoileman aamiaisen.

Parasta!

6. Pari palaa paahtoleipää ennen Inca Trailin vaellusta Perussa

Olimme ystäväni kanssa Perussa vaeltamassa Inca Trailin Macchu Picchulle vuonna 2010. Täytyy sanoa, että Perun aamiaistarjonta hotelleissa ei ihan vastannut sitä, mitä neljän päivän vaellukseen valmistautumassa olevat matkaajat kaipaavat. Eteemme kannettiin kori, missä oli pari palaa vitivalkoista paahtoleipää, eikä mitään muuta. Tai no juu, kahvia tai teetä myös. 

Että tällä pitäisi sitten lähteä vaeltamaan korkeaan ilmanalaan neljäksi päiväksi. Pyysimme keittiöstä lisää leipää, ja saimme pari lisäpalaa, mutta nekin melko nihkein tunnelmin. 

Jäipä tämäkin kuitenkin mieleen, oli aamiainen mieluisa tai ei. 

7. Pannukakkuaamiainen auringon noustessa Perun vuorilla

Toista olikin aamiaistarjonta sitten itse Inca Trailin aikana. Vaelsimme reitin reilun kymmenen hengen porukassa, ja mukana meillä oli sekä oppaat että kantajat, jotka kokosivat telttamme, valmistivat ruoat ja jopa kipittivät meitä vaeltajia nopeammin seuraavalle pysähdyspaikalle, jotta ehtivät laittaa kaiken valmiiksi ennen meidän tuloa. 

Muiden aamujen aamiaisten sisältöä en muista, mutta paras aamiainen oli se, kun heräsimme ennen ketään muuta suunnilleen samaa tahtia vaeltavaa seuruetta ja kävelimme puolisen tuntia aamiaispaikalle päivän reitin korkeimpaan kohtaan. Siinä me sitten istuimme Perun vuoristossa ihastelemassa sarastavaa aamua, kun meille tarjoiltiin vastapaistettuja lettuja. 

Oi näitä onnen hetkiä! 8. Suussa sulava burrata Napolissa

Napolin aamiainen onkin sitten listani tuorein tulokas. Olimme ystäväni kanssa Napolissa kolmisen vuotta sitten, ja majoituimme kaupungin keskustassa Hotel San Pietroon. Hotelli oli kaikkinensa hieno, mutta sen aamiainen on täältäkin jäänyt minulle parhaiten mieleen.

Se tunne, kun olet saapunut uuteen paikkaan keskellä yötä, etkä aamulla hotellihuoneessa herätessäsi oikein vielä tiedä, missä olet. Ja kun saat tietää, että aamiainen tarjoillaan aurinkoisella kattoterassilla, niin sekin olisi jo riittänyt tuomaan hymyn huulille. Mutta tällä kertaa aurinko ja kattoterassi eivät olleet tämän aamiaisen kruunuja. Tarjolla oli nimittäin niin hyvää burrataa, että vieläkin maistan tämän ihanan juuston kerrokset suussani. Voisinkin majoittua tuossa samaisessa hotellissa ihan vain tuon ihanan juuston takia. Toki täytyisi varmistaa, että juusto olisi edelleen aamiaisen valikoimissa.

Lisää Napolin hotellista ja sen aamiaisesta voit lukea tästä linkistä.


9. Dubai perjantaibrunssi

Tuon nyt aamiaisten listalle vielä yhden brunssin ekstrana. Enkä minkä tahansa brunssin, vaan luksusbrunssin Dubain palmusaarella sijaitsevassa hotelli Kempinski Palm Jumeirahissa. 

Tämän aamiaisen kanssa meillä oli huono tuuri, nimittäin aamiaisen yhteydessä hotellin altaat ja yksityinen ranta olisivat olleet käytössämme, mutta juuri tuona päivänä satoi vettä. No, se ei haitannut varsinaista brunssia, mikä oli aivan valtava valikoimaltaan. Ja hintakin oli valtava, 96 euroa per pää. Toki me tarjoushaukkoina käytimme jonkun alekoodin ja saimme brunssit hintaan 69 euroa hengeltä. Ihan kohtuullista tarjontaan ja ympäristöön nähden.

Vielä kun olisi ollut se allasalue ja ranta käytössä, kokemus olisi ollut täydellinen. Nyt jäi puuttumaan puolet, joskin silti brunssi oli ehdottomasti sen arvoinen, että se pääsee ainoana brunssina aamiaisten listalle.

Lisää tästä Dubain luksusbrunssista pääset lukemaan täältä. 
Millaisia unohtumattomia aamiaisia sinä olet saanut nauttia?

Pysy matkassa mukana:

21 kommenttia:

 1. Tää olikin hauska idea! Ja tosiaan paljon parempi aihe kuin "parhaat aamiaiset". Täytyypä miettiä, jos tälläisen listauksen tekisi ja miettisi itsekin vähän tarkemmin. Varmaan omaan listaankin sisältyisi tuo Tokion kalatori -aaimianen ja varmaan pari muutakin kokemusta Japanista.

  Yhdysvalloissa aamiaisen taso muuten on valitettavan usein edelleen sama kuin sieltä muovipussisita löytyi, mutta tuollaista muovipussi-kokemusta ei kyllä itsellä ole, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyväkään aamiainen ei välttämättä jää mieleen, jos siinä ei ole mitään erityistä ollut, eli unohtumattomat aamiaiset oli kyllä minustakin paljon parempi listaus :)

   Tuo aamiainen muovipussissa oli kyllä melkoisen eksoottinen kokemus :D

   Poista
 2. Meillä muuten on tuo muovipussikokemus vuodelta 2020. Ajoimme Kaliforniasta Oregoniin, eikä normaalia aamiaista tarjoiltu koronasta johtuen. Aamiaisburritot odotti aamulla oven takana.. mutta oli sentään paperipussi.. ha ha. No, olimme silloin ihan tyytyväisiä että saimme edes jotain.

  Tokion kalatori on ollut varmaan aika hieno kokemus. Me ei tajuttu siellä käydä ollenkaan. Yritän miettiä jotain erikoisempia meidän reissuilta, mutta ei tule mitään mieleen. Kerran olin ystävän kanssa aamuratsastuksella Sierra Nevadan vuorilla ja siihen kuului cowboy aamiainen nuotion äärellä. Mieleenpainuvin on varmaan Havaijilla koska saatiin joka aamu ravintolan paras pöytä. Parin tunnin aikaero Kaliforniaan teki sen, että oltiin aina ensimmäiset asiakkaat aamiaisella. Ja voih, niitä ihania eksoottisia hedelmiä ja aamiaisruokia.. slurps!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Tässä tilanteessa tosiaan aamiainen kuin aamiainen on varmasti ollut tosi hyvä :)

   Oih, nuo kuulostaa aivan ihanilta. Minäkin haluaisin cowboy aamiaisen nuotion äärellä, ja siis niin maistuisi tuoreet hedelmät Havaijilla. No mikä vaan maistuisi Havaijilla, vaikka pelkkä maisema :)

   Poista
 3. New Orleansin muovikassiaamiaisen viinerit ym. imellykset eivät kyllä koskaan unohdu. Valokuvien joukosta löysin motellin (ei hotelli) nimen: Best Western Patio Downtown Motel.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos albumin kaivelusta! Googlen perusteella ei näytä tuota motellia enää olevan edes olemassa. Taitaa olla täysin toisenlainen hotelli- ja motellityyli nykyään.

   Poista
 4. Mielenkiintoisia hetkiä! Tämän vuoksi me juurikin matkustamme!
  Kokemuksia lukiessa muistui eräitä itsellekin mieleen. Esim diabeetikko äitini kanssa Roomassa ollessa oli hotellissa aamiaisella tarjolla juurikin vain viinereitää, makeita croisantteja ja muffineita. Sai tyytyä greippimehuun ja vaaleaan paahtoleipään🙈.
  Sitten jo taisinkin kertoa Pietarin puurosta ja kylmästä läskisoosista krapulaamuna.....
  Pitäisikö listata näitä omiakin kokemuksia😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemukset - niin hyvät kuin huonotkin - ovat kyllä matkailun parhautta! Kuulostaa kyllä siltä, että sinultakin löytyisi kokonaisen listan verran aamiaismuistoja! Innolla odotan koko listaasi! :)

   Poista
  2. Tuumasta toimeen. Ehkäpä pitäisi laittaa juttua tulemaan.

   Poista
 5. Vähemmän ruokafanina vaikutun vähemmän aamiaisistakaan, mutta pari tulee kyllä nopeastikin mietittynä mieleen - toinen oli kuumailmapallolennon jälkeen tarjoiltu, ehkä se kokemus ja tuore leipä ja kuohuviini ja luonto ympäristönä oli se juttu. Toinen oli kaikin puolin ehdottoman moitteeton ja ylellinen aamiaiskokemus Hotel Adlonissa Berliinissä. No joo, kolmaskin vielä, Royal Livingstone -hotelli Sambiassa Victorian putousten kupeessa, seeprat siinä hotellin puutarhassa vieressä käyskentelemässä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamiainen taitaa tosiaan kuulua matkaan kuin matkaan, vaikkei erityinen ruokafani olisikaan. Ja kokemukseen usein kuuluukin paljon muutakin kuin se itse ruoka. Olisipa ihanaa päästä seeprojen kanssa aamiaiselle!

   Poista
 6. Mmm. aamiainen, ilman sitä en kyllä lähtisi mihinkään heräämisen jälkeen. Tarvitsen maittavan ja tukevan aamiaisen kahvilla!

  Malesiassa vaihdossa ollessani pelasin lentopalloa paikallisessa porukassa muutamia turnauksia. Pelireissussa aamulla ennen peliä haettiin kioskista juuri jokin tällainen muovikääreissä oleva makea leivos tmv. Sen voimalla sitten päivän ekaan peliin. Ei ollut mielestäni ihan viimeisen päälle tankkaus urheilijaporukalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kuulostaa vähän kuin tuolta meidän Inca Trailin valmistautumiselta :D Aamiainen on kyllä minustakin päivän paras ateria aivan ehdottomasti!

   Poista
 7. Mä olen niin aamiaisihminen, enkä voi lähteä mihinkään ilman sitä! Mukava lukea erilaisista kokemuksista. Minun paras aamiainen on ehdottomasti ollut Sestri Levantessa, Italian Cinque Terressä! Huikea B&B korkealla yläilmoissa, mahtavat näköalat, paikallisen leipomon uunista leipomuksia ja niiden lisäksi mamman ja nonnan tekemiä herkkuja.

  Käy kurkkaamassa blogista:
  https://www.martanmatkassa.fi/2014/04/miniloma-italiassa-2-paiva-cinque.html


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih! Italialaiset osaa kyllä aamiaishommat. Ja vielä nuo maisemat kaupan päälle, niin kyllä kelpaisi minullekin!

   Poista
 8. Parhaat aamiaiset ollaan mekin nautittu Thaimaassa, monessakin hotellissa, vaikkei olla edes yövytty viiden tähden hotlissa. Mieleenpainuvimpia löytyy samoin Japanista. En pysty syömään kauheasti aamuisin ja joku grillattu kala, riisiä ja 12 muuta annosta tekevät todella tiukkaa. Annokset ovat yleensä niin kauniita, että niitä on hauskempi kuvata kuin syödä. Teinkin hiljattain muistelupostauksen pelkästään yhden japanilaisen hotellin käsittämättömistä tarjoiluista. Samoin on jäänyt mieleen ihanat kattoterassiaamiaiset, mutta tämän kohdalla sentään eri maassa kuin sinulla, nimittäin Marokossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Japanilaiset tosiaan osaavat tuon koristelun taidon. Heillä ateria on yhtä paljon taidetta kuin ruokailuakin, ja välillä tosiaan se taideosuus menee jopa sen ruokailun edelle :)

   Ja miljöö tekee myös ihmeitä aamiaiskokemuksessa. Sillä on kyllä tosi iso merkitys.

   Poista
 9. Olipa hauska postaus - ja idea sen takana! Itselleni on parhaiten jääneet mieleen itävaltalaiset aamiaiset vuoristossa, jotka olivat niinkin kevyitä kuin lihakeittoa :D Ystäväperheen isovanhemmat olivat vakaasti sitä mieltä, että mikään muu ei pidä nälkää paremmin loitolla.

  Lisäksi jonkinlaiset traumat jäi myös Järvisydämen "muoviloota-aamiaisesta", joka toimitettiin valmiiksi jäähtyneenä (ja superisti myöhässä) majoituksen ovelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaaa, lihakeittoa aamiaiseksi :D Pitäähän se tosiaan nälkää, mutta keksin kyllä parempiakin nälkää pitäviä aamiaisia. Mutta jääpähän ainakin mieleen :)

   Auts. Tuon Järvisydämen majoitukseen tuoduista ruokailuista olenkin kuullut muutaman muunkin ikävän kokemuksen :(

   Poista
 10. Unohtumattomat aamiaiset oli mukava postausidea, kiitokset vinkistä. Toteutin itsekin vastaavan. Tavallisuudesta poikkeavat aamiaiskokemukset ovat jääneet parhaiten mieleen, kuten Bed & Breakfast majapaikassa, jossa emme saanet emännältä aamiaista vaan jouduimme järjestämään aamiaisbuffettarjoilun itse pienessä mökissä vuoteen peiton päälle neljälle hengelle. Ja kun yht´äkkiä avoimesta ovesta juoksee omistajan koiranpentu ja hyppää vuoteen päälle aamiaisruokiemme sekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi eiiiiii! Neljä henkeä ruokailemassa sängyllä on siinäkin jo järjestämistä, ja sitten vielä koiranpentu sekaan. Apua! Näen niin silmissäni tuon kaaoksen.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan