Slider

Suomen pisin pulkkamäki - 1200 metriä pulkkailua yhtä soittoa

keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Arvoin syksyllä, lähtisimmekö tyttäreni kanssa marraskuussa Kuusamoon ja tammikuussa Saariselälle vai päin vastoin. Molemmathan ovat erinomaisia kohteita oli sesonki mikä hyvänsä. Suomen pisin pulkkamäki Saariselällä ratkaisi asian. Se kun oli edellisenä kautena avautunut joulukuussa, ja marraskuussa se ei siis tuskin olisi ollut auki tälläkään kaudella. Eikä ollutkaan. Saariselälle oli päästävä tammikuussa.

Suomen pisin pulkkamäki tarjoaa 1200 metriä vauhdin hurmaa

Ja onneksi odotimme tammikuuhun asti. Näin pitkä pulkkamäki oli nimittäin aivan valtavan hauska! Sekä lapset että me aikuiset tykkäsimme mäestä mielettömän paljon. Miten mahtavaa onkaan istahtaa pulkan kyytiin ja antaa mennä ilman, että edes näkee, minne mäki päättyy.

Suomen pisin pulkkamäki kokemuksia


Saariselän pitkä pulkkamäki lähtee Kaunispään huipulta tuolihissin viereltä, mutta on tietysti laskettelurinteistä erillään. Tälle reitille ei ole asiaa laskettelusuksilla - tietenkään! Kävellen sitä toki voi kulkea, ja välillä on pakkokin.

Ensimmäinen lasku on tietysti aina opettelua. Rinteessä on muutamia tasaisia kohtia, joten vauhti on pidettävä melko kovana, jotta pulkka liukuu tasaisten kohtien yli seuraavaan alamäkeen. Näin ei todellakaan ensimmäisellä laskulla ollut, mutta toisella kerralla jo muistin, missä kohtaa ei saa enää jarruttaa, jotta vauhti riittää loppuun saakka.

Osassa kohtaa on toisaalta pakko jarruttaa, koska mäki menee todella jyrkkänä ja mutkitellen. Kunhan vain muistaa, mikä on se viimeinen jyrkkä kohta ennen kuin on taas annettava päästellä ilman jarrutuksia.

Suomen pisin pulkkamäki Saariselällä


Miten pulkkamäen ylös?

Reipasta kilometriä ei ole tarvetta talsia jalan ylös asti, vaan matkan voi taittaa myös hissillä tai Ski bussilla. Me emme kävelleet yhtään nousua ylös, mutta jokin verran laskiessa näki myös tätä ylöspäin talsivaa väkeä. Huh huh, sanon minä!

Joka paikassa kerrotaan vain tästä tuolihissimahdollisuudesta, mutta ystäväni onneksi bongasi Ski bussin, joka kaartoi ainakin tammikuun aikataulun mukaan yhdentoista kieppeillä Holiday Clubin pysäkiltä Kaunispään huipulle, ja vartti tämän jälkeen pulkkamäen alta, laskettelukeskuksen edestä takaisin Holiday Clubin ohi Kaunispään huipulle. Näin kaksi laskua pääsi laskemaan peräjälkeen kätevästi bussin avulla. Iltapäivällä olisi taas ollut mahdollisuus pariin-kolmeen laskuun samalla bussilipulla.

Tuolihissin kertanousu maksaa 7 euroa sekä aikuisilta että lapsilta, mutta Ski bussi maksaa 5 euroa per päivä, ja pienet lapset pääsevät kyytiin veloituksetta. Ski bussi on siis myös kustannustehokas vaihtoehto.

Suomen pisin pulkkamäki

Suomen pisin pulkkamäki


Vuokrapulkalla tai omalla pulkalla

Toki on myös mahdollista laskea pulkkamäki lukemattomia kertoja peräjälkeen, jos ostaa 2 tunnin lipun tuolihissiin. Se maksaa 31 euroa per aikuinen ja 23 euroa per 7-12-vuotias lapsi. Tähän hintaan saa myös vuokralle sellaisen vähän isomman pulkan ja kypärän. Isommalla pulkalla varmasti pääsisi vieläkin kovempiin vauhteihin, jolloin kypärällekin olisi käyttöä.

Mutta se pitää muistaa, että Kaunispään huipulle ei voi mennä ilman pulkkaa. Siellä ei ole tarjolla pulkan pulkkaa. Jos siis menet ylös ilman pulkkaa, tulet myös alas ilman pulkkaa.

Meillä oli mukana Holiday Clubin vuokrapulkka, ja matkasimme ylös vain kertalipulla tuolihissillä ja Ski bussilla.

Suomen pisin pulkkamäki Saariselällä


Miten kauan kestää 1200 metrin laskeminen pulkalla?

Emme ottaneet tarkkaa aikaa laskuistamme, mutta kerran ystäväni laittoi kellon päälle ylhäällä hieman ennen laskua ja alhaalla oli kulunut kuusi minuuttia. En tarkalleen tiedä, oliko juuri tuo lasku keskivertovauhtimme, mutta sanoisin, että ainakin sinne päin.

Voitko siis kuvitella: kuusi minuuttia yhtä soittoa pulkan kyydissä mäkeä alas! Tämä todella oli ihan mieletöntä!!Millä säällä Suomen pisimpään pulkkamäkeen?

Säällä ei äkkiseltään ajattelisi olevan kovin suurta merkitystä pulkkamäen laskuun. Toki liian kova pakkanen on ulkoiluun kuin ulkoiluun haasteellista, mutta toisaalta muutaman minuutin laskun ajaksi voi pitää vaikka vain silmät näkyvillä. Ja kukapa kieltäisi vaikkapa laskettelulasien pukemisen päälle. Ei sekään huono ajatus olisi.

Mutta. Lumisateella en pitänyt pulkkamäestä. Varsinkin mäen alussa on pitkä loiva lasku, jossa vauhti kipuaa jo aikamoisiin lukemiin. Tässä osuudessa on myös pieniä pomppuja, ja kuten arvata saattaa, on ne monttukohdat lumisateella täynnä lunta. Pulkka kun tulee vauhdilla pompun jälkeen monttuun, haukkaa pulkan keula kaiken lumen montun pohjalta minnekä muualle kuin omalle naamalle. Neljä-viisi perättäistä täyttä pulkallista lunta kasvoille ei tunnu kivalta. Voin kertoa.

Lumisateella vauhti pitikin pitää niin maltillisena, että jouduin nousemaan jokaisessa tasaisessa kohdassa vetämään pulkkaa. Lisäksi kovan lumen pinnalle satanut pakkaslumi oli todella liukasta, ja pulkkamme meinasikin kääntyä perä edelle kaikkein jyrkimmissä kohdissa. Ei kovin kivaa tämäkään.

Jos siis on valinnanvaraa, suosittelen ehdottomasti valitsemaan selkeän sään tähän Suomen pisimpään pulkkamäkeen. Jollei ole valinnanvaraa, kävisin testaamassa mäen silti - vaikka lumisateessa!

Suomen pisin pulkkamäki Saariselällä

Suomen pisin pulkkamäki Saariselällä


Aukioloajat ja välikaakaot Kaunispään huipulla

Pulkkamäki on auki hiihtokeskuksen ollessa auki. Pimeän tullen pulkkamäkeä valaisee revontuliaiheinen valotaide, mutta näin tammikuussa viimeinen hissi lähti ylös 15:50 ja valot sammuivat klo 16. Eikä edes kannata kuvitella menevänsä mäkeen valojen sammumisen jälkeen, sillä rinteiden suljettua paikalle pyyhältävät rinnekoneet. Pulkkailija matalalla lumen pinnassa jää takuulla kakkoseksi. En suosittele.

Pulkkailun lomassa on muuten mahdollisuus käydä myös kaakaolla, lounaalla tai vaikka tuliaisostoksilla Kaunispään huipulla. Kahvila/ravintola oli ainakin näin tammikuussa kovin rauhallinen, ja tuliaisostokset hoituivat tosiaan samalla kertaa.

Jos matkaat Saariselälle lasten kanssa tai ilman, älä jätä tätä pulkkamäkeä välistä. Käy laskemassa edes kerran. Voi olla, että jäät koukkuun, ja haluat käydä toistekin! :)

Suomen pisin pulkkamäki Saariselällä

Lue lisää Saariselän aktiviteeteista lasten kanssa aiemmasta kirjoituksestani täältä.

Pysy matkassa mukana:

7 kommenttia:

 1. Tuo pulkkamäki kuulostaa hauskalta! En ole laskenut pulkalla yli kymmeneen vuoteen, ehkä nyt olisi korkea aika! Tuo hissilipun hinta kuulostaa varsin kohtuulliselta verrattuna hissinousuihin Alpeilla. Kun kesällä käytiin, niin nousut oli järjestäen monta kymmentä euroa.

  VastaaPoista
 2. Nyt löytyi "laskettelun" muoto minullekin! Kuulostaa ihan hillittömän houkuttelevalta idealta noin pitkä pulkkamäki, ikuinen lapsi minussa innostui jo pelkästä ajatuksesta. Tähän oli hyvin koottu kaikki tarpeellinen info aiheesta.

  VastaaPoista
 3. Sveitsin Davosissa laskimme moista mäkeä kerran - mutta kuten totesit, tuollaista pitäisi laskea useamman kerran, sillä ensimmäinen kerta on vähän pakko mennä jarrutellen, kun ei tiedä mitä edessä on. Tuolla kaltevuus oli kyllä kautta linjan sen verran suuri, että missään kohtaa kelkkaa ei joutunut vetämään, ennemminkin haasteena oli, aikuisillakin, että jarruttaa piti aika reippaastikin, kun vauhti alkoi hirvittää!

  VastaaPoista
 4. Tätäkin pitäis kokeilla, kuulostaa tosi hauskalta! Tai ensin kuulosti hurjalta, mutta ehkä se on vaan hauskaa ! :D

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa ja näyttää tosi hauskalta aktiviteetilta ja on taatusti erilainen tapa tulla pitkä mäki alas :)

  VastaaPoista
 6. Tää on niin mun lemppari!!! Viime vuonna tosiaan testasin kerran tuota pulkkamäkeä ja jäin aivan koukkuun ja tahtotilana olisi päästä nyt vielä tänä talvena takaisin Saariselälle <3 Tämä oli hyvä ja perusteellinen postaus kaikesta, mitä kannattaa huomioida pulkkamäkeen mentäessä. Jeee, ihana Saariselkä!

  VastaaPoista
 7. Oi, tuota haluaisin kokeilla, kun en ole laskettelijatyyppiä ollenkaan, mutta pulkkamäkeen kaipaan. Hyvät tekniset vihjeetkin tuli, enkä todellakaan haluaisi luntaa naamalle kerta toisensa jälkeen. :-D

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan