Slider

Fiji time – erilainen aikakäsitys – ajassa täytyy olla jotain taikaa

keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Olin kuullut termin Fiji time jo ennen matkaani. Fidzin aika. En tiedä luinko siitä, vai kuvittelinko vaan, mutta minun ajatukseni fijiläisistä tuon termin perusteella oli heti se, että he eivät osaa pysyä aikataulussa. Heillä on oma aikakäsitteensä ja ajattelin sen olevan lattarityylinen. Tunti myöhässä olisi vähän kuin meidän akateeminen vartti. Ei sen kummempaa.Mutta kuinka väärässä olinkaan. Fiji time ei todellakaan tarkoita sitä, etteivät he olisi täsmällisiä. Sillä he ovat todella täsmällisiä. Erittäin täsmällisiä.


Kun minulle kerrottiin hakuaikani ensimmäisestä hotellista olevan 9-9:15, tultiin minut hakemaan 9:10. Kun lautan piti lähteä kymmeneltä, lähti se kymmeneltä. Kun laukku piti olla pakattuna 9:30, jotta henkilökunta voi tulla kantamaan sen huoneesta veneeseen, oli laukunkantaja ovella 9:29. Kaikki alkoi todella täsmällisesti. Jos joku retki ei alkanut täsmällisesti, se ei ollut fijiläisen vaan turistin vika.

Käsitys ajasta erilainen


Elämän asenne Fidzillä on kuitenkin todella rento. Tehokas, mutta rento. Asiat sujuvat, mutta kukaan ei näytä stressaavan siitä.

Aikakäsityksessä oli nimittäin eroa siinä, miten kauan mikäkin kestää. Lauttamatkat ja sen sellaiset olivat melko täsmällisiä, mutta toki sääolosuhteiden vuoksi koskaan ei voi tietää, kestääkö lauttamatka tunnin vai puolitoista. Mutta kun kysyin ennakkoon, miten kauan jokin retki kestää, vastaus oli aina ensin pään pyöritystä, jonka jälkeen sain aina saman ”kaksi tuntia”. Sehän ei siis pitänyt paikaansa, vaan aika oli jotain aivan muuta. Ehkä fiji time on siis juurikin sitä rentoutta, että aloitetaan kyllä ajallaan, mutta käytetään asian aikaansaamiseksi juuri sen verran aikaa kuin se vaatii. Mitä sitä aikaa nyt ennakkoon arvioimaan. Kestää sen mitä kestää.Fidzillä aika kulkee hitaammin


Fiji time oli nähtävissä myös siinä, että aika kulkee Fidzillä hitaammin kuin muualla. En ole koskaan lukenut niin pitkään kirjaa todeten aikaa kuluneen vain vartin, tai pakannut kaikkia matkatavaroita ja valmistautunut lähtöön hotellista vain parissa hassussa minuutissa. Puolen tunnin hieronta tuntui vähintään tunnilta – ja voitte varmaan kuvitella, kun otin tunnin mittaisen hieronnan. Siinähän ehti melkein levätä yöunien verran!Ja hei, en ollut ainoa, joka ajatteli näin. Pari muutakin turistia oli huomannut saman. Fidzin ajassa täytyy siis olla jotain taikaa.

Jos siis haluat lomasi kestävän normaalia kauemmin, lähde Fidzille. Saat lomailla tuplasti normaalia kauemmin!

Pysy mukana matkassa:

13 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Itse olen kuullut nimenomaan, että rentouden lisäksi kovin täsmällisiä eivät olisi, mutta hyvä tietää, että välttämättä näin ei ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös luulin, että täsmällisyys (tai sen puute) olisi se, mitä tällä fidzi-ajalla haetaan takaa. Olikin tosi kiva yllätys, miten täsmällisesti kaikki toimi.

   Poista
 2. Mainio näkökulma matkailuun: ajan käsite ja tuntu! Tätä oli kiva lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tätä en ole muualla kokenutkaan. Täytyy ehkä palata siis Fidzille, niin saa pidempiä lomia :)

   Poista
 3. Kyllä kelpaisi: sekä Fidzi että fiji time! Ja nythän on niin, että korona time antaa meille kaikille tilaisuuden unelmoida, Fidzista ja maailman kaikista muista ihanista kohteista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt todellakin on aikaa unelmoida tulevaa. Minullekin kelpaisi molemmat, Fidzi ja Fidzi time juuri nyt :)

   Poista
 4. Kuulostaa ihanalta! Erinomaisen hieno juttu kyllä, että lähtöajoista pidetään kiinni. Se antaa hyvän kuvan ja säkin kerroit tästä nyt eteenpäin meille niin, että tekee mieli päästä kokemaan tuollaista palvelua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fidzi on ihana! Kyllä kannattaakin alkaa suunnitella Fidzin matkaa sille ajalle kun maailma on taas avoinna! Varmasti tykkäisitte tekin!

   Poista
 5. Usein olen maailmalla ajatellut, että siellä tai täällä aikakäsitys olisi venyvämpi, että paikallisopas/bussi/vene tai mikä milloinkin, ei tulisi ajoissa, mutta yllättävän usein tällä logiikalla on käynyt niin, että jos tulemme paikalle vaikka tasan lähtöaikaan, niin meitä odotetaan jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sitä toitotetaan liiallisuuksiin asti, että suomalaiset on niitä kuuliaisia ja täsmällisiä, mutta useassa paikassa se on kyllä päin vastoin. Tai vähintäänkin muutkin osaa katsoa kelloa :)

   Poista
 6. Kuulostaa täydellisen rentouttavalta. Pääsee siis nopeasti lomamoodiin. Ihana lukea tällaisia juttuja nyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fidzillä oli todellakin täydellisen rentouttavaa! Riittävän aktiivista, mutta aikaa myös vain olla!

   Poista
 7. Fidzin time sopisi itselle kyllä kuin nenä päähän. Itse tykkään, että kaikki lähtee liikkeelle ajallaan, mutta sen jälkeen ajalla ei ole merkitystä varsinkaan lomalla. Sait jo tällä ajatuksella myytyä minut tulevaisuudessa Fidzille, toki varmistuksena oli kylmä olut ja kirja palmun alla :-D

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan