Slider

Eväiden hamstraajan ongelmakohteet maailmalla: Mitä ruokaa saa viedä Australiaan ja Fidzille?

perjantai 6. joulukuuta 2019

Tiedättekö sen matkaajatyypin, jolla on aina kassi täynnä eväitä? On eväsleivät, salaatti lounaaksi, puuropusseja aamuille ja välipaloiksi ja varalta vielä pähkinöitä ja energiapatukoita yllättäviä hetkiä varten. Vähän vielä baby-porkkanoita naposteluun ja vielä salmiakitkin laukun pohjalla.

Ihan näin hienon näköisiä eväitä en kanna mukanani - enkä kyllä näitä saisi Australiaan asti viedäkään.


Jos ette tiedä, niin nyt tiedätte. Minulla on nimittäin aina jotain ruokaa mukana, ja marraskuun Porton matkalla melkein nuo kaikki mainitsemani. Kyllä. Ja hei, matka kesti vain kolme päivää, ja silti roudasin tuon kaiken mukanani. Ylimääräiseksi jäivät vain puuropussit, koska Lufthansan pahviset teemukit ovat niin pieniä, ettei niissä saa millään sekoitettua puuroa itselleen. Yleensä lentokoneissa ei ole sen kanssa ongelmaa, heh, testattu on!

Mitä ruokaa saa viedä Australiaan?Tulevalla Australian ja Fidzin yhdistelmämatkalla vastaani tuleekin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ongelma siitä, etten ehkä voi viedä kaikkea haluamaani mukanani maahan. Olen kai katsonut liikaa Australian rajalla -ohjelmaa, missä tietämättömät turistit joutuvat luopumaan eväistään tullissa joko syöden ne paikan päällä tai jättäen tullivirkailijoille. Olenkin tullut lähes siihen lopputulokseen, etten voi viedä mitään mukanani maahan.

Ihan niin mustavalkoista totuus ei onneksi ole, mutta osa luottoeväistäni jää takuulla pois listalta. Selvityksen alla on ainakin puuropussit ja pähkinät. Mahtaako niitä saada viedä maahan?
Kaivelin lisätietoa, ja löysin Australian tullin sivuston, mikä listaa jokseenkin selkeästi, mitä saa viedä, mitä ei ja mitkä kaikki täytyy tullata, jos niitä maahan haluaa.

Koko listan löydät täältä.

Vain näitä ruokia saan viedä Australiaan ilmoittamatta siitä minnekään:


 • Keksit ja kakut ja sen sellaiset, kunhan ne ei ole itse tehtyjä. Mitään itse tehtyä ja omia kokkailuita ei saa viedä maahan. Tähän valmiiden keksien kategoriaan menevät kenties energiapatukat, joita minulla on aina kassin pohjalla varmuuden varaksi. Sentään joku on sallittua.
 • Suklaa. Ehkä vien tuliaisiksi suklaita, mutta muuten tämä kohta olisi minulle täysin turha, kun en koskaan osta suklaata saati roudaa sitä mukanani. Mutta luotan siihen, että salmiakkini menevät suklaa-kategoriaan, sillä salmiakeistani en luovu. Salmiakit ovat mitä parhainta pahoinvointilääkettä niin aamulennoille kuin pitkille venematkoillekin.
Siinä ne sitten olivatkin. Muita saa tuoda -listan tuotteita ovat kahvi, öljy ja vaahterasiirappi. Ja ei, en ole viemässä näitä mukanani.

Malediivien pitkät lauttamatkat menivät hienosti pahoinvointisalmiakkien ansiosta :)


Näitä luottoeväitäni taas en saa viedä ollenkaan maahan:


 • Lentokoneen tarjoiluita ei saa ottaa mukaan ollenkaan, oli se mitä tahansa. Viime aikoina en muista edes pidemmillä lennoilla, että koneessa olisi ollut tarjollakaan mitään pientä snäckiä mukaan vietäväksi, eli tämä ei haittaa.
 • Tuoreet hedelmät ja kasvikset. Kurkkusiivuja, miniporkkanoita tai kirsikkatomaatteja olisi ihanaa, kun saisi olla naposteltavana. Täytyy siis tuhota kaikki nämä lennon aikana.
 • Kuivatut hedelmät. Eli ei mukaan pähkinäsekoituksia, missä on mukana rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä.
 • Pähkinöissäkin on niin sekavia rajoituksia, että taidan ehkä jättää pähkinät kokonaan pois, kun en oikein ymmärrä, mitä niistä nyt sitten saa ja mitä ei saa viedä. Harmi sinänsä. Jos joku tietää, saa kertoa, niin ehdin vielä pakkaamaan tarvittavat mukaan! 
 • Juustot ja leikkeleet ovat kiellettyjä. Ei siis eväsleipiä ainakaan Australiaan asti. Toisaalta näin pitkillä lennoilla ehtisin kyllä varmasti syömään tällaiset, tai jäljellä olevat olisivat kenties jo pilalla, eli ehkä tästä ei ole ongelmaa.
 • Viljat ja siemenet ovat pääsääntöisesti kielletty, ellei niitä ole ohjeiden mukaisesti prosessoitu. En tosiaan tiedä, miten kaurahiutaleiden kanssa pitäisi toimia, eli jätän kaurapuuropussini kotiin.


Monen ruoka-aineen kohdalla lukee, että se täytyy tullata, jotta sen voi viedä maahan. Tähän leikkiin en taida lähteä mukaan. Luulen, että proteiinipatukat ja salmiakit tulevat olemaan ainoat lentokoneen ulkopuolelle viemäni eväät. Josko yhden täysihoidollisen Australian viikon niillä pärjäisin.

Matkalla olen kyllä kaksi viikkoa, mutta Fidzi. Siinä onkin eri tarina.

Fidzin hotellihuoneisiin rottia eväiden perässä


Fidzin kanssa ongelma onkin vieläkin suurempi - tai vähintään hieman erilainen. Luin nimittäin, että buukkaamani resortin bungaloweihin saattaa tulla rottia ruohosta tehtyjen seinien läpi ruuan perässä, jos huoneessa siis säilyttää ruokaa. Sängyissä on kyllä hyttysverkot, mutta eivät ne kyllä rottia pidä loitolla.

Onnekseni luin tästä ongelmasta asiakaspalautteesta, mistä on jo muutama vuosi aikaa. Silloin tämä johtui siitä, että saariryhmälle oli iskenyt niin tuhoisa sykloni, että eläimetkin elivät jonkun aikaa ruokapulassa. Rotat tulivat siis myös seinien läpi hakemaan turistien eväät.

Mutta. Vaikka kuinka tiedän, ettei ongelmaa ole normaalioloissa, en luota siihen aivan täysin. Jos majoitun yksin rannalla töjöttävässä bungalowissa, en todella aio viedä majaan yhtä ainoaa ruuanmurusta. Aion todellakin olla bungalowissani yksin, ilman kutsumattomia rottavieraita.

Onneksi Fidzin resorteissa on pakollisena ruokailupaketti, mikä täytyy ostaa ennakkoon ja johon kuuluu kaikki ateriat. Aterioita on tosin vain kolme päivässä, mutta täytynee vaivautua omalta riippukeinulta ihmisten ilmoille täyttämään vatsaa välioluella tai muulla ravintolan pikkupurtavalla.

Rottia tai ei, aion säästää avaamattoman salmiakkipussin myös paluumatkalle, sillä lennän takaisin Yasawa-saarilta vesitasolla, jolloin epäilisin pahoinvointisalmiakeille olevan todella tarvetta.

Matkustatko sinä eväiden kanssa? Vai onko se sinusta täysin turhaa vaivannäköä?

PS. Jos Australia ja Fidzi kiinnostavat, pistä somekanavani seurantaan. Matkan lähtölaskenta on jo alkanut ja some tulee täyttymään pian näistä kahdesta kohteesta!

Pysy matkassa mukana:

PPS. Laita seurantaan myös Juomavinkin ja Anni Hautalan Instagramit, jotka ovat myös matkassa Australian osuudella.

9 kommenttia:

 1. En matkusta eväiden kanssa. Sellaisessa paikassa en ole vielä käynyt missä ei ruokaa tai juomaa saa - ehkäpä Etelämanner voisi tällainen kohde olla. Kerran vien koto-Suomesta eväitä mukana - viime keväänä Jordaniaan kun siellä oli ramadan aika. Hyvä että tuli otettu suklaata ja pähkinöitä mukaan -- kaikki kaupat olivat kiinni ja myös ravintolat päiväisin. Australiassa on tosiaan tiukat säännöt, kuten myös Uudessa-Seelannissa - jotenka en veisi yhtään mitään ruokaa sinne. Tai jos on epävarma niin laittaa rastin ruutuun. Me jouduimme pelkästään siksi karanteenialueelle, kun vastaisin kysymykseen "Onko kengillä kävelty maastossa?" myöntävästi. Jouduttiin kenkien kanssa kävelemään jossa asiassa missä oli jotain ainetta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on käynyt useamminkin niin, että kylän kaikki ravintolat ovat esim. sunnuntain takia kiinni tai ettei juuri siihen omaan ruokailuaikaan ole ravintoloita auki, vaan ne ovat auenneet vasta tuntien päästä. Ja sitten säädetään ja sumplitaan ja suunnitelmat venyvät tai jotain suunniteltua jää tekemättä. Näitä hetkiä varten on parasta olla pussi pähkinöitä ja energiapatukka mukana.
   Toisaalta taas työmatkoilla, kuten tämä Australiankin matka tulee olemaan, on ruokarytmit niin erilaisia ja harvoja omaani nähden, enkä todella halua olla se, jonka vuoksi joudutaan tekemään erityisjärjestelyitä tai se, joka on nälkäinen, eikä pysty sen takia nauttimaan matkasta. Enkä kyllä omillakaan matkoilla joka hetkeen halua olla etsimässä ruokaa ja käyttää kallisarvoisata loma-aikaa siihen. Ruokailut on erikseen, mutta välipalat on parempi reissussa olla omasta takaa jo valmiina laukun pohjalla.

   Tuo lentokoneruokailu onkin sitten se, minne raahaan kaiken mahdollisen. En halua joutua syömään tuntikausia pelkkiä sipsejä, kun muuta ei ole tarjolla.

   Heh, hyvä tietää - ei siis maastossa juosseita lenkkareita mukaan :D

   Poista
 2. En matkusta eväiden kanssa, enkä aloita moista ainakaan postauksesi jälkeen. Rottaingelma on todellinen ja todella visainen. Kiitos tietopläjäyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minä kyllä jatkan eväiden kanssa matkaamista jatkossakin, vaikka nyt täytyykin pohtia asiaa extrahuolellisesti.

   Poista
 3. Voi harmi, kun en muista miten tämä meni Australiassa. Mutta yleisesti ottaen matkustan aina pähkinöiden kanssa. Maahantuloselvityksessä sitä usein kuitenkin kysytään... Menen aina "ei tullattavaa jonoon", mutta kerron/näytän, että minulla on pähkinöitä. Toistaiseksi aina on tullut vastaus "it's ok".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Australian tullin sivuilla oli niin pitkä lista noista pähkinöistä, miten ne pitäisi olla pakattu ja millaisia ne saisivat olla, että ehkä jätän ne suosiolla pois. Suklaiset energiapatukat ja salmiakki saa olla tämän reissun ainoat maahan asti vietävät eväät.

   Poista
 4. ... ja ne lentokone-eväät kannattaa sitten todella tuhota lennon aikana. Jokunen vuosi sitten meillä oli koneenvaihto Seattlessa matkalla Anchorageen ja kanssamme matkustaneella pariskunnalla oli jäänyt banaani tai kaksi matkalaukkuun. No, pääsihän niistä sitten eroon, mutta sen verran kauan asian selvittämiseen meni, kun ne yllättäen löytyivät (eivät olleet itsekään asiaa enää muistaneet), että menetimme jatkolennon Anchorageen. No onneksi sekään ei ollut iso ongelma, sillä lentoja meni tunnin välein ja pääsimme heti seuraavalle.
  Jos hotellihuoneessa meinaa säilyttää ruokaa, ehkä nyt suurkaupunkien ulkopuolella, niin mukaan kannattaa ottaa tiivis muovirasia ja laittaa ne siihen. Tämä tuli opittua aikoinaan Azoreilla, kun vahingossa meinasin jo syödäkin pari keksipaketin vallannutta muurahaista. Muovirasioihin useimmat eläimet eivät pääse eikä niistä hajut ja tuoksut leviä ympäristöön.

  VastaaPoista
 5. Itse en ole eväitä matkaan pakannut, paitsi tietysti muksuille. Niiden eväiden kanssa saa olla aina tarkkana, mitä mihinkin saa viedä mukaan. Itse puolestani yritän syödä ennen lentoa joko kohteessa tai kentällä, niin ei edes tarvitse koneen ruokien varaan varata mitään. Toki perillä sitten alkaa usein ensimmäisen ravintolakokemuksen metsästys, jos ei muuta niin paikallinen olut tai kaksi hillitsemään suurinta nälkää :-D

  VastaaPoista
 6. Ihana ja tärkeä aihe tällä postauksella :D Mun täytyis kyllä vähän terästäytyä näiden eväsasioiden kanssa, sillä liian usein harmittaa, kun ajaudun ostamaan lentokentältä yms muualta jotain sikakallista. Omasta Australian reissusta on hetki, mutta muistelisin, että mun Australiassa asuva sukulainen roudasi täältä sinne ruisjauhoja useammankin kerran.

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan