Slider

Australian metsäpalot ja lämpöaallot - miltä tuntuu +46 asteen lämpötila?

maanantai 30. joulukuuta 2019

Australia parka! Metsäpalot ovat olleet Australian riesana jo viikkokausia. Metsäpalot ovat kyllä yleisiä Australiassa kesäaikaan, mutta ongelmahan tässä on se, ettei kesä ole Australiassa vielä edes kunnolla alkanut. Näin joulukuussa Etelä-Australiassa pitäisi olla loppukevät parhaimmillaan. Lämpötilat parinkympin kieppeillä, kesä aluillaan.

Kuvan taivaanrannassa näkyy kaksi eri metsäpaloa, ja taivas ei ollut ilmeisesti pilvinen, vaan aurinko sumentui savusta.
Kuva torstaina 19.12.2019 Sydneyn yläpuolelta.


Mutta eipä ole tänä vuonna. Vähintäänkin marraskuun alkupuolelta asti, jollei pidempäänkin, metsäpalot ovat vaivanneet maata, etenkin sen itärannikkoa karmaisevalla tavalla. Googlailin, ja marraskuun loppupuolella Sydneyn ympäristöstä oli palanut jo lähes Keski-Suomen verran metsää. Ja tosiaan vain yhdestä osasta Australiaa, lopuista puhumattakaan. Niin surullista!

Lämpöennätyksiä rikki - miltä tuntuu reilut +45 astettaLoppuahan tälle ei ole näkyvillä, sillä nyt se Australian kesä vasta alkaa ja pahin kuumuus on edessä. Kun lensin Adelaidesta Sydneyyn, oli koneessa useita seurueita vapaaehtoisia palomiehiä ja -naisia. On upeaa nähdä, miten ihmiset tekevät kaikkensa, jopa riskeeraavat henkensä paloja sammuttaakseen, mutta voi kun saman voisi nähdä ilmastotalkoissa. Juuri ilmastonmuutos saa tällaisia ääriolosuhteita aikaan, ja vaikkei kukaan tiedä, voiko maapallon tuhoa enää estää, on toimet ilmastonmuutoksen estämiseksi niin minimalistisia. Eikö voitaisi tehdä jotain ennen kuin tilanne on tämä?

Tiedän. Puhun asiasta maapallon toiselta puolelta, minne olen tullut lentäen. Tiedän. Sentään yhdistän työmatkan kaukomailla lomaan, enkä lennä takaisin heti työosuuden päätyttyä, ja lennä taas uudelle kaukomatkalle lomaa varten.

Mutta se lämpö. En edes tiennyt, miltä mahtaa tuntua +46 astetta, tai kenties hieman ylikin. No se tuntui siltä, kuin jättimäisellä hiustenkuivaajalla olisi puhaltanut kuumaa ilmaa vasten kasvoja jatkuvalla syötöllä. Oma hengitys tuntui ulkoilmassa kylmältä, onhan ruumiinlämpö paljon alhaisempi kuin tuo +46. Hiki virtasi paikallaan ollessa, vaikka ilma ei tosiaan ollut kosteaa. Päin vastoin, hyvin hyvin kuivaa.

Jopa kenguruita oli vaikeuksia löytää viinitarhoilta, vaikka ovatkin niiden vakioasukkaita, kun ne tietysti oleskelivat kuumat päivä piiloissaan varjopaikoilla.Sydneyn metsäpalot sumentavat kaupungin, saavat palohälyttimet soimaan sisätiloissa ja tekevät ilmanlaadusta huonompaa kuin asteikkoja löytyy


Vietin myös Sydneyssä ensin kaksi yötä ja yhden kokonaisen päivän ennen Fidzin lomaani, ja vielä paluumatkalla saman verran. Juurikin Sydneyn ympäristö on se, mikä kärsii eniten metsäpaloista, ja useat kymmenet metsäpalot ovat ilmeisesti yhdistyneet valtavaksi metsäpalomassaksi. Koko maata vaivaa karmea kuivuus, joten toivottavasti paloja ei syty lisää - ne nimittäin leviävät tässä kuivuudessa tuossa tuokiossa. Kamalaa!

Ilmanlaatu on ollut Sydneyssä niin huonoa, että ilmanlaadun asteikkoja ei ole olemassa niin surkealle ilmanlaadulle. Ihmisiä on kulkenut kaduilla hengityssuojaimissa, eikä lapsia ole päästetty ulos koulujen välitunneilla. Savu on ollut kaupungissa niin sankkaa, ettei kaupunkimaisemaa ole näkynyt ollenkaan, ja jopa palohälyttimet ovat alkaneet soida ravintoloissa ja hotelleissa, kun joku on kulkenut ovesta.

Ei tietoa, onko talo palanut lomalta palatessa


Fidzin Octopus Resortissa tapasin australialaisperheen, jonka äiti oli pakannut hieman ylimääräistä Fidzin lomalleen, sillä he eivät tienneet onko heidän talonsa vielä olemassa siinä vaiheessa, kun he palaavat lomaltaan. He asuvat noin sata kilometriä Sydneystä etelään ja heidän naapureidensa taloja on jo palanut maan tasalle.

Voi mikä kurja tuuri tällä perheellä olikaan, sillä myös he joutuivat jättämään lomansa kesken syklonin takia. Ensin he lähtivät lomalle kirjaimellisesti metsäpalojen keskeltä, ja päätyivät evakkoon syklonin vuoksi. Toivon niin, että he ovat päässeet turvallisesti kotiin, ja että heidän kotinsa on vielä olemassa, eikä tulekaan tuhoutumaan metsäpaloissa.

Onnekkaat päivät Sydneyssä - lähtöpäivinä savu saapui taas kaupunkiin


Täytyy sanoa, että minä olin hurjan onnekas molemmilla Sydneyn vierailuillani. Saavuin ensimmäistä kertaa kaupunkiin jouluviikkoa edeltävänä torstai-iltana, kun tuuli oli juuri kääntänyt metsäpalojen savut toiseen suuntaan. Torstaina savu oli ollut Sydneyn keskustassa sankkaa, mutta minun saapuessani ei siitä ollut merkkiäkään.

Tai oli merkkejä jo heti lentokoneen ikkunasta, mistä laskeutumisen yhteydessä pystyi näkemään eri puolilla Sydneyn ympäristössä palavat metsät (tämän jutun ensimmäinen kuva).

Mutta kaupunki oli kirkas ja savuton. Tämä jatkui koko perjantain, ja pääsin olemaan ulkona ja ihastelemaan Sydneyn maisemia myös turistilautasta käsin, jotka on ilmeisesti välillä olleet poissa käytöstä savun takia.
Lauantaina tilanne oli taas toinen. Aamulla kymmenennessä kerroksessa olevaan hotellihuoneeseeni tuli savun hajua. Voin kertoa, että ei ole mukavaa olla niin korkealla hotellissa, kun huoneeseen tulee savun haju. Vaikka kuinka tiesin savun tulevan metsäpaloista, oli tunne ahdistava. Onneksi olin juuri pakannut ja lähdössä jo aamiaiselle ja aamiaisen jälkeen takaisin lentokentälle.

Fidziltä palasin viime perjantaina, ja taas kävi niin, että tuulet puhalsivat metsäpalon savut pois kaupungista sekä perjantai-iltana että lauantaina. Sunnuntaina, kun lähdin takaisin kotimatkalle, oli kaupunki usvan peitossa. En tiennyt oliko pilvistä vai savuisaa, kunnes lentokoneen kapteeni kertoi näkyvyyden olevan täysi nolla savun takia. Lentoihin tämä ei ilmeisesti kuitenkaan vaikuta, sillä pääsimme lähtemään ajoissa.

Seuraa some-tilejäni ja saat lisää matkafiilistä Australiasta ja Fidziltä


Matka ei onneksi kuitenkaan ole ollut kamala, vaikka metsäpalotilanne onkin surkea ja sykloni hätisti minut Fidziltä. Päin vastoin, kyseessä on yksi elämäni upeimmista matkoista.

Jos Australian viinimatkailu, Sydneyn kaupunkilomailu ja Fidzin paratiisirantalomailu kiinnostavat, pistä Facebook- ja Instagram-tilini seurantaan. Instagram Storyt ovat olleet pullollaan näitä kaikkea, ja asettelen pian ne tilini kohokohtiin. Myös blogi tulee olemaan täynnä, kunhan saan pään järjestykseen kaikista näistä uskomattomista kokemuksista ja tuhannet kuvat käytyä läpi.


Pysy matkassa mukana:

6 kommenttia:

 1. Se on surullista miten monet luonnonilmiöt tulee lisääntymään metsäpalot, järistykset, tulvat ja tsunamit. Kreikassakin oli pahat metsäpalot muutama vuosi sitten. Toivottavasti ne kaikki nyt laantuisivat. Hyvää uutta vuotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Ihan supersurullista! Kaikki vaan lisääntyy ja pahenee vuosi vuodelta. Australiassa nuo on aivan hallitsemattomissa, eikä sateita ole näköpiirissä. Toivotaan, että jotain ihmeitä tapahtuu, ennen kuin koko maa palaa :(
   Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 2. Sulla on kyllä ollut ääri-ilmiöitä tällä matkalla! Osaatko muuten sanoa, miksi metsäpaloja on nimenomaan Sydneyin alueella? Siellä ollut kenties muuta maatakin kuivempaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääri-ilmiöitä tosiaan riitti tällä matkalla. Vaikka olenkin todella tietoinen ilmastonmuutoksesta, niin kyllä näiden kohtaaminen konkreettisesti avaa silmiä taas entistä enemmän.
   En itseasiassa osaa sanoa, miksi metsäpalot on niin hallitsemattomia ja niin suuressa määrässä juurikin tuolla itärannikolla Sydneyn tienoilla. Joka puolellahan siellä on aivan jäätävän kuivaa ja kuumaa, ja riski maastopaloihin on järkyttävän suuri. Myös Adelaiden seudulla oli normaalin vihreän ruohikon sijaan aivan keltaista ruohoa.

   Poista
 3. Siis nää palot täällä on ihan sydäntäsärkevää. Metsäpalothan on ihan normaali ilmiö täällä kesällä, mutta tänä vuonna lähteneet ihan lapasista, ja tosi vaikea saada hallintaan. Ihmisiä on kuollut ja jonkun arvion mukaan jopa joka kolmas koala, ainakin tietyillä alueilla. Ja koalathan olivat jo lähestulkoon sukupuutossa parissa osavaltiossa. Toivoisin, että nämä palot saisi vielä enemmän kansainvälistä huomiota, jotta hallitukseen kohdistuisi vähän enemmän painetta tehdä enemmän. Ja joo, olen itse kuvaillut tuota kuumuutta ihan samoin sanoin, pienikin tuulenvire tuntuu hiustenkuivaajalta :) Hyvä, että pääsit kuitenkin näkemään kirkasta taivasta myös Sydneyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulinkin paljon keskustelua siitä, miten Australian hallituksen toimiin kaivattaisiin muutosta.

   Myös sitä olen ihmetellyt, että kun Notre Dame paloi Ranskassa, oli miljonäärit lahjoittamassa omaisuuden sen rakentamiseen sekunnissa. Mutta kun Australia palaa näin jättimäisissä määrin, ei tällaisista lahjoituksista ole puhettakaan.
   Sentään kaupat keräsivät lahjoituksia, ja minäkin pyöristin pyynnöstä ostoksiani seuraavaan tasasummaan juurikin näiden metsäpalojen sammuttamistyöhön.
   Toki tässä pitäisi tehdä paljon enemmän jo ennen kuin ollaan tässä pisteessä.

   Tsemppiä sinne, toivon täältä käsin, että tilanne saadaan hallintaan <3

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan