Slider

Napoli yhdessä päivässä

keskiviikko 29. elokuuta 2018

Vietimme ystäväni kanssa heinäkuussa viikon Napolissa ja Amalfin rannikolla. Napoliin olimme varanneet kaksi päivää, mutta lopulta kiersimme kaupungin parhaimmiston yhdessä päivässä.


Napoli jakaa mielipiteet kahtia, ja olen kuullut ihmisten sekä vihaavan että rakastavan kaupunkia. Minä kuulun ehdottomasti rakastajiin, eikä Napolin rosoisuus tehnyt siitä lainkaan synkkää ja tunkkaista vaan päin vastoin varsin aidon ja viehättävän. Turisteja ei tungeksi Napolissa joka kadun kulmalla, eivätkä kaupungin taskuvarasverkostot näyttäneet naamojaan meille lainkaan. Pieniä kujia pitkin olisi voinut kuljeskella päiväkausia, ja Via Tribunalin pizzerioita koluta viikko tolkulla. Kuinka monen kaupungin ydinkeskustassa näkee edelleen pyykit liehuvan kapeiden kujien väleihin kiinnitetyillä pyykkinaruilla?
Vanhakaupunki


Tästä päästäänkin ensimmäiseen Napolin must see -paikkaan, eli Napolin vanhaankaupunkiin. Tuo ihana, rosoinen ja sokkeloinen kaupunginosa on aivan valloittava. Toiset sanovat sitä sotkuiseksi, mutta minä hihkun innostuksesta!

Täällä siis todella lakanat roikkuvat pyykkinaruilla, pizza tuoksuu joka kadun kulmassa, vanhat papparaiset kokoontuvat pelaamaan dominoitaan (tai mitä lie), talot rapistuvat romanttisesti (joskaan ei ehkä kovin käytännöllisesti). 

Napoli maan alla


Eikä vanhakaupunki ole todellakaan vain siellä, minkä silmä näkee, vaan Napolin alla on valtava verkosto tunneleita, lähteitä ja vedenjakelukanavia. Jopa asuttujen asuntojen seinien alta on paljastunut jäänteitä vanhoista rakennuksista, ja esimerkiksi joitain vuosi sitten huomattiin, että muutama perhe asui vanhassa, roomalaisten aikaisessa amfiteatterissa. Napolia on siis jostain kumman syystä alettu rakentaa edellisten kerrosten päälle. Koko kaupunki onkin varsinainen aarreaitta.

Näihin maan alla ja uusien rakennuksien kerroksien alta kuoriutuneisiin osiin pääsee tutustumaan paristakin eri paikasta. Me osallistuimme Napoli Sotterranean kierrokselle. Ajoitus olisi voinut olla parempi, sillä koko pitkän päivän kävelyn, parin pizzan ja nähtävyyksien jäljiltä ajatus olisi voinut olla kirkkaampikin ja keskittyminen historiaosioon terävämpi. 

Kierros oli silti erinomainen, varsinkin sen kauhistuttavimman osan aikana. Meille nakattiin kynttilät käteen ja lähdimme vaeltamaan kapeisiin tunneleihin. Niin kapeisiin, että jopa minun oli osassa kohtaa hieman käännettävä toista hartiaa menosuuntaan. Kierrokseen voi osallistua, vaikka haluaisi jättää tämän osion välistä. Mutta en suinkaan suosittele, sillä kapeimmat kohdat olivat juuri sitä parasta antia. Jos olet treenannut liikaa cross fitiä, eikä hartiat mahdu tunnelista, on aina mahdollisuus palata takaisin.Rantaviiva ja pienet hiekkarannat


Vanhankaupungin lisäksi Napolissa kannattaa ehdottomasti käydä sen rannalla. Rantaviiva näyttää kivikkoiselta, mutta kallioiden keskellä on aika-ajoin pieniä hiekkarannan pätkiä. Me, kaksi äitä, bongasimme heti kalaparvet, jotka viettivät päiväänsä aivan rantavedessä. Ne suorastaan odottivat pieniä matkailijoita haaveineen. Meillä ei tällä erää ollut lapsia eikä haaveja mukana, ja kalat saivat jäädä.
Kirkkoja ja taidemuseoita


Napoli on myös pullollaan kirkkoja, historiaa ja taidetta. Yhden päivän aikana myös näiden järjestelmällinen kiertäminen ei olisi ollut mahdollista, mutta kaupunkia ristiin rastiin tallustaessa eteen tulee useampikin upea nähtävyys. Satuimmepa myös osumaan Gesu Nuovon kirkolle yhtä aikaa morsiammen kanssa. Itse kirkko oli niin valtavan kokoinen, ettei siitä olisi ollut mahdollista mahduttaa yhteen kuvaan, joten morsian teki puolikkaasta kirkon kuvasta miellyttävämmän.
Pizzaa, paljon pizzaa, mutta testaa myös ragù


Listasin jo aiemmin Napolin ja sen lähialueen pizzerioita (löydät ne tästä linkistä), mutta pizza ei ole suinkaan ainoa ruoka, mitä Napolissa tulee syödä. Ragù on toinen näistä napolilaisista ehdottomuuksista, mitä ilman ei Napolista kannata lähteä.

Me söimme ragùmme Tandem Ragù -ravintolassa, jonka bongasimme Tripadvisorin kärkisijoilta.

Täytyy sanoa, että myöhäisen pizzalounaan jäljiltä tuhti ja täyteläinen ragù-annos ei ollut paras mahdollinen vaihtoehto. Tässä kohtaa ehkä pelkät salaatinlehdet olisivat uponneet paremmin, mutta jos ei oteta tätä seikkaa huomioon, oli ravintolan ragù mieletöntä. Pasta tietysti itse tehtyä, kastike ilmeisesti vuorokauden haudutettua.

Pysy matkassa mukana:

6 kommenttia:

 1. Teillä onkin ollut tehokas päivä! Erityisesti tuo maanalainen kierros kuulostaa mielenkiintoiselta ja ainutlaatuiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tosiaankin oli tehokas päivä. Ihan vahingossa tehtiin kaikki, mitä oltiin ajateltu kahdelle päivälle. Napoli on sen verran kompakti, että hyvin ehtii :)

   Poista
 2. Napoli kuulostaa aivan ihanalle! Mä oon jotenkin mieltänyt sen kauhean rappeutuneeksi ja ryöstelyalttiille kaupungille (median mielikuva) mutta vaikuttaa aivan hurmaavalle paikalle!! Toi vähän turisteja, pikku kujia, suloisesti rappeutuneita taloja... aahh!!
  Luin itseasiassa juuri ennen lomalle lähtöä sitä Napoli-sarjaa ja kuulosti siinäkin jo mielenkiintoiselle ja nyt vielä tämä sun houkutteleva teksti päälle, mä oon myyty!! ;)
  Toi maanalanen kierros kuulostaa mahtavalle! Ne on ihan parhaita.
  Tosin en oo tiennyt että siellä löytyy noin paljon kaikkea maan alta!!
  Onko Napolin pizza oikeasti hyvää??
  Söin Roomassa ollessani pizzaa mutta en kokenut mitään kovin hehkutuksellista oloa siitä, oon syönyt parempaa (ja edullisempaa) muualla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pizza on Napolista lähtöisin, ja minusta juuri napolilainen pizza on ihan parasta koko maailmassa. Nyt tietysti puhutaan makuasioista ja napolilainen pizza on hyvin omanlaista. Kannattaa käydä Helsingin Via Tribunalissa testaamassa. Sieltä saa todella hyvää aitoa napolilaista pizzaa. Hinnoilla nuo ei kyllä kilpaile, vaan puhutaan laadukkaista pizzoista.

   Minullakin oli jotenkin huonompi mielikuva Napolista ja se oli totisesti ihana!

   Ei kun vaan lentoja varaamaan ;)

   Poista
 3. Napoli päivässä kuulosti melkoiselta mutta välillä sitä innostuu kulkemaan. On niin totta, että toiset pitää rappiosta ja toiset ei. Minä pidän eli pitäisin myös Napolista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ollut mitenkään edes kiireinen aikataulu, vaan ehdittiin nauttia välissä lasilliset siellä, toiset täällä. Nukuttiin myös pienet päikkärit ennen maanalaista kierrosta ja dinneriä. Napoli on vaan niin kompakti kaupunki, että se oli paljon helpompi ottaa haltuun kuin mitä olimme suunnitelleet.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan