Slider

Suomi-suunnitelmia kesälomalle

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Onpa tämä vuosi mennyt nopeaan. Juuri tajusin, että kohta on puolet vuodesta eletty. Ei voi olla totta! Juuri vasta vuosi vaihtui, ja nyt jo kesälomakausi kolkuttelee ovella.

Päätin sunnuntaina, etten tee tällä viikolla yhtään mitään. Vauvan kanssa kun ei voi tehdä kuin yhden asian päivässä. On se sitten lounastreffit Sellossa tai leikkipuistotreffit Itä-Pakilassa. Koko päivähän siinä käytännössä vierähtää. Tai siis toisin sanoen puoli vuotta. No, vauvan kanssa vasta kuusi viikkoa on vierähtänyt huomaamatta, mutta sekin ihan liian nopeaan. Nyt on aika pysähtyä. Kun mieheni loma alkaa, en halua lähteä mökkeilemään niin, että en ole yhtään ennakkoon ajatellut tulevaa kuutta viikkoa. Sittenhän sekin loppuu ennen kuin ehdimme huomatakaan.

Suomen retkikohteet Luontoon.fi-sivustolta
Suunnitelmani olla tekemättä yhtään mitään koko viikolla, kariutui heti maanantain jälkeen, mutta sekin riitti. Maanantaina nimittäin myös Isla tajusi, että äiti kaipaa nyt omaa rauhaa. Olimme lähdössä ulkoilemaan, jotta Isla saisi hyvät päiväunet, mutta hän olikin niin väsynyt, että nukahti vaunuihin jo eteisessä. Siellä nukkuikin sitten autuaasti kolme tuntia. Otin sitten itsekin pienet päivätorkut ja käynnistin läppärin. Avasin Luontoon.fi-sivuston ja aloin tarkastelemaan lähemmin mitä löytyy tulevien automatkojemme varrelta.

Olen aina haaveillut hitaasta matkanteosta autolla. Ihan siis Suomessakin. Ulkomaanmatkoilla tulee automaattisesti otettua selvää, mitä kaikkea nähtävää matkan varrella on. Mutta entäs niillä matkoilla, joita tulee ajettua muutaman kerran vuodessa Suomessa? Ei pienintäkään hajua mitä täältä löytyy. Nyt vauva pakottaa minutkin tekemään haaveestani totta, ja teemme kunnon pysähdykset ainakin Helsinki-Pori ja Pori-Jyväskylä -reiteillä. Luontoon.fi-sivusto listaa suuren määrän Suomen retkikohteita, ja sieltä on helppo kartalta bongata mitä sattuu oman matkan varrelle.

Liesjärven kansallispuisto
Viime viikonloppuna matkalla Poriin huomasin Liesjärven kansallispuiston kyltit, ja silloin jo päätimme, että tulevan viikonlopun pysähdys tulee olemaan siellä. Vaihtoehtoja kansallispuiston sisällä näyttäisi olevan useampikin, mutta koska olemme vauvan kanssa liikenteessä, lähdin tutkimaan Hämeen luontokeskusta ja Korteniemen perinnetilaa.

Korteniemi voitti. Perinnetilan ympäristö soveltuu paremmin myös vaunujen kanssa liikuttaessa. Vielä Isla ei kovin pitkää aikaa viihdy kantorepussa, ja toisaalta automatkan pysähdykseksi makuuasento on kropallekin parempi. Onhan Korteniemellä myös lampaita, kanoja ja muita maatilan eläimiä. Jotain siis aikuisillekin :) Satumme paikalle vielä perinnepäivänä. Päivän ohjelmasta minua tietenkin kiehtoo entien ruoka. Myynnissä on ainakin ruispuuroa ja leipomuksia. Mikä jottei kehruutakin voida käydä katsomassa. Ja tilalta lähtevä 1,5 kilometrin lenkki voisi hyvin olla kantorepun kanssa sopivan pituinen matka.

Korteniemen tapahtumakalenteri löytyy sivulta: www.luontoon.fi/korteniemi/ajankohtaista

Kesäkaupunki Virrat
Porista jatkamme matkaa Jyväskylään. Tasan puolivälissä on Virrat. Sinne! Lapsuudesta muistan Virrat Ranta Rockin pitopaikkana, mutta myöhemmin Virroista tuli iki-ihana opiskelukaupunkini. Kymmenen vuotta on vierähtänyt siitä, kun viimeksi olen käynyt Virroilla. Nyt kun siihen on mahdollisuus, niin ehdottomasti teemme automatkan pisimmän pysähdyksen siellä.

Keskustan muistan olevan nähty viidessä minuutissa, mutta laivarannan terassi voisi sään suosiessa olla se, jossa varsinaisesti pysähdymme. En tiedä, tarjoilevatko he siellä ruokaa, mutta ainakin sisäisen Suomen järvimaisemaa voidaan hetki ihailla.

Löysin Virtain läheltä myös pari lihaa myyvää maatilaa. Saa nähdä josko haemme matkalla myös grillilihat mökille vietäväksi.

Yyteri
Ensimmäinen varsinainen kesälomakohteemme on Yyteri - mieheni kotiranta. Sitä pätkää en suunnittele. Mieheni kyllä tietää mitä lähettyviltä löytyy. Ja jos tuulia riittää, niin pelkästään jo vesillä saamme vietettyä aikaa. Mieheni leijasurffin ja minä toivottavasti purjelautailllen (tai sitä yrittäen:).
Saarijärvi
Yyterin jälkeinen mökkeilykohteemme on Saarijärvi. Syksyllä ajellessani Jyväskylästä Vaasaan, huomasin ja muistin Julmat Lammit. Pysähdyin silloin sen parkkipaikalle syömään eväsleivät, mutta en kävellyt näköalapaikalle, kun ilta jo pimeni ja halusin ajaa mahdollisimman pitkään valoisan aikana. Nyt valoa ja aikaa riittää. Paikan kolmen kilometrin luontoreittikin sopisi jo kenties kantoreppuiluun.Varsinkin kun matkan varrella on nuotiopaikka, uimaranta ja näköalatasanne. Pysähdys joka kilometrille :)

Näillä alkaa meidän kesäloma. Aika ihanaa!

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä - näistä ainoastaan Yyteri oli entuudestaan tuttu. :-) Kyllä, pitäisi ehdottomasti matkailla kotimaassa enemmän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan pitäisi. Kauan meilläkin kesti ennen kuin edes on suunnitelmissa pysähtyä automatkoilla. Aina muka niin kiire :)

      Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan