Slider

Erikoiset majoitukset Suomessa: Hostellilaiva Bore

sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Kävin Turussa Teatterimatkalla, ja valitsin majoituspaikaksi hostellilaiva Boren. Olen jo tosi monta vuotta haaveillut Boresta majapaikkana, mutta kaikki Turun reissuni ovat olleet sellaisia, ettei minun ole tarvinnut valita majoitusta itse. Nyt siihen tarjoutui mahdollisuus - tai toisin sanoen otin mahdollisuuden omiin käsiini, ja varasin itselleni huoneen Boresta.

Laivaliikennöinnistä hostelliksi

Hostellilaiva Bore on rakennettu vuonna 1960, ja se on ollut yksi viimeisimmistä matkustajahöyrylaivoista, mitä on Skandinaviassa rakennettu. Bore on ollut pääasiassa Turku-Tukholma -reitillä, tehden välistopin Maarianhaminassa. Tällä reitillä Bore ehti seilata yli kymmenen vuotta, ennen kuin alus siirtyi Silja Linen kautta Jacob Linelle risteilemään Pietarsaaren ja Skellefteån väliä.

1980-luvulla Bore on jälleen kerran myyty ja kunnostettu, ja Boresta tuli m/s Kristina Regina, ja laiva on risteillyt Helsingistä ja Kotkasta Tallinnaan, Leningradiin, Riikaan ja Visbyhyn, mutta sittemmin myös Välimerellä, aina vuoteen 2010 asti.

Kristina Regina kuulostaa nimenä niin tutulta, että on hyvin mahdollista, että olen itsekin päässyt risteilemään laivalla täällä jossain Suomen lähivesistöillä.

Bore joutui lopettamaan liikennöinnin, sillä se ei täyttänyt enää tiukentuneita turvallisuusmääräyksiä. Aluksen rakentamisessa oli otettu huomioon tosi moni seikka, mutta ilmeisesti puumateriaalia oli käytetty liikaa sisustuksessa, ja näin paloturvallisuusmääräykset eivät täyttyneet. Korjaukset olisivat olleet aivan liian suuret, jotta Bore olisi vielä päässyt vesille.

Tavallaan olen tästä iloinen, sillä onhan Bore nyt aivan valloittava majoitusvaihtoehto.Hytti hotellihuoneena

Boren huoneina luonnollisesti toimivat hytit. En tiedä, millaisia muut hytit ovat, mutta minulla oli melko avara lattiatila, ja toisella laidalla kerrossänky. Peti täällä täytyy tehdä itse, mutta lakanat ja pyyhkeet kuuluvat hintaan.

Boren hytin hinta oli tällä hetkellä 47 euroa per yhden hengen hytti, eli tällä hinnalla laitoin lakanat itse mielihyvin.

Hytin tunnelma oli tietysti valloittava, sillä vanha sisustus oli säilytetty, ja paikallaan oli myös vanha kunnon Erikssonin seinäpuhelin. Äänieristys ei ollut mikään paras mahdollinen, mutta koska hyttejä on niin laajalla alalla, en minä ainakaan kuullut ääntäkään muista majoittujista yön aikana.

Kylppäri oli tietysti vanhan laivan tyyliin tosi kompakti, mutta sentään hytissä on oma suihku ja wc.
Ja siis onhan minulla muistakin hyteistä tietoa. Monien hyttien ovet olivat nimittäin auki, joskaan nämä hytit eivät olleet majoituskäytössä, vaan näytillä siitä, millaisia hytit ennen vanhaan ovat olleet. On muuten ihan toista kuin nykyisillä Ruotsin ja Tallinnan laivoilla.

Perushyvä hostelliaamiainen

Boren hytin hintaan kuuluu myös aamiainen. Aamiainen tarjoillaan niin ikään valloittavassa aamiaissalongissa. Siis millään muulla sanalla en tätä ihanaa tilaa kutsuisi. Aamiainen on hyvin perusaamiainen. Mitään ylimääräistä ei ollut, mutta mitään ei myöskään puuttunut. Oli leivät, niiden päälliset, karjalanpiirakat, hedelmät, mehut, puurot ja jälkkäriksi vielä jotain keksejä. Tähän hintaan erinomainen aamiainen! 


Yleiset tilat ja kesäkahvila ulkokannella

Hostellin tyyliin Borelta löytyy myös yleisiä tiloja. Oleskelutilassa oli kirjasto ja pieni keittiö. Täällä voi siis valmistaa itse omat ruokansa ja säästää näin matkabudjetissa. Myös pyykinpesumahdollisuus löytyi, ja aamusauna. Itse en ennättänyt aamusaunan aikaan saunalle, ja sen jälkeen saunan ovi ei auennut avaimella. Siitä ei siis ole kerrottavaa eikä kuva-aineistoa.

Borella toimii kesäaikaan myös kahvila ulkoterassilla. 

Museo kertoo lisää Boren historiasta

Borella toimii myös museo, jossa pääsee tutustumaan lisää Boren historiaan. Näytillä on niin hyttejä niiden alkuperäisessä loistossaan kuin myös komentosilta sekä paljon Boren tarinaa menneiltä ajoilta. 

Suosittelen ehdottomasti Borea majoitukseksi Turussa!

Pysy matkassa mukana:

3 kommenttia:

  1. Näyttääpä kivalta! Olen joskus reissuilla pohtinut laivahotellissa majoittumista, mutta hinta tai sijainti eivät ole ikinä ihan osuneet kohdilleen... Kunpa tämän vain muistaisi, jos matka Turkuun tulee eteen!

    VastaaPoista
  2. Tuo on tosiaan kiva paikka. Turussa ollessa tuli muutamaan kertaan joitain juhlia tuolla viettämässä, mutta ei tullut ikinä yövyttyä.Varmasti hieno kokemus kuitenkin!

    VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan