Slider

Riisin rääpäsy Riisitunturin kansallispuistossa

maanantai 27. syyskuuta 2021

Vietimme viime viikonloppuna ystävieni kanssa 40-vuotisjuhlavuotemme huipennusta yhteisellä ruskamatkalla Rukalla. Saavuimme yöjunalla Helsingistä Rovaniemelle keskiviikkoaamuna. Emme toki olleet istuneet junassa tuntikausia, vaan käytössämme oli makuuhytit. Vuokrasimme auton Rovaniemeltä, millä matkasimme Rukalle, mutta sekään matka ei ollut kuin reilut pari tuntia. Silti päätimme tehdä taukojumpan ajomatkalla, ja käydä kävelemässä Riisitunturin kansallispuistossa jonkinlaisen reitin.

Riisitunturin maisemia olin kuullut kehuttavan. No, minkä kansallispuiston maisemia en olisi kuullut kehuttavan. Onhan siihen syynsä, että alueet ovat kansallispuistoja. Kaunis maisema lienee taattu kansallispuistossa kuin kansallispuistossa. Reittejä Riisitunturin kansallispuiston alueella oli useampia. Meillä oli kuitenkin aikaa käytettävissä vain muutama tunti, ja tämä rajoitti reittisuunnitelmaamme. Toki myös halusimme kaiken mahdollisen irti vierailustamme, joten halusimme valita kaikkein kauneimman reitin parhailla maisemilla.

Vertailimme kyllä kaikkia Riisitunturin reittejä, mutta lopulta taisimme punnita Riisin rääpäsyn ja Riisin riettaan välillä. Nämä molemmat kulkevat tunturihuippujen kautta, mikä ainakin minulle tarkoittaa parhaita näköaloja. Toki suomalainen metsäerämaakin on hienoa, mutta jokin vaan kiehtoo siinä, että sen näkee korkeuksista käsin.

Riisin rietas on 10,7 km, ja sen kulkuajaksi on ilmoitettu 4-5 tuntia, kun taas Riisin rääpäsy on 4,3 kilometriä ja sen kiertää 2-3 tunnissa. Aikataulurajoitteesta johtuen valitsimme lyhyemmän.

Riisin rääpäsy - nopea ja helppo maisemareitti Riisitunturin kansallispuistossa

Riisin rääpäsy on ympyräreitti, joka lähtee Riisitunturin lähtöpisteeltä. Pysäköintialue on iso, mutta silti näin ruska-aikaan hyvin täysi. Ei liian täysi, sillä saimme kyllä auton vielä hyvin parkkipaikalle, ehkä viimeiseen ruutuun, mutta saimme kuitenkin. Lähtöpisteessä on myös kahvila ja vessat.

Riisin rääpäsy on käytännössä menomatkalla nousua ja paluumatkalla laskua. Jotain pientä vaihtelua siinäkin oli, mutta käytännössä kuitenkin kivutaan Riisitunturin huipulle ja sieltä alas. Polku oli todella hyvässä kunnossa ja helppokulkuista.


Noin puolenvälin paikkeilla reittiä on autiotupa sekä monen monta nuotiopaikkaa ja hyvät pöydät eväiden syöntiin. Myös taukopaikalla pystyi istumaan ja ihastelemaan alhaalla siintävää järvimaisemaa.

Reitistä minulla ei ole oikein muuta sanottavaa, kuin että se täytti lupauksensa ja oli todella kaunis. Maisemia näki vähän joka suuntaan, ja ihan joka suunnassa oli kaunista.

Meillä ei kestänyt evästauko mukaan lukien ilmoitettua kahta tuntia, vaan taisimme reippailla matkan noin puolessatoista. Pidimme kyllä vaatimani kuvaustauot myös. Bloggaaja kun on mukana, niin sehän kuuluu luonnollisena osana asiaan. 

Lettukahvit parkkipaikan kahvilassa kierroksen päätteeksi

Pidimme pienen pähkinä/hedelmätauon reitin varrellakin, mutta iltapäiväkahvit joimme parkkipaikan kahvilassa. Kahvilasta sai myös todella herkullisen näköisiä lettuja ihan oikealla lakkahillolla. Oikealla tarkoitan siis sellaista itse tehtyä, en kaupan purkkiversiota. Lettukin oli kuulemma voilla rapeaksi paistettu, eli aika täydellinen. Itsehän olin juuri taukopaikalla syönyt salmiakkia, eikä lettu maistunut. Näin jälkikäteen ihmettelen kyllä, että miksi ihmeessä. Lettu sai joka tapauksessa suositukset.

Ja niin saa koko Riisitunturin kansallispuistokin!


Riisitunturin lähettyvillä oli myös paljon poroja, joskaan kävellessä niitä ei tullut vastaan.

1 kommentti:

  1. Kauniita kuvia!

    Minua ei itse asiassa kiinnosta tuntureissa näkymät tuntureiden päältä, vaan lähinnä ne maisemat tunturien rinteillä. Niillä ruskakin on omasta mielestäni ylivoimaisesti kaikkein kauneimmillaan ja kauniilta se teidänkin Riisitunturilla ollessanne näyttää.

    Riisitunturi on kaunis ympäri vuoden: täällä meidän talvikokemus sieltä: https://www.matkallamissamilloinkin.com/riisitunturin-kansallispuisto-suomen-kauneimmat-tykkylumimaisemat/

    VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan