Slider

Parhaan munkin metsästys Saariselällä

torstai 4. maaliskuuta 2021

Vappu on ehkä koko vuoden juhlista suosikkini. Ai miksi? No siksi, että silloin juodaan samppanjaa ja syödään munkkeja. Etenkin syödään munkkeja. Jos pitäisi valita vain yksi herkku, mitä saisi syödä loppuelämän ajan, voisin helposti kuvitella valitsevani munkit. Siis sellaiset itse tehdyt. Ei mitään pyöreitä hillolla täytettyjä ällötyksiä, vaan sellaiset aidot, oikeat munkkirinkilät, joissa on rapea ulkokuori ja ihana pehmeä sisus. Munkkien parhautta on myös se, että niitä tulee syötyä vain kerran vuodessa, eikä välttämättä edes joka vuosi. No, joskus saattaa lipsahtaa, kuten tänä vuonna, vaikka vappukin on vielä edessä.

Olimme nimittäin tammikuussa Saariselällä, ja hiihtoretkien parhauttahan ovat latukahvilat. Olinkin aivan innoissani, kun ystäväni jo ennen matkaa muistutti, että siellä sitten voi syödä latukahviloissa munkkeja. Silmäni kirkastuivat entisestään. Kyllä, itse matka oli tietysti myös innostuksen aiheena, mutta munkit. Nam. 

En voi kuitenkaan sanoa, että olisin lähtenyt Saariselälle metsästämään munkkeja, mutta lopulta tulimme testanneeksi kolmen eri kahvilan tarjonnan. Täytyy tässä kohtaa todeta, että Saariselällä ravintoloiden ja kahviloiden laatu oli huikea. Ruokiin ja kahviotuotteisiin on panostettu, ja se jos jokin ilahduttaa minua. Maksan mielelläni hieman ekstraa, jos laatu vastaa hintaa. Täällä tosin hintatasokaan ei ollut mitenkään överikallis ainakaan näin helsinkiläisen silmin katsottuna. Mutta laatu oli mieletöntä. Ihan kaikkialla.

Tässä meidän melko yksimielinen järjestys Saariselän parhaista munkeista:

1. Laanilan Savottakahvila latureitistön varrella

Laanilan Savottakahvilan munkit me testasimme ensimmäisenä. Kun on viitisen kilometriä vetänyt yhteensä 20 kilon painoista ahkiota perässään hiihtäen, maistuisi varmaan munkki kuin munkki hyvältä. Nämä munkit eivät kuitenkaan kaipaa hiihtolenkin energiantarpeen taakse piiloutumista, vaan olivat taivaallisen hyviä ja olisivat sitä ilman hiihtolenkkiäkin. Juuri sellaisia kuin munkkien kuuluukin olla ja tietysti täysin tuoreita.

Laanilan Savottakahvilassa on tarjolla myös muuta herkkua ja pientä suolaista sekä keittolounas. Keittolounasta emme testanneet, mutta veikkaisin, ettei senkään laadun kanssa olisi sanomista.

Laanilassa on normaaliin maailman aikaan myös monotansseja, mutta ainakaan näin tammikuussa niitä ei järjestetty, eikä varmastikaan juuri tälläkään hetkellä.
2. Kuukkelin munkit kolmessa eri koossa

Kesken Saariselän lomaamme, sain vinkin Instagramin puolella, että Kuukkelin, eli Saariselän K-marketin/kahvilan/kauppakeskuksen munkit olisivat myös todella herkullisia. Olimme niitä kyllä jo kuolanneet kauppareissun ohessa, muttemme vielä maistaneet. Suosituksen innoittamana poimin munkit meille jälkiruuaksi, ja kannatti kokeilla. Hiuksenhienolla erolla Kuukkelin munkit päätyivät sijalle kaksi. Voisin siis kuvailla Kuukkelin munkkeja täysin samoin kuin Laanilan Savottakahvilan vastaavia. Erinomaisia siis!

Kuukkelin munkkien ehdottomana etuna on se, että niitä saa kolmessa eri koossa. Jälkiruuaksi pieni munkki on varsin riittävä, mutta ymmärrän kyllä hyvin, jos käsi käy suurimman version kimppuun.

3. Kaunispään Huippu Suomen pisimmän pulkkamäen ja laskettelurinteiden huipulla

Kolmas munkkitestauksemme oli Kaunispään Huipun ravintolassa. Ravintola sijaitsee siis Kaunispään Huipulla, josta lähtee sekä laskettelurinteet että Suomen pisin pulkkamäki. Sijainti on siis erinomainen rinne- tai pulkkamäkipäivän lounas- tai kahvilatauoksi. 

Tässä kohtaa olimme jo testanneet kahdet täydellisyyttä hipovat munkit, ja täytyy sanoa, ettei Kaunispään Huipun munkit yltäneet tähän. Tyyli näissä oli aavistuksen erilainen, himpun verran donitsimaisempi kenties (tai sitten ei yhtään, mutta makuasioistahan on lupakin kiistellä), ja näin ollen meidän seurueen äänestyksessä nämä jäivät viimeiselle sijalle. 

Ilman kahta ensimmäistä testipaikkaa olisin varmasti hehkuttanut näitäkin yhtä lailla. Nyt kuitenkin oli vertailupohjaa. Minäs teet.Mitä herkkua sinä söisit loppuelämäsi ajan, jos saisit valita vain yhden?

Pysy matkassa mukana:


2 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttävät munkit. Itse asiassa sijaintinsa puolesta tuo Kaunispään huippu olisi ollut kiinnostavin, mutta täytyypä pitää mielessä nuo kaksi muuta paikkaa, kun pian tuonne suunnataan! Ja samaa mieltä olen kanssasi, juuri tuollaiset munkit ovat parhaita!

    VastaaPoista
  2. Tähän aikaan elämän kohokohtia etsitään vähän erilaisista asioista kuin aiemmin - eikä munkit ole se huonoin vaihtoehto lainkaan!

    VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan