Slider

Suomen upein savusauna ja yö puumajassa @ Kemiönsaari

sunnuntai 25. elokuuta 2019

Storfinnhova Gårdin puumajat ovat yksi eksoottisimmista tai ehkä jopa eksoottisin majoitus, missä olen koskaan nukkunut. Kymmenisen vuotta sitten luin puumajoista jostain matkailulehdestä. Tehtäväkseni tuli pian tämän jälkeen järjestää paikka tiimin esiintymiskoulutukselle, ja arvatkaa vaan, veinkö koko tiimin nukkumaan puumajoihin? No tietysti vein.Tämän viikon lopulla pääsin näihin Kemiönsaarella sijaitseviin puumajoihin jo toistamiseen, kun vietimme firman tilikauden kick-offia.


Storfinnhova Gård - juhlia ja firman tilaisuuksia


Storfinnhova Gård on siis tilaisuuksia - niin yksityisiä kuin firmojenkin - järjestävä taho keskellä Kemiönsaarta. Heiltä löytyy liuta erilaisia rakennuksia ja tiloja. Me vietimme kolmen-neljänkymmenen hengen voimin kick-offia navetan ylisillä. Nautimme illallista ja vietimme loppuiltaa savusaunan viereisessä tilassa, ja jakaannuimme vielä toisena päivänä neljään eri tilaan pitämään tiimipalavereita. Yhdet jäivät navetalle (joskaan se ei kai koskaan ole toiminut navettana), pari ryhmää meni kahteen eri villaan (joista löytyy myös nukkumapaikkoja) ja me markkinoinnin kesken pidimme tiimipalaverimme lammenrantasaunalla.

Ja tietysti - nukuimme puumajoissa ja saunoimme ehkä Suomen upeimmassa savusaunassa.
Lammenrannan sauna


Puumajassa myrskyssä kuin myrskyssä


Jollet vielä ihan jutun painotuksista saanut selville, olivat puumajat minulle tämän paikan vetonaula. Itse en muistanut, mutta muut osasivat kertoa, että kahdeksan vuotta sitten Kemiönsaarella vieraillessamme siellä oli ollut kaamea syysmyrsky. Minä muistan vain, että puumajoissa oli ihanaa nukkua. Ihan kuin telttaillessa, puolittain ulkoilmassa.

Puumajoissa on kyllä lattialämmitys, eikä niissä ainakaan näin parinkymmenen asteen päivä- ja kymmenisen asteen yöilmassa ollut kylmä nukkua. Olin toki varautunut pitkillä villasukilla, mutta ne jouduin riisumaan melko pian, kun tuli niin kuuma.

Kuumuus taisi olla tosin myös tuskan hikeä, sillä yöllä päällemme iski aivan jäätävä ukkosmyrsky. Välillä se oli joidenkin kilometrien päässä, mutta välillä jyrisi ja salamoi yhtä aikaa. Muuten pidän ukkosesta, mutta jos saan valita, en tosiaan halua olla ukkosen aikaan puussa. Hullun hommaa sanon minä. Yksi kollegoistani oli nauttinut jyrinästä ja salamoinnista, mutta minä ja minun puumajakaverini olimme kyllä molemmat aika peloissaan. Onneksi sentään toinen kämppiksistäni tuli minun kanssani samaan aikaan nukkumaan, eivätkä molemmat olleet yökukkujia. Yksin en olisi halunnut olla puun nokassa keikkumassa ukkosmyrskyssä.

Puumajat ovat siis kolmen hengen majoja, ja niissä ei ole sähköä. Majoja on yhteensä viisi. Loput meidän porukasta saivat majapaikat kahdesta eri villasta.


Suomen upein savusauna?


Puumajojen lisäksi Storfinnhova Gårdilla on kenties Suomen ja ehkä jopa koko maailman upein savusauna. Sauna on kaivettu puolittain maan alle juuri parhaimmaksi kohtaan, jotta saunan läpi pääsee virtaamaan oikea puro. Puron vesi tulee lähteestä, ja saunan kohdalle on tietysti rakennettu allas, johon lähdevesi kerääntyy. Ihana, raikas (joidenkin mielestä liian kylmä, minun mielestäni sopivan virkistävä) lähdevesiallas oli mieletön virkistämään sosiaalista saunahetkeä. Siinä pystyi helposti istuskelemaan ja juoruamaan muutaman minuutin ajan, ennen takaisin lauteille kipuamista.

Myös saunan ulkopuolella virtaa lähde, ja sen vesi oli nyt elokuussa noin 5-6 asteista. Talvella se painuu reippaasti miinuksen puolelle, mutta jatkaa silti virtaamistaan. Jopa minä kävin pulahtamassa neljästi, sillä ulkoilma oli sen verran lämmintä. Avantouinnista en kovin välitä, mutta tästä lähteestä sain kylmän veden pulahduksen parhaat puolet miellyttävällä tavalla.

Saunan lauteille mahtuu omistajien mukaan jopa 80 henkilöä, mutta kuulemma 50-60 henkilöä mahtuu saunomaan niin, että kaikilla on mukavaa. Meitä oli reilut 30, emmekä saaneet lauteita täytettyä, varsinkin kun jatkuvasti joku oli altaassa, ulkolähteessä tai muuten vain vilvoittelemassa.
Parhaat saunajuomat - tosin se täytyy muistaa, että lasipullo täytyy tyhjentää ennen saunaan menoa muoviseen mukiin. Lasinsiruja pimeästä, jättikokoisesta savusaunasta ei saisi koskaan siivottua pois.

Toki pääsimme maistamaan tulevat Alkon uutuudet!


Ville Haapasalo on kanssani samaa mieltä


Sekä kaikki kollegani että Ville Haapasalo ovat kanssani samaa mieltä siitä, että kyseessä on tosiaan ehkä Suomen upein savusauna. Ville Haapasalon mielipide on nähtävillä herran tv-sarjassa, mistä on nähtävillä vielä pieni pätkä ainakin Ruudussa. Kurkkaa se tästä linkistä. Minun kuvani ovat nimittäin onnettoman pimeitä, enkä toki tuonut erityistä kuvaukalustoa ja -valaistusta mukanani.

Yleisiä saunavuoroja


Koska 80-paikkainen savusauna kaipaa kahden vuorokauden lämmittämisen, sitä ei ole mahdollista käyttää yksityisesti esimerkiksi puumajassa majoittuessaan parin-kolmen hengen seurueen kera, vaan kyseessä täytyy aina olla isompi seurue, jotta tähän kahden päivän lämmitysurakkaan ylipäätään lähdetään.

Storfinnhova Gård järjestää kuitenkin yleisiä saunavuoroja, joihin voi varata paikan ennakkoon. Näihin saunavuoroihin mahtuu mukaan se noin 50-60 saunojaa, jotta sauna ei ole aivan ääriään myöten täynnä. Ville Haapasalon ohjelman myötä nämä yleiset saunavuorot täyttyvät kuulemma nopeaan, eli kannattaa tosiaan tehdä varaus ennakkoon.

Ja hei, muista ottaa uikkarit mukaan. Vain pukuhuoneet on erikseen naisille ja miehille. Sauna on yhteinen kaikille! Myös suihkut löytyvät saunan puolelta.

Ruoka erinomaista - anniskeluoikeutta paikalla ei ole


Saunan jälkeen me vielä illastimme erinomaisen illallisen. En voi käsittää, miten muhevana kokki on saanut pidettyä sekä lihan että kanan näin suurelle joukolle tarjoillessaan. Mieletöntä.

Anniskeluoikeuksia paikalla ei ole, jonka vuoksi juomat tulee tuoda omasta takaa. Tyylillä tietenkin.Navetan ylisiltä savusaunalle ja puumajoille on noin 700 metriä.

Leppäkerttukin oli kipuamassa puumajaan.
Mistä löytyy sinun muistojesi paras sauna? Entä eksoottisin majoitus?

Pysy matkassa mukana:

8 kommenttia:

 1. Koskas te olette tuolla olleet? Joskus olen näistä puumajoista lukenutkin. Onko tätä paikkaa vielä? Jos on niin nyt tuli muistutus, että olisi kyllä kiva yöpyä kyseisessä paikassa. Mitäköhän yö siellä maksaakaan?
  Kävin kurkkaamassa nettisivuilla mutta niitä näytetään päivitettävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me oltiin tuolla siis viime viikolla torstaista perjantaihin, ensimmäisen kerran kahdeksan vuotta sitten. En harmillisesti tullut kysyneeksi, mitä yö puumajassa maksaa. Kannattaa laittaa paikalle viestiä. Toivottavasti saavat nettisivunsa kuntoon pian!

   Poista
 2. Tästä paikasta en ollut kuullutkaan! Mutta samoja elementtejähän tässä tuntuu olevan kuin Rymättylän Herrankukkarossa. Puumaja vaikuttaa kyllä vähän toimivammalta kuin Linnunpönttömajoitus, jonne isommalla ihmisellä on haasteita mahtua ovesta sisäänkin. Toisaalta iso savusauna siellä on ehkä sitten vielä isompi, kun taitaa väittää itseään maailman suurimmaksi. Ja sama juttu, isoimpiin saunoihin pääsee vaan saunapäivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä eivät ole kovin paljon pitäneet itsestään meteliä. Toivottavasti jatkossa pitävät, kun niin hienot tilukset heillä on!

   Olen joskus pohtinutkin, miten Herrankukkaron linnunpönttöön pääsisi majoittumaan, mutta se on jäänyt toistaiseksi vielä kokematta.

   Kuulinkin juuri viime viikolla tuolla Storfinnhova Gårdissa, että Herrankukkarolla olisi se suurin savusauna. Mutta heillä ei ilmeisesti ole tätä aitoa puroa ja siitä muodostunutta "uima-allasta"/lampea saunassaan?

   Poista
 3. En ole kova saunoja, mutta tuohon saunaan olisi kyllä kiva päästä vielä joskus. Suomesta löytyy kyllä paljon erikoisia majoitusvaihtoehtoja, mutta jostain syystä ne meinaa minulta aina unohtua. Täytyy pistää tämä pakka muistiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset saunat on tosiaan elämyksiä itsessään, vaikkei varsinainen saunominen innostaisikaan.
   Kiinnostavia majoituspaikkoja on tosiaan ihan pilvin pimein ja niistä pitäisi todella pitää kirjaa, että tarpeen tullen muistaisi niitä. Harmillisesti aina unohtuu!

   Poista
 4. WAU! Enpä tiennytkään tästä paikasta. Siis aivan upea ja ehdottomasti nousi kiinnostus yöpyä puumajassa. Kiitos kirjoituksesta, täytyy pitää tämä paikka mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisiin paikkoihin ei tosiaan usein törmääkään. Itse täytyisi alkaa tehdä listaa näistä erikoisista majoituksista, kun aina unohtuvat, jollei kirjaa ylös.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan