Slider

Sporttihotellit vertailussa: Thanyapura, Thaimaa vs Cavo Spada Deluxe, Kreeta

sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Yhteistyössä: Apollomatkat*

Noin vuosi takaperin huomasin Apollomatkojen valikoimissa sporttihotellit. Jos innostun jostain, täytyy minun se tietysti toteuttaa saman tien. Olinkin heti viime vuoden syksyllä ystäväni kanssa Thaimaassa Kaakkois-Aasian suurimmassa sporttihotellissa, Thanyapurassa. Matka oli niin mieletön, että aloin heti matkan jälkeen tutkia muita vastaavia vaihtoehtoja. Olin juuri ollut Fuerteventuralla, enkä siksi halunnut siellä sijaitsevaan, monien kehumaan Playitas-sporttihotelliin. Sen aika tosin voisi olla jo seuraavana, kuka tietää. Tälle kesälle löysin kuitenkin Apollomatkojen sporttihotellivalikoimasta Kreetan Cavo Spada Deluxe -hotellin.Thaimaan Thanyapura ja Kreetan Cavo Spada Deluxe olivat molemmat upeita hotelleja, mutta toisistaan täysin erilaisia. Toki sporttihotelleja, mutta siinä kategoriassa vertailtaessa näissä kahdessa saisi aikaan täysin toisistaan eroavat lomat.


Hotellin sijainti


Yksi suurimmista eroista on hotellien sijainti. Thanyapura sijaitsee Puhketin keskiosassa, mikä ei tee siitä rantalomailijan kohdetta. Mutta toisaalta jos matkustat sporttihotelliin, niin minä en ainakaan silloin edes kaipaa rantaa. Hotellilta oli kyllä joka päivä ilmainen kuljetus rannalle, mutta me hyödynsimme sitä tasan kerran.

Kreetan Cavo Spada Deluxe -hotelli sijaitseekin sitten rannalla. Siellä on siis mahdollista toteuttaa ranta- ja sporttilomailun yhdistelmä. Hotellilla olikin paljon lapsiperheitä ja muita lomailijoita, jotka eivät olleet hotellia valitessaan edes huomanneet hotellin olevan profiloituneen sporttihotelliksi. Allasbaarissa kävikin tasainen kuhina, eikä kaikkia lomailijoita todellakaan näkynyt salilla saati ohjatuilla tunneilla. Toisin oli Thaimaassa, minne kukaan ei ollut eksynyt loikoilemaan aurinkoon.

Molempien hotellien ympäristöt olivat kuitenkin aivan järjettömän kauniita. Thanyapurassa asutaan sademetsän ympäröimänä, Cavo Spada Deluxessa Välimeren aaltojen kohinassa. Kauneuden puutteesta ei kannata huolehtia!

Cavo Spada Deluxe -hotelli sijaitsee rannalla.

Thanyapura sijaitsee keskellä sademetsää ja tekee siitä erityisen seesteisen ympäristön.


Thanyapuran puutarhaa.

Jos kaipaa lomallaan myös hotellin ulkopuolelle, saa molemmista näistä hotelleista lähteä hakemaan sitä autokyyditse. Me vuokrasimme Kreetalla auton ja kävimme saaren etelälaidalla Elafonisi Beachillä, eli Kreetan Malediiveilla. Thaimaassa teimme kaksi retkeä, toisen rannalle ja toisen lähikylään paikallisille markkinoille. Molemmat teimme hotellin tarjoamalla ilmaisella kyydityksellä.

Kreetan Elafonisi Beachillä hiekka on vaaleanpunaista, vesi kirkasta ja turkoosia.


Ohjattujen tuntien valikoima ja muut urheilumahdollisuudet


Toisena suurena erona on ohjattujen tuntien sekä niiden vetäjien valikoima.

Thaimaan Thanyapurassa ohjatut tunnit on jaettu kahtia, on wellness-puoli, missä on joogat ja meditaatiot ja sitten on fitness-puoli, mistä löytyy thai boxingit, bootcampit, spinningit, perinteiset lihaskuntojumpat, tanssitunnit ynnä muut. Eikä tässä vielä kaikki, vaan lisäksi Thanyapurassa on Olympia-mittainen uima-allas ja oma treenikalenteri ja treeniohjelmat triathlonisteille.

Thanyapurassa ohjaajia oli ainakin kymmenisen kappaletta, eli eri lajeille löytyi osaajansa. Lajivalikoima oli niin laaja ja treenikalenteri niin täysi, että kaikkeen ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta osallistua. Piti valikoida ja suunnitella ennakkoon, että ehti ainakin kokeilla kaikkea haluamaansa.

Cavo Spada Deluxe -hotellin ohjattuja tunteja vetää pääsääntöisesti kaksi ohjaajaa puoliksi. Tästä jo varmaan voi päätellä, ettei ohjattuja tunteja voi olla pilvin pimein. Täällä olisi siis periaatteessa ollut mahdollista osallistua lähes kaikkeen, eikä tarvinnut tehdä valintoja sen suhteen, minne ehtii, minne ei. Toisaalta oli mentävä siihen, mikä oli tarjolla. Tarjonta toki oli ainakin minulle mainio, enkä tämän enempää olisi kaivannutkaan.

Thanyapurassa testasin thai boxingia. Koska Thaimaa.

Cavo Spada Deluxe -hotellin joogasali sijaitsee rannalla. Täydellistä!


Cavo Spadan etuna treenivalikoimassa Thanyapuraan nähden on sen rannan läheisyys ja suppailumahdollisuus. Thanyapuran etuna on taas Olympia-mittainen allas, kun taas Cavo Spadassa ei ollut kuntouimareille allasta ollenkaan. Minulle tämä ei ollut ongelma, koska viihdyn paremmin muilla ohjatuilla tunneilla, mutta ystäväni, joka oli kanssani Thanyapurassa, halusi silloin ehdottomasti hotellin kunnollisella uima-altaalla ja kävikin viikon aikana ahkerasti uimassa.

Thanyapuran Olympia-allas

Cavo Spada Deluxe -hotellin uima-allas ja käynnissä oleva vesijumppa.


Toki on myös selvää, ettei kaksi ohjaajaa voi osata yhtä paljon kuin kymmenen ohjaajaa, ja esimerkiksi Cavo Spadan tanssitunnista en ollut kovin innoissani. Se oli aerobicin ja tanssin sekoitus, ihan kuten ohjaaja alussa sanoikin, ja tunti aiheutti minussa hilpeyttä, joskaan ei sen positiivisimmassa merkityksessään.

Tanssituntien kohdalla minua ei tosin kannata liiemmälti kuunnella. Olen ollut niiden tasossa aina todella vaativa ja nopeasti tylsistyvä, vaikken ammattitanssija olekaan, eikä minulla sen suhteen ole mitään muita tavoitteita kuin fiilistely ja hyvä mieli. Viime talvesta lähtien olen tanssinut HSDS:llä, missä lemppariopettajien joukkoon kuuluu mm. Marko Keränen. Eli jos Cavo Spadan tanssitunti ei ihan vastannut odotuksiani, syyttäkää näitä opettajia. He ovat totuttaneet minut liian hyvään ;)

Hotellihuoneet


Thaimaan Thanyapurassa majoituimme kahden hengen huoneessa, jossa on pieni parveke. Parvekkeella lähinnä tuuletimme ja kuivatimme treenivaatteita, muuten sitä emme käyttäneet. Huone oli hyvä ja siisti. Ei mitään valittamista.

Kreetan Cavo Spada Deluxe -hotellin huoneet ovat huomattavasti Thaynapuraa tilavammat, joskin molemmissa tilaa oli riittävästi. Cavo Spada Deluxessa on Thanyapurasta eroten huoneita, minkä terassilta pääsee suoraan pulahtamaan uima-altaaseen.

Molemmissa hotelleissa on huoneita, joissa on lisävuodemahdollisuus, eli perheetkin mahtuvat majoittumaan samaan huoneeseen.

Cavo Spada Deluxe -hotellissa meidät ylennettiin loppulomaksi uima-allashuoneeseen.

Molempien hotellien huoneet olivat perussiistit huoneet. Kuvassa Cavo Spada Deluxen uima-allashuone.


Pyykinpesu 


Pyykkien pesu on treenihotellissa melkoisen tärkeää. Thanyapurassa minulla oli viikon matkalle selkeästi liian vähän treenivaatteita mukana, mutta sieltä löytyi onneksi pesukone ja kuivausrumpu, joita sai käyttää muutaman euron maksua vastaan. Pyykinpesuaine meiltä oli unohtunut, mutta kerrankos sitä pesee thaimaalaisilla ylihajustetuilla pesuaineilla pyykkinsä. Eivätpähän haisseet treeneiltä enää sen jälkeen.

Kreetan matkalle olin jo oppinut ja kannoin lähes koko treenivaatevalikoimani mukaan. Pyykkiä ei tarvinnut onneksi viikon aikana pestä. Siihen olisi kyllä ollut mahdollisuus Cavo Spada Deluxe -hotellilla, mutta vain pesulapalveluna. En katsonut hinnastoa, mutta jos jokainen vaate on hinnoiteltu erikseen, ja pesettäminen tapahtuu hotellin toimesta eikä omatoimisesti, en usko sen olevan kovin edullista. Toisaalta taas muutaman treenivaatekappaleen yhteishintakaan ei varmasti hipoisi pilviä.

Ruokailu


Thaimaan Thanyapurassa on talvisesongilla mahdollista ostaa all inclusive, mutta koska me matkustimme sesongin ulkopuolella, jo aikaisin syksyllä, oli meidän ostettava kaikki ruuat erikseen. Thanyapurassa ruoka on Thaimaan tasoon nähden hieman hintavaa, mutta Suomen tasoon nähden kuitenkin edullista. Ruoka oli kuitenkin erinomaisen laadukasta, ja ruokalistassa oli jopa merkittynä jokaisen annoksen ravintoarvot. Erityisruokavaliot oli otettu todella hyvin huomioon, ja jopa emäksistä ruokavaliota noudattava voisi valita ateriakokonaisuuksia noin vain.

Thanyapurassa oli siis kokonaisuus sporttihotellina ajateltu kokonaisvaltaisesti myös treenaajat huomioiden. Hotellin kahviosta sai jopa smoothiet proteiinilisällä niin halutessaan. Täydellistä!

Kreetan Cavo Spada Deluxe -hotelli on all inclusive -hotelli ja myös meillä oli all inclusive -paketti. Ruoka hotellin buffassa oli hyvää, laadukasta ja vaihteli päivittäin, mutta se olisi voinut olla minkä tahansa viiden tähden hotellin buffa. Treenaaja pystyy kyllä valikoimaan itselleen treenejä tukevat ruokalajit, mutta jotenkin olin Thanyapyra-kokemus takaraivossani odottanut edes jotain pientä vivahdetta siihen, että olemme sporttihotellissa emmekä missä tahansa hotellissa. Yksi varsinainen tarve olisi ollut smoothie-baari, mistä olisi saanut treenin jälkeen proteiinismootien.

Otetaana nyt kuitenkin huomioon se, että jos minulla ei olisi ollut Thanyapuran esimerkkiä tuoreessa muistissa, en olisi täältäkään osannut kaivata mitään tämän enempää.

Thanyapurassa oli ihana lisämaksuton kirjasto-/teehuone.


Ekologisuus


Tietysti Eurooppaan on ekolgisempaa lentää kuin Thaimaahan, mutta Thaimaan Thanyapurassa ekologisuus oli viety minun kokemusteni perusteella täysin uudelle tasolle. Hotelli on muovipulloton, eli jokainen saa oman vesipullon ja ympäri hotellin aluetta on saatavilla puhdistettua vettä, jolla täyttää vesipulloa. Myös kasvisruokaan oli panostettu todella paljon ja hotelli jopa viljeli itse paljon käyttämistään kasviksista. Sanoisinkin, että tässä tapauksessa lennän Thaimaahan melko hyvällä omatunnolla.

Kreetan Cavo Spada Deluxe hotellia ekologisuudessa tukee tietysti sen läheisyys Suomesta katsottuna, mutta myös vedentäyttöpisteet olivat miellyttävä yllätys. Huoneisiin päivittäin jaettavat vesipullot olivat myös edes 75 cl kokoisia, eivätkä ihan kaikkein pienimpiä, mutta toisaalta ihmisiä olisi voitu hieman enemmän kannustaa täyttämään vesipullonsa vedentäyttöpisteillä, jotta muovipulloroskaa ei tulisi aivan näin paljon. Uusien vesipullojen hakeminen baarista oli tehty liian helpoksi. Baari voisi hyvin myös unohtaa muovipillinsä niin limuista kuin cocktaileistaan esimerkiksi vaikka ihan heti.

Cavo Spada Deluxe -hotellin ravintolan buffa valmisti selkeästi itse todella paljon ruuistaan ja aamiaiselta jääneistä kasviksista oli taiottu piirakkaa, kinkuista risottoa ja niin edelleen. Juuri tällaisesta ruokahävikin vähentämisestä minä pidän erityisen paljon.

Thanyapurassa vesijohtovesi puhdistettiin juomakelpoiseksi.


Yhteenveto - kumpi on parempi?


Kumpi hotelleista oli sitten enemmän mieleeni? Vastaukseni: riippuu tilanteesta. Riippuu, mitä lomaltani haen, milloin matkustan, ketä on mukanani.

Jos lähtisin 4-vuotiaan tyttäreni kanssa nyt lomalle, valitsisin Cavo Spada Deluxen. Siellä pystyisimme viettämään vesilomaa hänen ehdoillaan. Heillä on myös lastenkerho, johon voisin jättää hänet (yli 4-vuotiaan) leikittäjän seuraan vaikkapa joogani ajaksi. Jos taas lähtisin tyttäreni kanssa matkaan vaikkapa kahden vuoden päästä, voisin valita yhtä hyvin Thanyapuran ja valita sellaisen viikon, kun Thanyapurassa järjestetään lasten uimakouluja. Mutta todennäköisesti alle kouluikäisen lapsen kanssa valitsisin joka tapauksessa kohteen lyhyemmän lennon päästä.

Jos taas lähtisin matkaan yksin tai ystäväni kanssa, uskoisin valitsevani Thaimaan Thanyapuran. Varsinkin yksin matkustettaessa valitsisin Thanyapuran. Jos Euroopassa edelleen ajatellaan elämää erillisinä osa-alueina, oli Thaimaan Thanyapurassa nähtävillä kokonaisvaltaisuus, kaiken harmonisuus. Kaikki nivoutuivat jotenkin miellyttävästi yhteen. Treenit, joogat, ruokailut, aika niiden välissä, ympäristön seesteisyys. Ravinnon ja yksittäisten ruoka-aineiden vaikutus kehoon. Meditaatio. Teehuone rauhoittumiseen ja jokaisen teelajikkeenkin vaikutus niin kehoon kuin mieleen. Thanyapurassahan oli tarjolla myös fysioterapia- ja kiropraktiikkapalveluita, ravintoterapiaa ja kaikkea muuta mahdollista, mitä ammattiurheilija voi vaan kaivata. Kaikki oli ajateltu viimeistä pilkkua myöten.

Pidin siis molemmista. Paljon.

Kiinnostuitko hotelleista? Lue lisää!


Olen kirjoittanut molemmista hotelleista erilliset kirjoitukset, löydät ne seuraavista linkeistä:Sporttihotellit muissa maissa


Jollei kumpikaan näistä innostanut, tai jos nämä molemmat on jo käytyjen listalla, on sporttihotelleja toki muuallakin. Cavo Spada Deluxen ja Thanyapuran lisäksi sporttihotelleita löytyy listattuna Apollomatkojen sivustolta tässä linkissä.

*Thaimaan Thanyapuraan matkasin täysin omalla rahalla, Kreetan sporttimatkasta sain Apollomatkoilta alennuksen.

Pysy matkassa mukana:

10 kommenttia:

 1. Kiitos tästä ERITTÄIN yksityiskohtaisesta vertailusta, jota selailemalla on helppo tehdä päätös. Aktiivilomat ovat lähellä sydäntäni, sillä harrastan ratsastusmatkailua. Mutta myös kuvailemasi aktiiviloma tekisi kutaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aktiivilomat on ihan parasta! Ratsastamalla pääsee varmasti näkemään maailmaa täysin erilaisesta näkökulmasta.

   Poista
 2. Ilmastoahdistusta ei näy näissä kirjoituksissa! Itselläni se vaan pahenee ja toivonkin että uusi vihervasemmistolainen hallitus puuttuisi turhaan matkailuun! Esim 1€/lennetty kilometri olisi tehokas konsti vähentää turhia hiilidioksidipäästöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsääntöisesti kirjoitankin matkakohteista, ja jos toisin ilmastoahdistuksen jokaiseen kirjoitukseen mukaan, tulisi kirjoituksista varsin pitkiä.

   Minä myös toivon, että sekä hallitus että myös lentoyhtiöt ottaisivat asian huomattavasti paremmin agendalleen. Lentojen ei kuulu minustakaan olla näin edullisia. Lentämisestä täytyy tavalla tai toisella tehdä ekologisempaa, koska lentomatkustajien määrät eivät missää nimessä ole laskussa. Mutta lentomatkustaminen on kuitenkin vain osa matkaa, ja myös muissa matkavalinnoissa tulisi ottaa ilmasto huomioon - majoituksessa, ruokailuissa. No, kaikessa!

   Poista
 3. Sporttihotelli voisi olla erinomainen vaihtoehto kaverin kanssa reissatessa. Tosi paljon tulee lomailtua urheilun perässä, mutta en varsinaisissa sporttihotelleissa oikeastaan ole ollut. Kiinnostava ja varmasti tulevaisuudessa varsinkin kasvava konsepti.

  P.S. Näistä kahdesta olisi vaikea valita, joten mikäli kaksi viikkoa niin Thaimaa, viikko niin Kreeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaverin kanssa nämä on tosiaan ihan parhautta! Mutta toisaalta odotan myös sitä, että lapsi kasvaa ja hänen kanssaan voisi mennä sporttailemaan :) Varsinkin Kreetalla oli paljon sporttisia perheitä, joissa sekä lapset että teinit olivat cross fit -tunneilla mukana.

   Poista
 4. Hyvä vertailu! Valitsisin itse varmaankin ranta ja sporttiloman yhdistämisen, ihan vain koska ahh rannat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmissa näistä on tosiaan puolensa. Thaimaassa pääsi kyllä myös kätevästi kuljetuksilla rannalle, mutta onhan se täysin eri asia asua rannalla kuin mennä vartin matka bussilla rannalle.

   Poista
 5. Olympiamittainen uima-allas! Tällaisen perusteella voisin minäkin valita vaikka sporttihotellin. Viimeksi sellainen on tainnut osua kohdalle Togon Lomessa. Me tapaamme kuljettaa reissuilla, jos tiedossa on edes kevyen patikoinnin verran rasittaa (lue erityisen hiostavaa) tekemistä sellaisia extraohuita teknisiä paitoja ja pestä niitä hotellishampoolla lavuaarissa ja kuivattaa henkareilla, kuivuvat yleensä tunnissa tai parissa. Mutta varmaan "vakavammin otettavat varusteet" tarvitsevat kunnollisempaa pesuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen tosi laiska pesemään pyykkiä käsin. Olisi se treenivaatteiden kohdalla, ja varsinkin paidoissa melko helppoa, mutta matkalla sekin tuntuu minusta ihan liialliselta :D
   Ja toisaalta juuri näin, kun treenaa joka päivä monta kertaa, on se pyykkimääräkin tietysti toisenlaista.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan