Slider

Elämysmatka sademetsään keskellä Helsinkiä - eettisesti ja luonnonsuojelutyötä tukien

lauantai 16. maaliskuuta 2019

Rakastan eläimiä ja luontoa. Ajatuksen tasolla olisi upeaa olla nenäkkäin tiikerin kanssa, halia pandaa. Harmi vaan, että eksoottisten villieläinten näkeminen on joko vaatii aikaa, vaivaa ja rahaa, tai on epäeettistä eläintarhoissa kaltereiden takana asustavien raukkaparkojen muodossa, puhumattakaan huumatuista eläimistä, joiden tarkoituksena on päätyä turistien selfieiden jatkoksi.Olen tietysti itsekin aikoinaan toiminut väärin - ratsastanut norsuilla, uinut delfiinien kanssa, pitänyt pientä, söpöä, mutta huumattua apinaa olallani - kun en ole tiennyt toimineeni väärin. Tätä nykyä tiedän paremmin, enkä edes haaveile huumatun tiikerin rapsuttelusta ja sen kanssa kuvaan pääsystä.

Olen onnekkaasti päässyt kokemaan villieläimiä myös luonnossa, niiden luonnollisessa ympäristössä, niitä häiritsemättä - muun muassa snorklannut merileijonien, haiden ja pingviinien kanssa, nähnyt vain muutaman metrin päästä, kun laiskiainen kipuaa rauhallisin ottein puhelinlankaa pitkin puusta toiseen. Mutta näistä kokemuksista en vain saa tarpeekseni. Upeat luonto- ja eläinkohtaamiset ovat aivan liian harvassa.

Maailman luonto kuin aidosti koettuna ja mikä parasta: eettisesti ja samalla luonnonsuojelutyötä tukien


On sanomattakin selvää, että innostuin heti, kun sain tiedon Hotel Havenin alakertaan tänään avatusta virtuaalisesta eläinpuistosta. The Wild Immersion on Jane Goodall Instituutin tukema konsepti, ja niitä on Helsingin lisäksi maailmalla jo Pariisissa, Zürichissa, Buenos Airesissa, Montrealissa, Amsterdamissa, Los Angelesissa ja Shenzhenissä.


Eikä paikka todellakaan ole "ihan vaan" eläinpuisto, vaan uskomattoman aidon tuntuisesti, maailman upeimmista paikoista koostettu eläin- ja luontoelämys, missä pääsee niin sademetsään, taigalle, ilmaan lintujen seuraan, meren syvyyksiin, viidakkoon ja jäätikölle.

Eettistä kokemuksessa ei ole vain se, että luonnon ja eläimet pääsee näkemään tavalla, mikä on kestävää sekä luonnolle että eläimille, mutta myös se, että pääsylipputuloja ohjataan Jane Goodall Instituutille ja tätä kautta ihan oikeiden luonnonpuistojen perustamiseen. Suomen toiminnasta kerättyjä varoja käytetään arktisen luonnonpuiston perustamiseen Arctic Fox Fund -ohjelman avulla.Liskon lipaisu ja pelko kirahvin pissaamisesta päällesi


Kokemus tuntui hurjan aidolta. Pyysin henkilökuntaa ottamaan videonpätkiä meistä lasit päässä, ja huomasin niistä nostaneeni kädet kaulani lähettyville, pois liskon luota, joka näytti ja tuntui siltä, kuin se olisi lipaissut minua ja vielä moneen kertaan. Kirahvin asteltua päällemme pelkäsin koko ajan, milloin se pissaa tai kakkaa. Samaa olivat pelänneet meistä muutkin. Hah.

Jotta en täysin pilaa kokemusta ennakkoon, jätettäkööt muut huikeat kohtaukset salaisuudeksi, ja jokaisen itse koettavaksi.

The Wild Immersionissa on valittavana neljä eri elokuvaa. Me katsoimme safarin ja vedenalaisen maailman. Yhdellä kertaa kaksi elokuvaa putkeen oli mielestäni hyvä setti, mutta hieman jäi kutkuttelemaan, josko vielä kävisin katsomassa jäljelle jääneet kaksi toisella kertaa. Nämä oli niin hurjan hienosti tehty ja toteutettu.

En tosiaan tiedä, miten kuvaajat ovat saaneet tällaista aineistoa aikaiseksi, mutta kaksi vuotta kaiken kokoamiseen oli mennyt aikaa. Karhun kanssa oli kuulemma käynyt hieman huonommin, ja kuvattava karhu oli syönyt sekä kameran että kameran sim-kortin. Harmi sim-kortista, olisi nimittäin hauskaa ollut nähdä, miten joutua karhun kitaan.
Kuten kuvasta näkyy, välillä videoissa tapahtuu vähän joka puolella. Jos ei edessäsi tapahdu, todennäköisesti tapahtuu takanasi - tai vaikka yläpuolellasi. Tuolit pyörivät ja niin pyörivät meidän päätkin.

Ei aivan pienille lapsille


Wild Immersion ja sen virtuaalilasit soveltuvat kouluikäisille ja sitä vanhemmille. En siis voinut suunnitella vierailua 4-vuotiaan tyttäreni kanssa, joskin paikan päällä minulle kerrottiin, että nelivuotias voisi jo mahdollisesti nauttia ainakin osasta elokuvista. Tällä erää otin kuitenkin mukaan ystävät ja heidän vanhemmat lapsensa. 6- ja 9-vuotiaat olivatkin mitä mainiointa seuraa. Ei tarvinnut edes pohtia, mikä mikäkin eläin on, kun jompikumpi lapsista jo huudahti, mikä on kyseessä.

Kokemus ei kuitenkaan missään tapauksessa ole tarkoitettu vain lapsille, vaan kenelle tahansa luonnosta ja eläimistä nauttiville.

Parannusehdotus lapsilta


Me aikuiset olimme innostuneita jo luonnon kokemisesta tällä tavoin. Lapset olivat ennakkoon sitä mieltä, että kokemus olisi mielenkiintoisempi, jos samalla pääsisi ampumaan zombeja, jotka uhkaavat eläimiä. Kokemuksen jälkeen tosin lapsetkaan eivät enää muistaneet zombeja, vaan myös he selkeästi olivat nauttineet eläimistä, ja yhteen ääneen vielä kertasimme, mitä kaikkea olimme nähneet ja mikä oli kenenkin suosikki.The Wild Immersion on yksi huikeimmista ideoista, mitä olen pitkään aikaan nähnyt ja kokenut. Juuri tätä maailma kaipaa: luonnon ja eläinten läheisyyteen pääsyä eettisesti, ja näin hurjan aidon tuntuisesti. Bonuksena vielä se, että tuloilla tuetaan luonnonpuiston perustamista, on paketti enemmän kuin täydellinen.

Suosittelen todella lämpimästi tätä ihan kaikille. Menkää, nauttikaa ja pelastakaa luonto! 


The Wild Immersion
Osoite: Hotel Haven, Unioninkatu 15, katutaso
Aukioloajat: ma-pe klo 11-20, la-su 11-18
Liput: 7 € / elokuva

PS. Instagram-tilini kohokohdista löydät videoita meistä lasit päässä. Hauskalta näytti myös ulkopuolelta katsottuna :D

Pysy mukana matkassa:

10 kommenttia:

 1. On varmasti ollut oikein mielenkiintoinen kokemus!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaapa mielenkiintoiselta, en ole aikaisemmin kuullut vastaavasta. Täytyypä houkutella isäntä mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti houkutella! Oli sitten niin hieno! Minä vein jo toisenkin porukan tuonne, vaikka paikka on ollut vasta viikon auki :D

   Poista
 3. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Tämä on aivan ihana idea :) ja meni juuri meidän kalenteriin ensi- tai seuraavan viikon kohdalle. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Aina parasta, kun pääsee kertomaan muille tällaisista paikoista!

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan