Slider

Pienet vuoristokylät Karpathoksen saarella

keskiviikko 23. elokuuta 2017

Kreikkalaisella Karpathoksen saarella on monta pientä kylää korkealla vuorten rinteillä. Ne on aikoinaan rakennettu vuorille rantaviivan sijaan, jottei merirosvot pääsisi hyökkäämään kyliin. Edelleen kylissä on asutusta ja vähintään ravintola tai pari kylää kohden. Nämä pienet vuoristokylät, jotka näyttävät kaukaa katsottuna pieniltä legoista tehdyiltä rakennelmilta, kiehtoivat minua todella paljon. Niinpä halusin, että suunnittelemme vuokra-autoilureittimme niin, että mahdollisimman moni näistä pienistä kylistä osuu reitillemme.

Menetes


Ensimmäisenä vuokra-autopäivänämme kerroin miehelleni kuskin paikalle ajo-ohjeet kohti pientä Meneteksen kylää. Kylä näkyy jo kaukaa, ja sitä olikin pakko pysähtyä kuvaamaan pariinkin otteeseen.
Kun vihdoin pääsimme kylään asti, oli se jo käytännössä takanamme. Mitä ihmettä? Minne kylä katosi? Kylän läpi kulkeva tie on niin kapea, ettei siinä ole juurikaan pysähdyspaikkoja. Ja kun sellainen löytyi, olimme tosiaan jo ajaneet koko kylän läpi. Kylän pienuudesta johtuen kävelymatka takaisin ei ollut myöskään pitkä. Hilpaisin parissa minuutissa jalkaisin takaisin "keskustaan". Ja tässä se sitten oli. Pieni, söötti kylä keskellä rinnettä.
Meneteksestä löytyy ainakin pari ravintolaa, kahvila, matkamuistomyymälä ja joku majoituspaikka. Me emme pysähtyneet kylään sen pidemmäksi aikaa, kun olimme vasta vuokra-autopäivämme alkumetreillä. Karpathoksen kaupungista, Pigadiasta ajoimme Menetekseen nimittäin alle vartin.

Piles, Othos, Volada ja Aperi


Piles, Othos, Volada ja Aperi ovat keskellä saarta, Karpathoksen viinialueella. Nämä kylät ovat vieri vieressä tai pikemminkin jonossa. Kun saaren poikki ajaa länsirannikolta itärannikolle, tulevat kylät vastaan mainitsemassani järjestyksessä. Kun on juuri poistunut yhdestä kylästä, alkaa seuraava jo pian häämöttää edessä. Myös nämä kaikki ovat niin pieniä, ettei kylän läpi ajamiseen mene montaakaan minuuttia - jos sitäkään.

Me kävimme ensin Voladan kylässä Apollomatkojen järjestämällä viinitilaretkellä, jossa ensin vierailimme viinitilalla ja sen jälkeen söimme illallisen Voladan kylässä Taverna Klimatariassa (suosittelen ravintolaa todella lämpimästi!). Myöhemmin viikolla ajoimme vielä näiden kaikkien neljän kylän läpi ja jäimme ihastelemaan maisemia melkein jokaiseen niistä.

Othoksen kylään pysähdyimme lounaalle, mutta ilmeisesti olimme liian ajoissa liikenteessä, kun ravintolan työntekijä/omistaja katseli kelloaan pohtien, pyysi meitä kyllä istumaan pöytään, muttei koskaan saapunut tuomaan ruokalistoja tai kysymään tilausta. Ihmettelimme jonkun aikaa ja päätimme jatkaa matkaa. Kylässä oli myös toinen ravintola, mutta siellä oli käynnissä jokin paikallisten sukukokous tai muuta vastaavaa, ja totesimme kylän vaihtamisen olevan paikallaan.

Kylät olivat joka tapauksessa niin valtavan söpöjä - melkein kuin pieniä leikkikyliä.

Lue lisää kokemuksistamme viinitilaretkellä ja Taverna Klimatariasta:
- Viinitilavierailulla Karpathoksen saarella
- Karpathoksen parhaat ravintolat

Othos

Othos

Othos

Volada

Taverna Klimataria, Volada

Aperi Voladan kylästä kuvattuna. Taustalla kauimpana Karpathoksen kaupunki, Pigadia.

Olympos


Olympoksen kylä on yksi suosituimmista vierailukohteista koko Karpathoksen saarella. Kylä on aivan saaren pohjoisosassa ja sinne ajaa autolla Pigadiasta reilun tunnin. Olympos on vuoristokylistä rakennusten määrältään selkeästi suurin, mutta väkiluvultaan se ei eroa juurikaan muista kylistä. Muissa jo mainitsemissani kylissä väkiluku on siinä parinsadan paikkeilla, ja Olympoksessa ihmisiä asuu hieman alle 300.

Olympos houkuttelee sen verran turisteja, että siellä esimerkiksi ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä löytyy vaikka kuinka paljon. Myös me vietimme kaikkein eniten aikaa Olympoksessa, vaikka suurin osa kylästä meiltä jäikin näkemättä.

Lue lisää Olympoksen vierailustamme:
- Eristyksissä ollut vuoristokylä Olympos - onko kylä ansainnut hehkutuksensa?
Kirkko jokaista kolmea ihmistä kohden


Karpathoksen vuoristomaisemaa somistaa vuoristokylien lisäksi pienet, söötit kirkot. Karpathoksella on asukkaita 6000 ja kirkkoja 2000. Kirkkoja on siis yksi jokaista kolmea ihmistä kohden. Jos niissä kaikissa haluaisi vierailla, pitäisi parin viikon lomalla pitää kiirettä. Yhdessä päivässä tulisi vierailla 142 kirkossa, eli 6 kirkkoa tunnissa - jollei aikoisi nukkua ollenkaan. Kuka lähtee yrittämään? Anyone?Matkustimme Karpathokselle yhteistyössä Apollomatkojen kanssa.

Pysy matkassa mukana:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan