Slider

Samppanjamatkalla naisten kesken - osa 2

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Reims oli siis hieno, mutta oli mukavaa ajella taksilla Mailly Champagne -kylään, keskelle viinitarhoja, kauniiseen kylämaisemaan. Meillä oli viiden hengen huoneisto, jossa oli kaksi erillistä makuuhuonetta. Ilmeisesti meillä on ollut myös jääkaappi käytössä, koska samppanjanjuonti ei loppunut vielä majoitukseen päästyä ;)

Tälläkin viinimatkalla oli erinomaista, että ensin vierailimme kahdella suuremmalla samppanjantuottajalla, joista saimme hyvät pohjatiedot jatkaa matkaa eteenpäin, pienempien tuottajien samppanjoita maistelemaan.Viehättävät pikkukylät Champagnen parasta antia
Parasta Champagnessa olikin kenties juuri ne pienet, söötit kylät. En tosin silti jättäisi Reimsiä välistä, mutta en myöskään jäisi vain sinne - jos vain on yhtään enempää kuin yhden päivän matkassa.

Erityisesti mieleen jäivät Verzy ja Verzennay. Kenties sen takia, että G.H. Mumm kasvattaa siellä erittäin paljon Grand Cru -tasoisia rypäleitä. Mummin hieno tuulimylly oli myös erittäin kuvauksellinen. Se sijaitsee pienellä kukkulalla, juuri sen verran korkealla, että maisemat tuulimyllyn juurelta lähikyliin olivat upeat.


Lisäksi Aÿ-kylä jäi mieleen. Myös se yksi otollisimmista kylistä viinien viljelyyn maaperältään. Siellä emme tosin ehtineet kuin pikaisesti käväistä. Seuraavalla Champagnen reissulla pidän huolen, että sinnekin jää aikaa.

Pääosin kylät olivat todella rauhallisia, tiettyinä kellonaikoina ne näyttivät täysin autioilta.


Kannattaakin huomioida se, että pienistä kylistä ei saa aina ruokaa. Jos satut paikalle nälkäisenä väärään aikaan iltapäivästä, niin ei voi mitään. Ravintolat ovat kiinni, eikä kauppojakaan ole jokaisessa kylässä. Ensimmäisen päivän tuskailun, ja McDonald'sissa ruokailun jälkeen opimme tämän erittäinkin hyvin. Näin ei päässyt käymään toista kertaa.Pienissä kylissä oli tietenkin myös ihania leipomoita. Vaikka vatsat olivat piukeina lounaasta, oli jotain herkkua silti käytävä ostamassa. Ei kai niin herkullisten leivoksien ohi voi vain kävellä?? En minä aikanaan.

Samppanjaa maistelemaan

Viinien maistelu ei ole Champagnessa yhtä helppoa kuin Alsacessa. Siellä katsoit vain missä ovessa lukee "viininmaistelua" ja kävelit sisään. Champagnessa on hyvä olla tapaaminen sovittuna etukäteen. On siellä toki hieman isommilla samppanjataloilla pienet myymälät, joissa voi ensin pientä korvausta vastaan maistella samppanjat läpi ja tehdä vasta sen jälkeen päätöksen, mitkä pullot ostaa mukaan. Eikä siis tällöinkään ole tuliaisostopakkoa. Näin kävimme mm. Mailly Champagnella.Herra Doyardin vieraana
Essi Avellanin kirjan innoittamana sovimme tapaamisen samppanjatastingiin Champagne Doyardin samppanjatilalle. Löysimme paikan hyvin, mutta hetken huhuilimme pihassa ja ihmettelimme, olemmeko oikeassa paikassa. Vastaanottokaan ei ensihetkestä lähtien ollut mikään erityisen lämmin.

Kunhan pääsimme hieman juttuun, olimmekin jo erittäin tervetulleita. Niin tervetulleita, että herra Doyard, joka siis itse oli meitä vastaanottamassa, kutsui toisen poikansa kanssamme maistelemaan samppanjoita, eikä tämän jälkeen samppanjapullojen avaamisesta meinannut tulla loppua. Juttu luisti ja samppanja virtasi. Harmillista oli se, että olimme autolla liikenteessä, eikä kuski voinut osallistua kesteihin samppanjan osalta.


Samppanjatarjoilun jälkeen herra Doyard näytti meille vielä majoitustilojaan. Hän oli todella käyttänyt aikaa, vaivaa ja roppakaupalla mielikuvitusta huoneiden sisustamiseen. Yksi huoneista oli sisustettu Marilyn Monroen tyyliin. Tänne voisi tulla lemmenlomalle :)

Epernay
Champagnen toiseksi suurin kaupunki on Epernay. Myös se on täynnä suuria samppanjantuottajia. Siellä ne ovat sulassa sovussa yhden kadun varrella.Valitettavasti Perrier Joüetin henkilökunta oli juuri muissa puuhissa meidän matkamme aikaan, emmekä saaneet sovittua sinne vierailua. Ja koska olimme käyneet jo kahdella isolla samppanjatilalla, ei meillä ollut tarvetta varata kierrosta enää muillekaan suurille tuottajille. Kokemus Epernaysta jäi ehkä hieman haljuksi, eikä minulle jäänyt minkäänlaista hinkua päästä sinne takaisin. Epernayn olisi voinut kokea vaikka puolessa tunnissa ajaen Avenue de Champagnen läpi.
Taas kerran meillä oli erinomaisen onnistunut reissu. Ihanaa naiset, että aina jaksatte innostua matkoista! :)


Jos ensimmäinen osa Champagnen matkasta jäi lukematta, niin se löytyy tästä linkistä: http://lahdetaantaas.blogspot.fi/2014/11/samppanjamatkalla-naisten-kesken-osa-1.html

Muita viinimatkajuttuja:
Viinimatka Ranskan Alsacessa
Vuokra-autolla Toscanassa
Toscanan parhaimmistoa: Castello d'Albola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan