Slider

Ensikertalaisena leirintäaluetta valitsemassa - mikä meni pieleen?

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Lainasimme kesäkuussa vanhemmiltani asuntoauton, ja lähdimme into piukeina kohti Lappia. Päämääränämme Nuorgam. Viimeisimmästä karavaanari-reissusta on vierähtänyt pari vuosikymmentä. En itseasiassa ollut koskaan aiemmin huolehtinut itse kaikesta karavaanariuteen (onko tuo edes sana - no, ymmärtänette:) liittyvästä. No, nyt olen.

Emme suunnitelleet reittiä ennakkoon sen enempää. Matkallahan sitä ehtisi katsoa, miten pitkälle ajaisimme. Toisin sanoen, miten pitkään Isla 1-v jaksaa istua autossa. Onneksemme Isla nukkui matkaa edeltävän yön huonosti. Se tarkoitti pitkiä päiväunia, eli hyviä ajokilometrejä. Jo alkumatkasta ymmärsimme, että ehtisimme ensimmäisenä päivänä Jyväskylästä Lappiin asti. Aloin selailla Caravan-lehden Leirintäopasta, ja kätevälle etäisyydelle, Pellon ja Kolarin väliin matkamme varrelle, osui Jouttensuvannon Loman leirintäalue.
Katsastin Jouttensuvannon Loman nettisivut, ja leirintäalue kuulosti erinomaiselta. Eläinrakkaalle 1-vuotiaallemme alueella olisi sekä poroja että lehmiä. Ilmoituksessa kerrottiin myös, että aukean jokirannan ansiosta siellä ei olisi sääskiä. Täydellinen leirintäalue siis.Pääsimme paikalle. Joen rannalla oli nurmikenttä sähkötolppineen, joista sai valita mieluisansa. Emme saaneet paikkakarttaa tai nimettyä paikkaa. Sen kummemmin paikkoja ei oltu edes merkitty. Kartalle ei taida olla tarvettakaan, kun kyseessä oli tosiaan se nurmikenttä. Lehmiä ei näkynyt, mutta porojen lisäksi oli koiria ja lampaita. Olin tyytyväinen. Tai mikä tärkeintä, Isla oli tyytyväinen :)Mutta mutta. Entä ne yleiset tilat? No, niitä ei ollut. En tullut ajatelleeksikaan, että pitkän ajopäivän jälkeen olisi ollut mukavaa käydä suihkussa. Ulkohuussit löytyi, ja ihan siistit sellaiset, mutta ei sisävessoja, eikä suihkuja. Mitä ihmettä? Taidan olla hieman liian kaupunkilainen, kun en edes tiennyt sellaista leirintäaluetta olevan olemassa, missä ei olisi suihkuja ja sisävessoja, heh :D

Yleisestä keittiöstä tällä leirintäalueella oli siis myös turha haaveilla. Kota löytyi kyllä, mutta illansuussa tulien tekoon ei ollut aikaa. Pieni neitimme ei ole siitä kärsivällisimmästä päästä silloin, kun on aika syödä (en ole kyllä itsekään). Onneksi olimme liikkeellä todella hyvin varustellulla asuntoautolla. Ruokaa saimme oman auton keittiöstä tuossa tuokiossa.Upea Torniojokimaisema, porot, lampaat ja koirat pelastivat leiriytymisen. Niiden perusteellahan minä sen leirintäalueen meille valitsin. Kyllähän sitä suihkussa ehtisi käydä myöhemminkin. Asiat tärkeysjärjestykseen - eläimet ensin, muut mukavuudet vasta sen jälkeen :DJouttensuvannon loman leirintäalue oli lohensoutajien suosiossa.


Seuraavaksi yöksi jo osasin lukea Leirintäopasta kuitenkin jo sen verran paremmin, että tiesin, mikä merkeistä tarkoittaa suihkua.

Minkälaisia kriteereitä muilla on leirintäalueen valintaan?

Pysy matkassa mukana:

48 kommenttia:

 1. Voi ei, kyllä vähän pisti naurattamaan tarinan opetus :D No kyllä sitä aina yhden yön ilman suihkua onneksi kestää, ja hienot jokimaisemat teillä on ollut. Mä oon tähän mennessä valinnut leirintäalueeni aina sijainnin perusteella, eli mikä nyt lähimpänä on sattunut olemaan. Tosin en kyllä muista nukkuneeni yhdessäkään, josta ei olisi suihkuja löytynyt, ellei nyt kansallispuistojen leiripaikkoja lasketa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestää tosiaan ilman suihkua. Ja enhän minä sitä suihkua edes etsinyt, hah :D Tuo oli kyllä ihan hyvä leirintäalue tuohon kohtaan. Voisin jopa uudelleen valita samoin, kun siellä kerta oli niitä eläimiä, mutta ei hyttysiä :)

   Poista
 2. Hahaah kiitos tästä :D En ole koskaan käynyt tällaisella reissulla mutta pitäisi kyllä kokea! Poikaystävä lähdössä taas Lappiin reissuun mutta meillä on kesälomat eri aikaan niin en tänäkään vuonna lähde mukaan. Jännityksellä odotan kun tämän hienohelman pitää lähteä ;D Mutta on kyllä huikeat maisemat ja muutoin mukavan kuuloinen reissu, suihkusta viis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, suihkusta viis :)
   Kannattaa kyllä ehdottomasti lähteä Lappiin mukaan, jos vain lomanne osuvat samalle ajankohdalle! Nopeaan sitä aina tottuu olosuhteisiin kuin olosuhteisiin :)

   Poista
 3. Voi ei :D Kyllä minäkin olisin ajatellut, että onhan leirintäalueilla nyt suihkut ja kunnolliset vessat! No, onneksi ei ollut yhtä yötä pidempi stoppi, ja kyllähän nuo maisemat varmasti kompensoi paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat ja ne eläimet kompensoi kyllä tosi paljon. Ei se suihkun puuttuminen niin kovin sitten haitannut, kun kyseessä oli tosiaan vain yhden yön stoppi. Mutta ainahan sitä hämmästyy, kun jotain ei olekaan, minkä olettaa kuuluvan vakiovarustukseen.

   Poista
 4. En olisi itse kyllä osannut kanssa ajatella, että suihkuja ei ole. Ehkä kuitenkin tuossa joessa/järvessä olisi voinut käydä uimassa, jos se olisi raikastanut ajomatkan jälkeen...? Itsekin olisin aika käsi, jos joutuisin nyt suoriltaan karavaanariksi enkä osaisi uusavuttomana kyllä mitään vesien täyttöä, vessan tyhjennyksiä tai muutakaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapin joet on kyllä niin kylmiä, että minua ei sinne kyllä saisi uimaan :D Muistelen lukeneeni, että leirintäalueella olisi ollut sauna (ilman juoksevaa vettä), josta olisi voinut erikseen tilata vuoron. Olimme paikalla kuitenkin lapsen aikatauluun nähden niin myöhään, että sellaiseen meillä ei olisi ollut aikaa.

   Ainakin uudet asuntoautot on ihan tosi helppoja kaiken suhteen. Vesien täytöt ynnä muut sujuu varmasti keneltä tahansa, kun vaan joku kerran ne näyttää :)

   Poista
 5. Voi eikä. Niin se kai on, että reissussa sattuu ja tapahtuu! Onneksi teillä oli asuntoauto, eikä telttamajoitus. Ja näitte ainakin poroja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, onneksi emme olleet teltalla liikenteessä. Sitten olisi jo ollut hieman haastavampaa tuon 1-vuotiaan kanssa. Ja porojahan me sinne menimme katsomaankin, ja se oli pääasia että niitä nähtiin :)

   Poista
 6. En ole ollut koskaan telttailemassa, mutta lapset tykkäisivät varmasti siitä kovasti. En muuten minäkään tiennyt, että leirintäalueelta voi puuttua suihkut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole juuri koskaan telttaillut. Vain muutaman satunnaisen yön nukkunut teltassa. Onneksi nyt meillä oli asuntoauto, eikä teltta.

   Poista
 7. Isäni oli lapsuudessa muutaman kesän verran varsin innoissaan karavaanariudesta (yes, it's a word) , mutta muihin perheenjäseniin ei innostus koskaan tarttunut. Sen verran oli hän kuitenkin tehtäviensä tasolla että en muista koskaan leirintäalueiden varustetasosta olleen valittamista. Teillä on ollut melko HC-aloitus urallene :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee, hyvä, että sana on nyt vahvistettu :D

   Voi olla, että Lapissa leirintäalueiden varustetasossa on vähän enemmän vaihtelua. Kalamies kun ei juuri muuta tarvitse kuin hyvän kalapaikan :) Opittiinpahan, että tällaisiakin leirintäalueita on olemassa :D

   Poista
 8. Heh, ensi kerralla osaat varmaan tosiaan valita paremmin! Eikä siinä mitään jos yhden yön on ilman suihkua, mutta jos se tulee ihan yllätyksenä niin ei välttämättä hymyilytä. Mutta ai että noita söpöjä eläimiä, niitä ei sentään joka leirintäalueella tule vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Yllätyksenä suihkuttomuus pisti hieman mietityttämään. Mutta eipä se lopulta tosiaan haitannut. Mieluummin ne eläimet kuin suihkut, varsinkin kun oli kyse yhdestä yöstä :)

   Poista
 9. Itse en ole tainnut leirintäalueella Suomessa yötäni viettää todella pitkään aikaan, mutta joitakin leirintäalueita on tullut nähtyä. Niistä on hyvin huomannut, kuinka eritasoisia ne ovat. Jos lähtisin jossain vaiheessa leirintäalueilla majoittumaan, niin näköjään kannattaisi minunkin lukea huolella opasta.

  Pari päivää takaperin olin muutaman yön Lysebotnin leirintäalueelle Norjassa. Meillä oli pieni mökki vuokrattuna ja sinne meno oli suuri tuntemattomuus. Kaiken kaikkiaan aivan upea kokemus, varsinkin kun maisemat olivat todella upeat ja palvelut riittävällä tasolla. Eli suihku löytyi :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leirintäalueissa on tosiaan suuriakin eroja. Tämä ei ollut huonoin, missä tällä reissulla yövyimme. Varustelutaso oli vain alkeellisin :) Ne eläimet oikeasti olivat tosi iso plussa.

   Meidänkin pitäisi kyllä lähteä Norjaan taas pitkästä aikaa. Siellä ne maisemat onkin jo ihan toista luokkaa.

   Poista
 10. Heh, kyllä ne oppaat tosiaan tulevat ihan tarpeeseen! :) Eipä ole moista tullut vastaan, mutta en olekaan yöpynyt Suomessa leirintäalueella viime vuosina kuin kerran, ja se oli neljän tähden paikka. Sitä edelliset Suomi-kerrat ovat kultaiselta 80-luvulta. Ulkomailla on tullut yövyttyä sitten senkin edestä eikä koskaan ole vessaa puuttunut. Ei sellaisia paikkoja taida kyllä ollakaan siinä oppaassa, jota useimmin tulee käytettyä (ECC).

  Suihkun lisäksi leirintäalueella kaipailen monesti pyykinpesukonetta, omat reissut kun yleensä kestävät viikkoja. Ruuanlaittomahdollisuuksia en ole käyttänyt juuri koskaan, koska mukana kulkee aina oma Trangia. Nykyään monilla leirintäalueilla (Keski- ja Etelä-Euroopassa) on wifi, mutta sen tasoa voi etukäteen vain arvuutella. Sitten harmittaa, jos on ajatellut hoitavansa jotain netissä ja se ei onnistukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuo oli meillä se ensimmäinen yö. Tuon yön jälkeen tuli kyllä katsottua niitä palveluita hieman tarkemmin. Pesukone tuli käyttöön vasta reissun keskivaiheilla. Ensimmäisenä päivänä ei tietystikään vielä vaatetta ollut pesuun asti.

   Wifiä en edes osannut toivoa. Toki olimme Suomessa, mutta koko ajan niin rajalla, että välillä operaattori pomppasi Ruotsin tai Norjan puolella.

   Poista
 11. Ihanan näköisiä maisemia ja söpöjä eläimiä! En ole moneen vuoteen ollut leirintäalueella, sitä tämä ajokorttitomuus teettää. Telttailemassakin olen ollut vain omalla takapihalla, jos mukaan ei lasketa parin vuoden takaista Australian matkaa, minkä aikana pari yötä vietettiin tähtien alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Australia ja tähtien alla vietetyt yöt kuulostaa aika ihanalta!

   Poista
 12. Leirintäalueista meillä on jo monen monta vuosikymmentä, mutta purjeveneellä liikkuessa oppi kyllä lukemaan vierasvenesatamien palvelut, tarpeen mukaan. Aina ei tarvitse suihkua/saunaa/sähköä/kauppaa, mutta joka toinen tai kolmas yö on kyllä kiva viettää jonkinlaisten palvelujenkin äärellä. Vaikka suihkun voi kyllä veneellä usein korvata uimisella :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mekin tästä tosiaan opimme lukemaan sitä opasta vähän paremmin. Ja joka yö ei niitä palveluita tarvitsekaan. Torniojoessa uiminen ei olisi ollut ihan minun mieleeni :D Liian kylmää :)

   Poista
 13. Voi ei! :D Pääasia ettei nyt tuon enempää mennyt pieleen. En ole itse ollut kuin muutaman kerran telttailemassa leirintäalueella ja niissä on tosiaan ollut kyllä suihkut yms.. Tää oli kyllä hyvä muistutus ensi kevään Australian roadtripiä varten, täytyykin pitää mielessä että leirintäalueita voi olla myös ilman suihkua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei tosiaan tämän enempää mennyt pieleen. Ja ei se suihkun puuttuminen tosiaan mitenkään erityisen huono asia ollut, mutta kun sitä ehti odottaa, niin silloin sitä osasi kaivata.

   Poista
 14. No enpä ole aikaisemmin kuullut leirintäalueesta missä ei ole yleisiä tiloja, luulisi että niiden puute mainitaan isolla tekstillä tai muutenkin huomioiden kuin vain merkeillä ettei ole suihkuja yms. Tuota lehteä olen monesti selannut ja se on loistava opus vuosien takaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä oppaan tekstiin kannattaa paikkojen laittaa vain ne positiiviset puolet :) Luulen, että Caravan-oppaan normaali lukija osaa katsoa merkit, tekstille kun on vain pari riviä tilaa. Me emme vain vuosikymmeniin olleet koko opasta edes nähneet :D Opus on kyllä ihan loistava!

   Poista
 15. Oho, haha! En ole mäkään koskaan ollut leirinnässä, missä noita perustarpeita ei edes jossain muodossa löytyisi :D bongasitte siis melkoisen harvinaisuuden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leirintäalueella oli siis sauna, minkä olisi voinut varata. Mutta me olimme siellä siihen ihan liian myöhään. Pikainen suihku olisi ollut ainoa meidän aikatauluun sopiva. Aikataulut ovat aina vähän tarkempia, kun ollaan liikenteessä tuon 1-vuotiaan kanssa.

   Poista
 16. Hanneli / duunireissaaja14. heinäkuuta 2016 klo 11.15

  Mä en ole koskaan yöpynyt Suomessa leiritäalueella. Ja asuntoautoilun ajatus on toistaiseksi kaatunut siihen, että mielikuvissani leirintäalueella on aina joku ääliö ympäripäissään häiriköimässä pitkin yötä. Ruusuinen kuva kotimaan matkailusta, siis. Lupaan joskus vielä unohtaa ennakkoluuloni, ja yöpyä leirintäalueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :D Aika osuvasti sanottu. Tuolla leirintäalueella nimittäin pari kalamiestä ryyppäsi yömyöhään. Kun mieheni kävi kolmelta yöllä vessassa, luulin, että on aamu, kun mies oli jalkeilla ja ulkoa kuului puhetta :D Sitä se yötön yö teettää. Onneksi minä olen sen verran hyväuninen, että meteli ei minua haitannut.
   Se olikin sitten ainoa yö, kun kukaan yöaikaan piti mitään ääntä. Sinne sekaan siis vaan :)

   Poista
 17. En ole ikinä matkustanut asuntoautolla tai -vaunulla enkä myöskään yöpynyt leirintäalueella. Olen joskus mietiskellyt näitä vaihtoehtoja, mutta koska omaa autoa ei ole eikä ilmeisesti ole ollut tarpeeksi kovaa hinkua caravanelämään jotta olisi tullut vuokrattua auto, niin koko homma on jäänyt. Luulen, että voisin tykätäkin, aina joskus, silloin tällöin olisi kiva lähteä ajelemaan kun majoitus kulkisi mukana, mutta en usko että minusta enää mitään caravaanaria saa. :D
  Näin ollen ymmärrän hyvin tämän sinunkin käsityksen siitä, että suihku nyt kuuluu ilmanmuuta leirintäalueen vakiokalustoon...olisi varmaan voinut käydä itselleni samoin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo reissu oli kyllä tosi mukava, juuri sen takia, kun ei tarvinnut tehdä tarkkoja suunnitelmia, kun makuuhuone ja keittiö kulkivat mukana. Voisin kuvitella, että tulee lähdettyä toistekin, mutta oman asuntoauton ostoon tässä on vielä pitkä matka. Sitä tuskin tulee ostettua koskaan. Joskaan mistä sitä koskaan tietää.

   Poista
 18. No maisemat ainakin oli kohdillaan ;) Itselläni on kanssa aikaa siitä kun olen leirintäalueella viimeksi ollut asukkaana, mutta muistaakseni ne missä olen ollut, on aina ollut suihkut ym. Hmm..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sitä minäkin muistelin lapsuudesta. Mutta silloinhan vanhemmat on valinneet leirintäalueet, joten ei ole itse tullut vaihtoehtoja edes selailtua :D

   Poista
 19. Oliko tuo siis ihan maksullinen leirintäalue, eikä ollut mitään huussia kummempia mukavuuksia? Kyllähän aina yhden yön pärjää ilman suihkuakin, mutta itsekään ei heti ekana tulisi ajatelleeksi, että Suomessakin on leirintäalueita, joissa ei ole yleisiä tiloja. Asia erikseen on toki jotkut kansallispuistojen sisällä olevat teltta-alueet, mutta tuo nyt ei ainakaan sellaiselta vaikuttanut. Mutta ainakin seuraavalla kerralla muistaa, mitä merkkejä oppaasta katsoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihan oikea leirintäalue. Sähköpaikka taisi olla vähän reilun kympin, eli ei se kallis ollut. Varmasti hyvä vaihtoehto kalastajille, jotka eivät sisävessoja ja suihkuja kaipaa. Ja tietysti myös meille näin yhden yön verran.

   Poista
 20. Noo, virheistään oppii! :-D Mulla se suihku vaikuttaa leirintäpaikan valintaan ja ulkomailla wifi. Vessa tietty joo, mut ulkohuussikin kelpaa. Pääskö edes pulahtamaan tuonne järveen/jokeen? :-p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppii tosiaan :D

   Kai jokeen olisi päässyt uimaan, mutta kyllä tuo Lapin jokivesi on sen verran kylmää, että en ihan heti itse sinne pulahtaisi.

   Poista
 21. Kuulostaa tutulle. Meidän tulikaste karavaanariuteen tapahtui kuukauden verran Uutta-Seelantia kiertelemällä. Leirintäalueet piti valita hyvin tarkkaan, ja koska budjetti oli kuitenkin rajallinen, niin siinä samalla opittiin ottamaan suihku kaatamalla lämmintä vettä kolmen litran mehukanisterista toisen päälle :D

  Aina välillä oli sen verran pakko hellittää kukkaronnyörejä, että pääsi ihan kunnon fasiliteetteihin - sai tehdä ruokaa oikeassa keittiössä, ja löytyipä yhdestä paikasta saunakin! Mutta hieno kokemus yhtä kaikki, ja onhan se huisin näppärää että koko omaisuus kulkee mukana. Pieni karavaanarikipinä kyllä heräsi meissäkin, kaikista ennakkoluuloista huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tuossa olikin parasta (niiden eläimien lisäksi), että tuo leirintäalue oli kovin suotuisa kukkarolle. Enpä tullut ennakkoon ajatelleeksi, minkä takia se hinta oli niin edullinen :D

   Uusi-Seelanti asuntoautoillen olisi varmasti aika kätevä!

   Poista
 22. En ole elämässäni asuntoautoillut, eli ei mitään kokemusta karavaanarien leiripaikkojen varustelusta. Mutta sattuu noita yllätyksiä ihan hotellienkin valinnassa. Muutaman kerran on tullut saavuttua hotelliin ja ihmetelty, että missäs se vessa ja suihku on. No käytävällä... Eli aina kannattaa oikeasti lukaista mitä milläkin hinnalla saa ja mitä mikäkin merkki tarkoittaa : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille kävi juuri noin Hangossa alkukesästä. Otin joogaviikonloppuumme suositusmajoituksen, ja siellähän ne suihkut olivat yhteiskäytössä käytävällä. Onneksi se oli vain yhden yön verran, eikä vessaan tai suihkuun ollut jonoa.

   Poista
 23. Mulla ei ole kokemusta leirintäalueista kotimaassa, mutta onhan tuo varmasti aikamoinen yllätys, jos leirintäalueeksi itseään kutsuvalla paikalla ei ole tarjota mitään palveluja. No, yhden yön sitä kyllä pärjää ilman suihkuakin ja olihan tuossa sentään vesistö vieressä :D. Toivottavasti oli edes halpa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkötolpan päähän me asuntoauto haluttiin, ja se saatiin :) Kyllähän se silloin leirintäalue jo on :)

   Edullinenhan tuo oli. Sekin oli yksi houkuttimista :D

   Poista
 24. Vauhtihan se sielä:3 kiva koira

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan