Slider

Mitä eroa on Carnivalilla ja Royal Caribbeanilla?

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Viimeisimmän risteilyn risteilimme yhteistyössä Risteilykeskuksen kanssa.

Olen ollut kolme kertaa Karibian risteilyllä Carnivalin kyydillä. Valitsimme aina kaikkein edullisimman risteilijän, sillä emme pääasiallisesti lähteneet risteilyalukselle vaan kiertämään upeita Karibian saaria. Mitä enemmän uusia kohteita sen parempi. Mitä edullisemmin, vieläkin parempi.

Loppuvuodesta olin neljännellä Karibian risteilylläni. Tällä kertaa laivayhtiönä oli Royal Caribbean ja aluksena yksi maailman suurimmista laivoista Oasis of the Seas. Sain jo ennakkoon valtavan määrän toivomuksia kertoa, miten nämä kaksi laivayhtiötä eroavat kokemukseni mukaan toisistaan.



Todettakoon ensimmäisenä molempien laivayhtiön olevan todella hyviä valintoja. Viimeisimmän risteilymme jälkeen jäin kuitenkin pohtimaan, mitä eroa näillä kahdella eri yhtiöllä oikein onkaan? Onko muuta eroa kuin se, että Carnivalin risteilyn saa puolella hintaa Royal Caribbeaniin verrattuna?




On yhtiöillä eroa, mutta vaikka hinnan puolesta voisi kuvitella, ei Royal Caribbean kuitenkaan aivan kaikissa osa-alueissa voita Carnivalia. Ehkä kannattaakin pohtia, mitkä ovat ne itselle tärkeät seikat ja valita sen mukaan. Tässä lueteltuna osa-alueittain minun mielipiteeni näistä kahdesta eri laivayhtiöstä.

Laivat yleisesti


Carnival
Carnivalin laivat eivät koskaan herättäneet suuria wow-fiiliksiä. Ne ovat täyden palvelun laivoja, joilla viikossa aika ei ehdi käydä pitkäksi. Sisustus on tyyliltään periamerikkalaista, eli ei kovinkaan houkuttelevaa näin skandinaavisin silmin. Perushytit ovat ruotsilaivoihin tottuneelle valtavia hotellihuoneita parisänkyineen ja sohvaryhmineen. Sanoisinkin Carnivalin laivoja täydellisiksi tavoiksi "reppureissata" ympäri Karibiaa. Karibian saarten väleillä kun ei kulje pääsääntöisesti risteilijöiden lisäksi kuin lentoliikennettä, on Karibian risteily eittämättä edullisin tapa nähdä Karibiaa. Alimmillaan parin kympin päivähintaan kun kuuluu majoitus, kaikki ruuat ja ohjelmat sekä siirtymiset saarelta toiselle.

Royal Caribbean
Royal Caribbeanin Oasis of the Seas -laivaa en arvottaisi korkeammalle enkä matalammalle laivana. Myös se on täyden palvelun minikaupunki, jossa on aivan yhtä paljon tekemistä ja eksoottisia, laivalle perinteisesti kuulumattomia aktiviteetteja kuin Carnivalinkin laivoilla. Carnival Breezeä noin 60 metriä pidemmälle Oasis of the Seas -alukselle mahtuu ehkä hieman monipuolisemmin aktiviteettejä, mutta ero on hyvin marginaalinen. Suurin ero on ehkä allasosastossa, jossa Royal Caribbean voittaa ehdottomasti ainakin lasten altaiden puolesta. Carnivalilla kun kunnollista, isoa lastenallasosastoa ei ollut ollenkaan.

Risteily näillä kahdella yhtiöllä toimi pääsääntöisesti samalla tavoin. Oasis of the Seas -aluksella risteiltyäni voinkin todeta, että kumman tahansa näistä yhtiöistä valitsee, saa upean Karibian risteilyn. Ratkaisevaa ei ole yhtiö vaan laivan ikä. Jos valitset uusimpien laivojen valikoimasta, valinta on varmasti hyvä!

Lue esittelyni Oasis of the Seas -aluksesta tästä linkistä.

Muitakin eroja laivojen välillä oli joillain osa-alueilla - osan niistä voitti Royal Caribbean, osan Carnival. Täytyy siis pureutua tarkemmin laivoihin.



Palvelu


Carnival
Emme koskaan saaneet huonoa palvelua Carnivalin yhdelläkään laivalla. Palvelu on poikkeuksetta ollut äärimmäisen hyvää. Vieläkin muistelen hymy huulilla ensimmäisen risteilymme hyttisiivoojaa, joka möreällä äänellään höpötteli kanssamme aina meidät nähdessään. Viimeisimmällä Carnivalin risteilyllä à la carten illallistarjoilijamme tilaili meille aina (risteilyn hintaan kuuluvia) extra-annoksia, kun halusi meidän kokeilevan tiettyjä annoksia, joista ajatteli meidän pitävän. Kaikki on aina toiminut moitteitta.

Royal Caribbean
Tähän riittäisi pelkkä "sama". Palvelu kauttaaltaan Royal Caribbeanilla oli todella hyvää. Kaikki muistivat kysellä päivän kuulumiset ja pysäyttivät aina työnsä jutustelutuokion ajaksi. Karibian risteilyllä kenelläkään ei näytä olevan kiire minnekään, mutta silti palvelu toimii moitteitta.

Risteilyohjelma


Carnival
Carnivalin laivojen risteilyohjelmassa on vaikka ja mitä. Livemusiikista stand up -esityksiin, cabaret-showsta lasten jouluesityksiin. On pubivisoja, sinkkukokoontumisia, kirjojen ystävien kokoontumisia, allasbileitä, leffailtoja laivan kannella, jumppia, juoksu- ja kiipeilyratoja. Aika ei käy pitkäksi viikossa, eikä varmasti kahdessakaan.

Lue lisää Carnivalin risteilyohjelmista aiemmista kirjoituksistani tästä ja tästä.

Royal Caribbean
Tässä tulee ensimmäinen ero näiden kahden risteily-yhtiön välillä. Carnivalin ohjelma on heidän omaa ohjelmaansa, musikaalit omaa tuotantoa, lasten maskotit heidän itse brändäämiään maskotteja.

Royal Caribbean on taas tuonut laivoille isoja brändejä. Lapsia olivat viihdyttämässä Dreamworksin piirroshahmot Shrekistä ja Prinsessa Fionasta Madagascarin pingviineihin. Ohjelmistossa meidän risteilyllä oli Cats-musikaali superammattilaisten esittämänä, ja lasten jääshowssa oli mukana H. C. Andersenin satuja.

Täytyy sanoa, että itselleni tällä ei varsinaisesti ole merkitystä. Menenhän Karibian risteilylle edelleen niiden Karibian saarten vuoksi, mutta täytyy samalla myöntää, että Dreamworksin piirroshahmot olivat IHANIA! :)

Oasis of the Seas -laivan meripäivän esimerkki ohjelman löydät tästä linkistä.



Ruoka


Carnival
Ruokaa on tarjolla jatkuvasti useassa eri ravintolassa. Tarjolla on ilmaisia vaihtoehtoja niin bufeissa kuin à la carte -ravintoloissakin. Lisäksi laivoilla on lisämaksullisia ravintoloita, joita me emme ole testailleet, sillä hintaan kuuluvissa ravintoloissa on riittänyt yhdelle viikolle vaihtoehtoja.

Carnivalin lounastarjonnassa pidin erityisesti siitä, että heillä oli monia eri pisteitä, joissa asiakas saa itse valita esim. wokkinsa tai subinsa täytteet ja kokki tekee ruuan asiakkaalle saman tien asiakkaan edessä. Carnivalin allasbaarista saatavat burgerit olivat aina myös yhtä täydellisiä - söin niitä useita joka ikinen päivä (ja sen huomasi risteilyn jälkeen, heh).

À la cartessa ruuat ovat aina olleet hyviä, mutta tietyt ruokalajit, kuten äyriäiset ja kalat kärsivät aina olosuhteista. Valmistavathan kokit useita satoja annoksia yhtäaikaisesti. Pihvit ja muut ruokalajit, jotka päin vastoin paranevat hieman levätessään ovat illallisella varmempi vaihtoehto.

Lue lisää Carnivalin ruokatarjonnasta aiemmasta kirjoituksestani tästä linkistä.

Royal Caribbean
Jos jossain Carnival menee edelle, niin ruuassa. Laadullisesti risteilyn hintaan kuuluva ruokatarjonta oli Royal Caribbeanilla täysin saman veroista. Myös vaihtoehtoja oli vähintäänkin yhtä paljon. Erona oli kuitenkin se, että aamiaiselta puuttui munakaspiste ja lounaalta nämä ihanat pisteet, missä sai rakentaa sen oman wokin tai pastan. Buffet oli buffet, eikä siellä ollut Carnivalin palvelutasoa. Ja ne Carnivalin allasburgerit. Ne kai olivat painautuneet takaraivooni Karibian risteilylle kuuluvaksi kalustoksi. Ne olisivat olleet ihania tälläkin kertaa.

Oasis of the Seas -laivan ruokatarjonnasta voit lukea lisää tästä linkistä.

Pisteet siis Carnivalille.

Royal Caribbeanin lisämaksullisen Johnny Rocket's -ravintolan hampurilaiset eivät vetäneet vertoja Carnivalille.


Risteily ja lapset


Carnival
Carnivalilla olemme olleet vain aikuisten kesken, joten heidän lasten aktiviteeteista minulla ei ole kokemusta. Kannattaa kuitenkin huomoida se, ettei Carnivalin laivoilla vaippaikäiset saa mennä uima-altaisiin. En siis itse lähtisi missään nimessä täyttä hintaa lapsesta, joka ei syö mitään laivan ruokia, eikä saa käyttää edes niitä kaikkein mieluisimpia palveluita. Carnivalilla en ole myöskään nähnyt tarjouskampanjoita, joilla lapset risteilisivät veloituksetta.

Lasten kerhoja Carnivalilla on ihan yhtä lailla kuten Royal Caribbeanillakin. Niistä minulla ei vain ole kokemusta, mutta kolme risteilyä Carnivalilla risteilleenä ja palvelu- ja aktiviteettitason nähneenä voisin kuvitella myös lastenkerhojen olevan yhtä hyviä kuin Royal Caribbeanilla.

Royal Caribbean
Royal Caribbeanilla olimmekin sitten kahden lapsiperheen voimin ja vietimme lähes koko risteilyn lasten ehdoilla. Kirjoittelinkin jo kokonaisen postauksen Karibian risteilystä lasten kanssa ja nimenomaan Oasis of the Seas -laivan näkökulmasta. Kirjoituksen pääset lukemaan tästä.

Vauvan kanssa valitsisin siis ehdottomasti Royal Caribbeanin, mutta vaippaiän jälkeen kumpi vaan yhtiöistä on varmasti hyvä valinta, joskin se Royal Caribbeanin lastenallasosasto pesee Carnivalin täysillä. Hintakin saattaa olla samoissa luokissa, vaikka Carnival onkin edullisempi yhtiö, mutta jos nappaat Royal Caribbeanin lapset-matkustavat-ilmaiseksi-kampanjan, hinta tippuu kummasti - kahden lapsen kanssa puoleen.



Ennen risteilyä


Carnival
Ennen Carnivalin risteilyjämme emme ole tehneet juuri muuta kuin sähköisen sisäänkirjautumisen, jossa kysellään kaikki mahdollinen osoitteita niin ennen kuin jälkeenkin risteilyn, passi- ja luottokorttitiedot, kotiosoitteet sun muut sekä valita illallisaikamme kahdesta vaihtoehdosta. Olemme varanneet osan risteilyistä suoraan Carnivalilta ja osan Jenkki-matkatoimistojen kautta. Sen enempää ei kai Karibian risteilylle lähdettäessä tarvitsekaan olla yhteyessä risteily-yhtiöön.

Royal Caribbean
Royal Caribbeanin risteilylle valmistautuessamme olikin sitten paljon enemmän puuhaa. Sähköinen sisäänkirjautuminen oli täysin vastaava Carivalin kanssa, mutta se oli vasta alkua. Tämän lisäksi meidän piti varata joka päivälle erikseen illallisaika. Tämä ei ollutkaan seitsemänhenkiselle seurueelle neljä viikkoa ennen risteilyä itsestäänselvyys. Jäljellä oli risteilyn hintaan kuuluvassa à la carte -ravintolassa vain klo 17 kattaukset. Ne sopivat meille kyllä paremmin kuin hyvin. Silloinhan lapsemme kotonakin syövät, joten miksi muuttaa hyväksi koettua rytmiä kotona. Mutta jos et halua olla syömässä illallista klo 17, ole ajoissa! Emme onneksi halunneet lisämaksullisiin ravintoloihin, sillä myös ne olivat lähes kaikki jo täyteen buukattuja näin suurta seuruetta ajatellen.

Illallisten lisäksi varasimme paikat Cats-musikaaliin, koko perheen Frozen on Ice -esitykseen sekä lapsille tarkoitetulle lisämaksulliselle teema-aamiaiselle. Myös näissä oli enää vain osa vaihtoehtoisista ajoista jäljellä neljä viikkoa ennen risteilyä. Oli kuitenkin ihanaa, että nämä kaikki oli varattavissa jo ennen risteilyä, ettei enää risteilyllä tarvinnut käyttää aikaa risteilyohjelman suunnitteluun. Siellä saimme keskittyä lomailuun.

Kohteet


Jos sinulla on mielessä jokin tietty kohde, menisin suoraan esimerkiksi Risteilykeskuksen sivuille ja hakisin risteilyitä yleisesti kohteen perusteella. Molemmat yhtiöt risteilevät ympäri Karibiaa, joskaan Royal Caribbeanin uusimmat ja suurimmat laivat ilmeisesti seilaavat pääsääntöisesti Karibian itä- ja pohjoisosissa, eivätkä vie matkustajia eteläisille Karibian saarille. Eli juuri niille, joille minä seuraavana haluaisin.



Hintataso


Royal Caribbeanin risteilyt ovat kalliita. Piste. Huomata kuitenkin kannattaa, ettei risteilyä kannata koskaan ostaa täyteen hintaan, jollet aivan välttämättä halua pahimpaan sesonkiaikaan juuri tietylle laivalle ja tietylle reitille, ja vieläpä jättisuurella seurueella. Aina on kuitenkin olemassa tarjouksia, joissa joko itse risteilystä saa alennusta, risteilyn kaupanpäällisiksi saa käyttörahaa laivalle tai lapset pääsevät matkaan pelkillä verojen hinnalla. Ainakin Royal Caribbeanilla näitä viimeiseksi mainittuja alennuksia näyttäisi olevan pitkin vuotta, ja tällä tarjouksella nelihenkisen perheen risteily saattaa yhtäkkiä tulla jopa Carnivalia edullisemmaksi.

Risteilykeskus kokoaa jatkuvasti eri yhtiöiden tarjouksia ja lähettää ne uutiskirjeen muodossa suoraan sähköpostiin. Kätevää, niin ei tarvitse olla itse kyttäämässä parhaita tarjouksia!

Milloin valita Carnival ja milloin Royal Caribbean?


Jos saisin tehdä varustamovalintani ensimmäisestä risteilystä asti uudelleen, valitsisin täysin samoin. Ensimmäiset kolme risteilyä olimme matkassa pienellä budjetilla ja kuten jo totesin, tarkoituksena oli nähdä mahdollisimman paljon erilaisia Karibian saaria. En olisi kuluttanut vähiä matkarahojani himpun verran hienompaan laivaan, mikä olisi tarkoittanut kolme kertaa vähemmän matkoja yleisesti.

Nyt lapsen kanssa kaukomatkojen määrä on laskenut dramaattisesti, jonka vuoksi panostimme mieluusti hienompaan laivaan. Toisaalta saimme hyvät alennukset yleisten alennusten ja Risteilykeskukselta saamamme blogiyhteistyöalennuksen puitteissa. Pääasia on kai se, että hinta on sellainen, mihin on itse tyytyväinen ja kokee sen olevan matkan arvoinen.

Royal Caribbeanin laiva Dream Worksin piirroshahmoineen oli tosiaan hintansa väärti, mutta myös Carnivalin uudet laivat ovat aivan yhtä hienoja. Pelkkä reitti mielessä valitsisin laivan kuin laivan, joka vain vie minut sinne, minne haluan. Budjettimatkaillessa en jättäisi Karibian risteilyjä välistä vain sen takia, ettei ole kalleimpiin laivoihin varaa. Kuten todettu myös edullisimmat risteilyt ovat mielettömiä!

Suuremman vertailun useasta eri risteily-yhtiöstä löydät Vaihda vapaalle -blogista tästä linkistä.

Onko sinulla kokemusta eri laivayhtiöistä? Tai suosikkiyhtiötä? Entä jäikö minulta joku aihe kokonaan vertailematta?

Risteilimme Karibialla yhteistyössä Risteilykeskuksen kanssa.

Pysy mukana matkassa:

8 kommenttia:

  1. Itse olen edelleen, kaikista suunnitelmista huolimatta, neitsyt Caribian -risteilyjen suhteen.

    Syitä on monia, kuten ajatus viikosta laivalla (meripäivät apua, ei mitään tekemistä), sekava hinnoittelu ja ylipäätänsä ahdistus ajatuksesta, että ympärillä on 6000 ihmistä (ja tietenkin se purkki voi myös upota).

    Jos/kun joskus saan hinattua itseni risteilemään, haluan nähdä mahdollisimman monta kohdetta kerralla, eli juurikin tuo idea: "Mitä enemmän uusia kohteita sen parempi."

    Toisaalta, takaraivossa on kyllä myös Silversea-varustamo. Jos tuonne nyt lähtisi, niin pitäisikö mennä sitten oikein kunnon tyylillä : ) Tosin pätäkkään pitäisi olla sitten se 3000-4000 euroa pelkästään risteilyyn… Auts.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis hei tosiaan, jos vaan mahdollisuudet on, niin ehdottomasti parhaista parhaimmalle varustamolle, totta kai! Sopisi kyllä hyvin teidän tyyliinne!
      Sopisi kyllä minunkin - pistänkin heti harkintaan, joskin sitten vasta, jos lähden risteilemään ilman lasta. Lasten kanssa tuo Royal Caribbean Shrekeineen ja Prinsessa Fionoineen taitaa viedä voiton kuitenkin :D

      Poista
  2. Ihan mahtavan kattava vertailu, näitä sinun risteily postauksia on ollut mielenkiintoista lukea ja olet kyllä saanut pienen risteilijän heräämään minussakin. Olisihan se upea kokemus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti risteilyä! Ne on ihania :)

      Poista
  3. Olen aina ollut vähän epäileväinen Karibian risteilyjen suhteen. Laivaelämä itsessään ei erityisesti kiinnosta, vaikka muutama päivä varmasti olisi ihanaa vaan ottaa rennosti. Mutta jos matkalla on kaksikin viikkoa, niin haluan nähdä ja kokea sellaisia asioita mitä Suomessa en pysty tekemään. Ja risteilyillä se aika maissa on kuitenkin niin lyhyt. Toisaalta jos se on ainut (kohtuullisen hintainen) keino kiertää saaria, niin ehkäpä löydän itseni joku päivä Karibian-risteilyltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoinhan Karibian risteilylle mennäänkään elämään laivalle. Useimmat Karibian saarista on niin pieniä, että yhtä päivää enempää niillä ei kertakaikkisesti ole tekemistä - joillekin riittää se muutama hassu tunti ja on jo valmis palaamaan laivaan. Me olemme palanneet Barbadokselle kahdeksi viikoksi juurikin risteilyn perusteella. Risteily on hyvä tapa saada kuva eri saarista ja poimia sitten parhaat päältä, minne palata pidemmäksi aikaa. Karibialla ei tosiaan yhteysliikennettä ole juurikaan kuin lentäen, eli risteilyt on ehdottoman parhaita tapoja saarihyppelyyn.

      Poista
  4. Olipa kattava postaus! En ole aikaisemmin tuntenut vähäisintäkään intressiä risteilyjä kohtaan, ja koen laivalla olon lähinnä ahdistavaksi, jos siellä joutuu kovin montaa tuntia viettämään. Mutta toisaalta, ei minulla ole Ruotsin ja Tallinnan risteilyjä kummempaa kokemustakaan:). Tuo kiipeilykuva sai ehkä hienoisen kiinnostukseni heräämään, mukavaa jos isoilla risteilyaluksilla voi tosiaan harrastaa kaikenlaista. Ja tuo on tosiaan hyvä perustelu, että risteilyn kautta Karibian saariin voi tutustua näppärimmin. Mutta toisaalta, kyllä saarten välillä varmaan liikennöi myös ihan reittiliikenne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siinäpää se, kun ei Karibialla ole reittiliikennettä saarten välillä juuri ollenkaan. Toki esim neitsytsaarten eri saarien väleillä menee lauttoja, mutta muuten on hyvin heikkoa tarjonta. Lentäminen on toki toinen vaihtoehto, mutta sekin tulee aika kalliiksi, jos haluaa nähdä useamman saaren.

      Ruotsin ja Tallinnan laivoilla ei tosiaan ole Karibian isojen risteilijöiden kanssa mitään tekemistä :)

      Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Vuoden 2024 matkasuunnitelmat ja -unelmat

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan